Ako ste voljele dvostruko čišćenje, (možda) je vrijeme za korak dalje

Već smo navikli na činjenicu da je društvena mreža TikTok postala prava riznica najnovijih beauty trendova, ali i savjeta za njegu kože, kose i tijela u kućnoj radinosti. Tako već neko vrijeme tamo vlada prava ‘religija’ koja propagira trostruko, umjesto dosad sveprisutnog i opće prihvaćenog dvostrukog čišćenja.

Trostruko čišćenje kože podrazumijeva korištenje tri sredstva za čišćenje ili izvođenje tri ciklusa čišćenja. Dakle, nanesete sredstvo za čišćenje, umasirate pa isperete. Proizvodi koje ćete koristiti ovise isključivo o vašem odabiru, a to mogu biti tekući čistači, pjene za čišćenje ili ulja. Na TikToku se kunu kako je to najbolji način za temeljito uklanjanje make-upa, ali i svih nečistoća i ostataka krema sa zaštitnim faktorom, a mi se pitamo je li ovoga puta ipak riječ o pretjerivanju? Prednosti i mane Na pitanje može li trostruko čišćenje naštetiti koži, teško je odgovoriti jer je tu, kao i uvijek kada je o njezi kože riječ, priča prilično osobna. Sve ovisi o životnom stilu, no prije svega o tipu i stanju kože lica.

Ono što jest sigurno je da lice na kraju dana doista treba temeljito očistiti jer na njega dnevno nanosimo desetke raličitih proizvoda na njegu pa make-up, a i vanjski faktori čine svoje. Dio preparata upija se u kožu, no velik dio njih ostaje na njezinoj površini i, što je puno gore, u porama.

Trostruko čišćenje kože moglo bi odgovarati osobama koje svoju kožu izlažu različitim vanjskim onečišćivačima – primjerice, ljudima koji rade na otvorenom, ili pak u ekstremnim radnim uvjetima poput profesionalnih kuhinja ili noćnim klubovima. Osim toga, osobe koje svakodnevno nanose ozbiljnije količine SPF-a također bi u ovom protokolu mogle pronaći rješenje za sebe. No, ni tada ga ne treba provoditi svakodnevno, već tek nekoliko puta tjedno. Naime, pretjeranim čišćenjem doći će do smanjenja količine prirodnih lipida te posljedično i do oštećivanja lipidne barijere koja kožu štiti i čuva je od isušivanja, iritacija i slično.

Ako je vaša koža masna, nemojte a priori misliti da je trostruko čišćenje prava opcija za vas. Upravo suprotno, pretjeranim čišćenjem možete proizvesti kontraefekt, odnosno, vaša koža vrlo će vjerojatno početi proizvoditi dodtani sebum pa će se dodatno mastiti.

Trostruko čišćenje kože nije preporučljivo osobama koje imaju osjetljivu kožu kao ni onima s atopijskim dermatitisom. Ono što je važno i što svakako treba uključiti u beauty rutinu jest nanošenje odgovarajuće neutralne kreme, po mogućnosti uz par kapi seruma s hijaluronom, kako biste obnovili oštećenu kožnu barijeru.

Pročitajte još i ...