Povratak na posao: kako unutarnji stres utječe na kožu?

Sezona godišnjih odmora većini od nas završava upravo ovog vikenda. Od ponedjeljka ponovno kreće škola, a mi se vraćamo u urede. To osim nastavka poslovnih obaveza, podrazumijeva i porast intenziteta stresa povezanog s poslom. A on će svoje posljedice, među ostalim, zasigurno ostaviti i na koži.

Osim što je koža naš najveći organ – pokriva cjelokupnu površinu tijela, štiteći organizam od vanjskih faktora i toksina, ona ima još jednu jako važnu funkciju: upozorava nas na nelagodu i na bol, a preko nje se manifestiraju i razne promjene ili stanja u organizmu. Ona nas štiti od vanjskih faktora, ali predstavlja i važan štit od raznih unutarnjih procesa, prije svega od stresa.

Stres i koža

Možemo slobodno reći da je koža ogledalo našega zdravlja. Ona zrcali velik dio promjena i disbalansa koji se događaju u tijelu. Primjerice, uslijed dehidracije, ona postaje suha i naborana, a ako unosimo previše soli – lice će postati podbuhlo, a oči otečene. Kada nam nedostaju određeni nutrijenti, ona postaje osjetljiva i sporije zacjeljuje.

No, jeste li znali da i stres može utjecati na kožu? Uslijed stresa, naime, tijelo ispušta hormon stresa, kortizol. On tada počinje djelovati na čitavu seriju organa, pa tako i na kožu. Tako može doći do slabljenja kose pa i njezinog opadanja, do pojave akni, rozaceje, psorijaze ili ekcema. Osobe koje se inače bore s kroničnim kožnim bolestima, u tom se slučaju suočavaju s izraženijim simptomima.

Prvi korak u rješavanju kožnih problema za mnoge će biti uravnotežena prehrana, a mnogi će u tom slučaju posegnuti i za dodacima prehrani. No, pravi odabir ipak će biti ciljani proizvodi s aktivnim sastojcima koji se nanose NA kožu i djeluju izvana prema unutra.

Vitamini, vitamini, vitamini

Poznato je da je vitamin C nužan za proizvodnju kolagena koji je ključni gradivni element kože, a kao dodatak u serumu ili kremi za kožu fantastično može utjecati na pojavu akni, ublažavanje mrlja od hiperpigmentacija i općenito na vraćanje sjaja koži.

Vitamin A poznat je po tome što reducira sebum i oslobađa začepljene pore. Dodavanjem retinola, derivata vitamina A, prevenira se nastanak bora i akni, a ujedno djeluje i osvježavajuće na kožu lica jer ju i zaglađuje i hidratizira.

Vitamin D pak, nužan je za normalan imunitet, a sintetizira se preko kože, izravnim izlaganjem sunčevim zrakama. Na dermatološkoj razini vitamin D sudjeluje u sprječavanju nastanka raka kože, reducira pojavnost akni i rozaceje, te fantastično djeluje na zaštitu od ispadanja kose.

Važnost hidratacije

Već vrapci na grani znaju da je hidratacija ključna za normalno funkcioniranje organizma, a njezina uloga za zdravlje kože je neprocjenjiva. Naime, kada je koža isušena, postaje sklona boranju, sivilu, nastanku akni, ali čak i pojavi određenih problema kao što je perutanje uz liniju kose. Redovito vlaženje kože, koje je prilagođeno vašem tipu, dugoročno će utjecati na zdravlje kože, a naročito kada je izložena stresnim razdobljima.

Pročitajte još i ...