Kako spriječiti ožiljke?

Čak i osobe koje na sebi nemaju izražene ožiljke od operativnih zahvata ili većih nezgoda mogu pronaći barem nekoliko tragova na koži koji ih podsjećaju na davno zaboravljene porezotine, padove s bicikla, tinejdžerske akne ili pak opečene prste. Ožiljci su sastavni dio života te ne postoji osoba koja na čijem se licu ili tijelu ne nalazi barem jedan.

Izgled ožiljka ovisi o brojnim čimbenicima

Ipak, neki od njih narušavaju nam samopouzdanje, neprestano nas podsjećajući na trenutak u kojem su nastali. Možemo li spriječiti njihov nastanak nakon ozljede ili oštećenja tkiva te postoji li način da umanjimo vidljivost postojećih? Srećom, odgovor na oba pitanja je potvrdan.

Kako bismo shvatili kako na njih možemo djelovati, važno je razumjeti da izgled ožiljaka ovisi o nekoliko čimbenika, a neke od njih možemo kontrolirati.

Različiti dijelovi tijela različito zacjeljuju nakon oštećenja, zbog čega specifična područja tijela proizvode vidljivije ožiljke nego druga. Primjerice, laktovi, koljena, gležnjevi, dlanovi i stopala imaju manju količinu masnih naslaga, a veći postotak vezivnog tkiva, zbog čega će ožiljno tkivo na njima vjerojatno biti izraženije.

Zašto uopće nastaju?

Kao što smo već mnogo puta napomenuli, ljudsko tijelo (kada je zdravo) zaista je savršen mehanizam. Svaki sustav, organ i proces u potpunom je skladu s drugim sustavima, a brojne međuovisnosti u organizmu pokazuju nam kako naše tijelo zapravo ima odgovor na sve svakodnevne izazove s kojima se susrećemo.

Upravo iz tog razloga nastaju ožiljci – čak i na najmanju ozljedu ili oštećenje, tijelo reagira aktiviranjem složenih procesa čija je svrha brzo cijeljenje rane i zaštita organizma od ulaska patogena i razvoja infekcije.

Naime, sustav samoobnove kože funkcionira na sljedećem principu – odmah po nastanku oštećenja, tijelo aktivira pojačanu proizvodnju kolagena i ubrzava nastanak faktora rasta, stanica odgovornih za nastanak novog tkiva koje će zatvoriti ozljedu. No, u tom procesu nastanka novog kolagenog i granulacijskog tkiva, naše tijelo “ne mari” za vizualni dojam nakon obnove, već samo za što ranije zatvaranje rane – iz tog razloga često dolazi do pretjeranog rasta ožiljnog tkiva i nepoželjnih vidljivih ožiljaka.

Tretirati ih možemo i kod kuće

Ožiljke možemo u potpunosti izbjeći samo kod vrlo plitkih oštećenja, poput ogrebotina u kojima je oštećen samo gornji sloj kože, no dođe li do oštećenja bazalne membrane i dermisa, nastanak ožiljka vrlo je izvjestan.

Ipak, postoje načini na koje možemo bitno umanjiti njihovu vidljivost – neki od njih su tretmani poput lasera, microneedlinga i kemijskih pilinga, dok druge možemo koristiti u udobnosti vlastita doma.

Upravo takve ocjenjuju hrvatski dermatolozi u sklopu Estetica Premium Product 2022 powered by LUUN ® Luxury Uniforms, (više o projektu možete saznati OVDJE).

U kategoriji Najbolji proizvod za tretiranje ožiljaka nominiran je novi hit preparat jednog od najcjenjenijih dermokozmetičkih brendova, Bioderme, a riječ je o Cicabio Crème.

Najvažnije je – početi na vrijeme

Zadatak ove jedinstvene kreme je obnoviti i umiriti epidermu, ublažiti osjećaj neugode, smanjiti nagon za češanjem u procesu cijeljenja te najvažnije – smanjiti ožiljke. 

Svi proizvodi Bioderma formulirani su prema principu ekobiologije – koja je u središtu NAOS pristupa, za poštivanje ekosustava kože i dugoročno očuvanje njenog zdravlja.

Kako djeluje revolucionarna Cicabio Crème? Osjećaj nelagode, kao i češanje, može poremetiti prirodni proces obnavljanja kože pa su stručnjaci iz Naosa osmislili tehnologiju Antalgicine™, koja  pomaže u regulaciji reaktivnosti kože.

Jedan od ključnih faktora u što uspješnijem zacjeljenju ozljede te formiranju estetski prihvatljivog ožiljka je i hidratacija. Iz tog razloga ovaj preparat dubinski vlaži kožu, stvarajući na njoj prozračni sloj za optimalnu zaštitu kože i osjećaj ugode. 

I osjetljiva koža odlično podnosi ovu nekomedogenu kremu bez mirisa, koja funkcionira kao savršena povremena njega za iritiranu oštećenu kožu. Ispitana je pod dermatološkom kontrolom, a rezultati kojima ispunjava očekivanja poklonica brenda su 80 %-tna obnova kože, njezino umirivanje (95 %) i osjećaj veće ugode (90 %). Kod površinskih ogrebotina, primjena proizvoda tijekom osam dana omogućuje postupnu  obnovu kože.

Cicabio Crème formulu možete početi koristiti čim dođe do zatvaranja rane, kako biste poboljšali epitelizaciju i stvorili optimalne uvjete za uspješno cijeljenje i formiranje prihvatljivog ožiljka – a u brojnim slučajevima čak i spriječili njegov nastanak.

 


* Generalni sponzor projekta Estetica Premium Product 2022 je brend LUUN ® Luxury Uniforms. Hrvatski brend luksuzne i moderne medicinske odjeće stvoren je kako bi medicinskom osoblju donio osjećaj udobnosti i elegancije u jednom. Kombinacijom modernog dizajna i besprijekorne funkcionalnosti –  kreirane su očaravajuće, luksuzne medicinske uniforme u kojima ćete se svakog dana osjećati jedinstveno. Iskusni tim strastvenih profesionalaca kreirao je medicinske uniforme koje donose dašak ekskluzivnosti i mode u svakodnevnu radnu rutinu – luksuz se u slučaju LUUN ® uniformi ne odnosi samo na vrhunski dizajn, već i na funkcionalnost, kvalitetu izrade i materijala, sofisticiranost, eleganciju i jednostavnost. U medicinskoj profesiji prvi dojam je presudan, a odjeća koju nosimo odražava i ciljeve i viziju naše tvrtke. LUUN ® Luxury Uniforms na pitanje: „može li odjeća medicinskih radnika biti moderna i elegantna“? odgovara: „može!“, a kao najveću inspiraciju ističu zadovoljne kupce iz cijelog svijeta, koji neprestano daju moć istraživanja, rasta i razvoja.

Pročitajte još i ...