Akne u menopauzi nisu rijetkost

Akne nisu isključivo problem koji se javlja u pubertetu i završava nakon ulaska u dvadesete godine. Sve je više ženskih osoba koje se s aknama suočavaju i godinama kasnije pa čak i tijekom menopauze.

Glavni uzroci nastanka akni povezuju se s izraženim utjecajem hormona stresa kortizola, s povećanom sintezom muških hormona (tzv. androgena), kao i s hormonalnim oscilacijama koje se javljaju tijekom perimenopauze  i menopauze.

Zanimljivo je da se u zreloj dobi akne mogu pojaviti i kod žena koje u mladosti nisu patile od te kožne bolesti. Bez obzira na dob, akne su uvijek neželjena pojava pa je prvi korak u borbi protiv njih najčešće odabir pravih preparata koji mogu ublažiti njihovu vanjsku pojavnost.

Tu je iznimno važno pravilno birati, drugim riječima, odlučiti se za proizvode koji neće isušiti vašu kožu. Mnoge će žene svoje lice povjeriti kozmetičarki i kroz tretmane za čišćenje lica pokušati riješiti problem.

No, rezultati takvih rješenja najčešće su samo privremeni i nepotpuni pa je puno bolje prije bilo kakvih konkretnih koraka, potražiti savjet dermatologa koji će, prije svega, napraviti temeljitu dijagnostiku stanja kože, a potom odrediti terapiju i preporučiti vam prave preparate koji će u potpunosti odgovarati vašoj koži.

Iako smo akciju #pokazise organizirali imajući na umu prvenstveno adolescente i problem mladenačkih akni, nismo zaboravili ni problem hormonalnih akni od kojih danas pati svaka četvrta žena. Vrsni hrvatski dermatolozi koje vam danas predstavljamo, rado su termine u svojim ordinacijama otvorili i za pacijentice s tim problemom. Oni su, redom – dr. Ivana Nola, dr. Jelena Meštrović Štefekov, dr. Ante Perica, dr. Alma Budinšćak i dr. Vesna Lamer.

Dermatologija dr. Ivana Nola, Alberta Ognjana Štrige 4

Dr. sc Ivana Nola, spec. dermatovenerologije, u svojoj biografiji broji čak 15 godina iskustva i prakse u estetskoj dermatologiji. Akademske uspjehe okrunila je doktorskom  disertacijom usmjerenom predviđanju ishoda melanoma kože. Stečeno znanje dodatno je nadogradila redovitim usavršavanjem na kongresima i edukacijama diljem svijeta. Radeći kao trener Allergana te Restylanea, stekla je titulu nacionalnog  i internacionalnog edukatora za primjenu hijaluronskih filera i botulina.

Poslovanje klinike Dermatologija Ivana Nola uvelike se temelji na pregledima lica kao i uspješnom liječenju akni, dok je veliki naglasak uspostavljen na estetskoj dermatologiji koja se bazira na antiaging tretmanima lica i tijela te tretmanima za stimulaciju porasta kose.

Poliklinika Šlaj-Anić, Štoosova 26

Dr. sc. Jelena Meštrovic Štefekov, specijalistica je dermatologije, s dugogodišnjim iskustvom u području opće i estetske dermatologije.

Završila je međunarodnu edukaciju iz dermatoskopije na dermatovenerološkoj klinici Medicinskog fakulteta u Grazu, a uz dermatoskopiju i dermatokirurgiju, uže područje njezina rada je  problematika akni, rozaceje i seboroičnog dermatitisa te estetska dermatologija kojom se bavi 16 godina. Završila je brojne internacionalne edukacije, posebice iz područja mezoterapije, microneedlinga, karboksiterapije, dermalnih filera, PRP i dr. neinvazivnih dermoestetskih metoda.

Doktorirala je 2019. godine s najvišim pohvalama (summa cum laude) s temom atopijskog dermatitisa.

Dr. Meštrović Štefekov dio je tima  Poliklinike Šlaj-Anić, jedne od najuglednijih i najvećih poliklinika dentalne medicine, koja zahvaljujući vodećim stručnjacima i najnovijoj tehnologiji, objedinjuje sve segmente moderne stomatologije i zadnjih godina dermatologije.

Poliklinika Fizioderma, Gustava Krkleca 38

Dr. Ante Perica, spec. dermatologije i venerologije diplomirao je medicinu na zagrebačkom Medicinskom fakultetu te je specijalizirao dermatologiju i venerologiju. Radio je i u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić-Gradu. Specijalizirao se za liječenje upalnih i alergijskih bolesti kože, osobito za psorijazu, kontaktni dermatitis, alergijski dermatitis, atopijski dermatitis.

Još jedna njegova specijalnost je liječenje bolesti vena, upalnih bolesti potkoljenica, preglede madeža, operacije madeža i drugih tumorskih bolesti kože. Sudionik je mnogih stručnih predavanja u zemlji i inozemstvu. U posljednjih nekoliko godina usavršio se i u estetskoj dermatologiji, naročito u radu s vrhunskim Cutera laserom.

Specijalistička ordinacija za dermatologiju i venerologiju Alma Budinšćak, dr. med, Palinovečka 45

Dr. Alma Budinšćak je završila specijalizaciju na Klinici za dermatologiju i venerologiju KBC-a Zagreb 2017. godine. 2019. otvara  privatnu praksu te od tada broj njezinih zadovoljnih pacijenata iz godine u godinu raste. Ordinacija danas nudi usluge iz opće dermatologije, spolno prenosivih bolesti i estetske dermatologije, kao i male kirurške zahvate.

Doktorica se zalaže za individualan pristup pacijentima te vodi brigu o njima i nakon pregleda. Takvim pristupom ostvaruje dugoročan odnos koji njeni pacijenti iznimno cijene.

Dermatologija Dubrava, Rudolfa Kolaka 8

Dr. Vesna Lamer, specijalistica dermatovenerologije, ima veliko iskustvo u procjeni i liječenju širokog spektra kožnih stanja i bolesti.

Višegodišnje iskustvo stekla je u KBC-u Zagreb, DZ Zagreb- centar i Specijalnoj bolnici Arithera kao i tijekom boravku na odjelu dermatovenerologije u prestižnoj bolnici Mount Sinai Hospital u New Yorku.

2015. otvara privatnu dermatovenerološku ordinaciju Dermatologija Dubrava, gdje i danas radi. U svome radu, poseban naglasak stavlja  na rano otkrivanje karcinoma kože i drugih zloćudnih promjena, kao i dijagnostici i liječenju. Ordinacija posjeduje najmoderniji uređaj za digitalnu dermatoskopiju cijeloga tijela.

 

Pročitajte još i ...