And just like that…s 40-ima stiže i ‘meno-belly’

Vjerujemo da, kao i mi, pamtite jednu od epizoda serije And Just Like That, u kojoj se Charlotte, nakon poduže pauze vraća na posao u vrlo šik njujoršku umjetničku galeriju i uoči prvog radnog dana odlazi u shopping po novi cool outfit. No, već se u kabini susreće s nemilom činjenicom da se, otkako je zadnji put bila zaposlena, štošta promijenilo – među ostalim i njezino tijelo. Kod kuće se ponovno gleda u zrcalo i prilično uzrujana ponavlja: “Moram se riješiti trbuha!”.

Ne, Charlotte nije ni žrtva COVID prejedanja, niti se u svojoj dokolici opustila. Ona je naprosto – u menopauzi. I nikako nije jedina s ovim problemom. Brojne žene u četrdesetima i pedesetima susreću se s istim pojavama. Naime, debljanje u središnjem dijelu tijela u ovoj je dobi toliko često da je dobilo i nadimak – Meno Belly.

Naravno, ulazak u menopauzu ne mora nužno značiti debljanje. Ovdje je prije riječ o drugačijoj raspodjeli masti u tijelu. Naime, prije posljednje menstruacije, žena proživljava manje ili više intezivno razdoblje koje traje od četiri do deset godina, a obilježeno je brojnim promjenama – od onih vezanih uz menstruacijski ciklus, preko promjena raspoloženja i pojavi nesanice pa do preoblikovanju tijela. Brojne žene tako pogađa gubitak mišićne mase i debljanje u području pojasa.

Glavni pokretač ženskog reproduktivnog sustava, ali  i čuvar vitalnih funkcija žene i njezina cjelokupnog zdravlja je hormon estrogen. On ima ključnu ulogu i u fiziologiji i metabolizmu masnoga tkiva, djeluje na razinu inzulina i metabolizam šećera, a između ostalog, sudjeluje i u izgradnji kostiju, potiče stvaranje kolagena te potiče rast kose i čuva libido. Žensko tijelo nastoji održati hormonsku ravnotežu, a problemi nastaju ako estrogena ima previše ili premalo.

Višak estrogena mogu, među ostalim, stvoriti i bolesti nadbubrežne žlijezde i stres, prehrana s previše masnoća, te prekomjerno konzumiranje alkohola. No, srećom  povećana količina estrogena ne pogađa svakoga. Osim toga, nečiji će organizam puno lakše deaktivirati i eliminirati višak estrogena, dok će drugom organizmu to biti mnogo teži izazov.

Kako estrogen utječe na debljanje?

Žene se u perimenopauzi uglavnom žale na prekomjerno nekontrolirano debljanje ili znaju reći im je teško, gotovo nemoguće smršaviti. Estradiol – jedan oblik estrogena jako je povezan sa kontrolom tjelesne težine. On pomaže regulirati metabolizam masti i ugljikohidrata, a oko menopauze dolazi do njegovog značajnog pada. Zanimljivo je da se u reproduktivnoj dobi žene uglavnom debljaju oko bokova i bedara te poprimaju tzv. kruškasti oblik, dok u peri-i postmenopauzi ženino tijelo poprima oblik jabuke. Ovaj drugi tip debljanja karakterističan je po nakupljanju masnih stanica u središnjem djelu, u abdomenu i oko unutarnjih organa te može biti opasan zbog povezanosti sa razvojem šećerne bolesti, srčanih bolesti, moždanog udara te nekih karcinoma.

Osim toga žene oko menopauze postaju manje fizički aktivne, osjećaju se umornije zbog manjka energije, ali i gube mišićnu masu, što im dodatno otežava održavanje normalne tjelesne težine.  Osjećaj gladi i slabost, s naročitom potrebom za nečim slatkim, uz neizostavno pojasasto debljanje najvjerojatnije su znak inzulinske rezistencije, a kod sumnje na tu pojavu, obično se radi se modificirani OGTT test – mjeri se razina šećera u krvi  natašte i dva sata nakon doručka, uz određivanje inzulina, te provjeru hormona štitnjače i razinu vitamina D. Savjetuje se i promjena životnih navika te pojačana fizička aktivnost, smanjenje količine rafiniranih ugljikohidrata u prehrani te, u ozbiljnijim slučajevima, uvođenje lijekova koji povećavaju učinkovitost inzulina kao što su metformin, inozitol i slično.

Ono na što svakako treba paziti jest dovoljno kvalitetnog sna. Naime, manjak sna može utjecati i na debljanje oko struka budući da utječe na hormone koji reguliraju apetit. Stručnjaci će se složiti i oko činjenice da je najbolji savjet koji vam u menopauzi mogu dati jest da uvedete redovne treninge snage. To će vašem zdravlju donijeti brojne benefite – pozitivno će utjecati na gustoću kostiju, hormonsku ravnotežu, a određene će vježbe ojačati trup pa će se smanjiti pritisak na leđa.

Zdrava prehrana, vježbanje, dovoljno sna, ali i prihvaćanje da određena dob sa sobom nosi i određene promjene trebale bi sinergijski djelovati i biti vam od velike pomoći u ovoj važnoj životnoj fazi. Jer, normalno je da vam u kasnim četrdesetima haljina koju ste nosile kao srednjoškolke više ne stoji jednako dobro.

Pročitajte još i ...