U svakoj životnoj dobi možete dobiti vitiligo

Vitiligo je kronična bolest kože obilježena pojavom bjelkastih mrlja na koži i na sluznicama koje nastaju kao posljedica gubitka pigmentnih stanica u epidermisu. Riječ je o relativno čestom stanju koje zahvaća 1-2% populacije diljem svijeta, a u nekim područjima, primjerice u Indiji, bolest zahvaća i do 8% stanovništva. Mogu biti zahvaćeni svi dijelovi kože, sluznice i dlačice na svim dijelovima tijela, najčešće obrve i trepavice.

Prema riječima dermatovenerologinje dr. Maje Kovačević, vitiligo se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. U žena se češće javlja prije 30. godine života, dok se u muškaraca javlja u petom desetljeću života. “Obično se očituje tijekom proljeća i ljeta, na područjima izloženim sunčevoj svjetlosti, a zabilježena je povezanost između trauma kože, sunčanih opeklina te trudnoće i pojave promjena na koži. Iako je tijek vitiliga nepredvidiv, bolest najčešće sporo napreduje”, otkrila nam je dr. Kovačević.

“Vitiligo ima vrlo nepredvidiv klinički tijek. U nekih se pacijenata naglo pojavi i naglo širi, a potom dulje vrijeme miruje, dok se u nekih kontinuirano širi tijekom vremena. Slična je situacija sa pojavom novog pigmenta – kad se pojavi, kod nekih pacijenata ostaje trajno, dok se kod drugih izgubi uslijed prekida terapije ili nakon nekog vremena”, rekla je dr. Kovačević

Pojasnila je kako pigmentne mrlje nastaju zbog gubitka funkcionalnih pigmentnih stanica – melanocita u površinskom sloju kože. Smatra se kako je riječ o autoimunoj bolesti koja se javlja u osoba koje imaju genetsku sklonost uslijed djelovanja nekih čimbenika iz okoliša. “Pacijenti s vitiligom češće imaju neke druge autoimune bolesti kao što su bolesti štitnjače, dijabetes tipa 1, psorijaza, reumatoidni artritis, Addisonova bolest, sistemski eritematozni lupus, perniciozna anemija i slično pa je vrlo važno učiniti detaljniju dijagnostičku obradu”.

“Terapiju koja nam je u današnje vrijeme dostupna dijelimo na: topičku terapiju koja podrazumijeva aplikaciju krema i masti na bazi kortikosteroida, vitamina D3 i/ili imunomodulatora, sistemsku terapiju, odnosno peroralno uzimanje antioksidansa, vitamina i dodataka prehrani, fototerapiju ili obasjavanje promjena UVB svjetlošću valne duljine 311nm sa specijaliziranim aparatima, kiruršku terapiju koja podrazumijeva presađivanje dijelova tkiva ili presađivanje suspenzije melanocitnih stanica, alternativne metode liječenja (psihoterapija, kamuflaža), te klimatoterapiju na Mrtvom moru.

Kombinirana terapija danas se smatra zlatnim standardom za liječenje vitiliga, a temelji se na primjeni topičkog kortikosteroida ili topičkog imunomodulatora uz uskospektralnu UVB 311 nm fototerapiju i peroralne antioksidanse. Rezultati kombinirane terapije premašuju rezultate postignute monoterapijom, no u oba slučaja potrebno je naglasiti pacijentu kako je ipak za pojavu repigmentacije potreban određen vremenski period i kontinuirana primjena terapije”, pojasnila je dr. Kovačević te je dodala da se u pacijenata koji imaju više od 80% površine kože zahvaćene vitiligom i kod kojih ostale terapijske opcije bile bezuspješne, provodi potpuna depigmentacija kože preparatima hidrokinona.

 

Iako mnoge dermatološke ordinacije nude čitav niz tretmana koji mogu usporiti širenje depigmentacija, mrlje koje su jednom nastale, nemoguće je ukloniti. No, pravilnom njegom, usmjerenom na poticanje regulacije depigmentacije bolest je moguće držati pod kontrolom i do određene mjere smanjiti. Stoga su švicarski znanstvenici iz laboratorija dermokozmetičke kuće Eptaderm kreirali jedinstvenu EPTA VTLG emulziju.

U njoj se spajaju svi blagotvorni učinci vode švicarskih ledenjaka te Inoveol® EGCG, stabilnija verzija prirodnog flavonoida iz kineskog čajevca koji se stoljećima koristi za detoksikaciju i usporavanje starenja kože. Inovativna formula ove emulzije sadrži i vitamin C koji dolazi u obliku natrijeva askorbil fosfata te djeluje na pigmentaciju, ujednačenost i čistoću tena te zajedno s ekstraktom kore magnolije služi kao antioksidans. DNAge® i niacinamid podupiru sposobnost obnavljanja kože, a Sepitonic® djeluje protuupalno  i umiruje kožu.

Kombinacija svih ovih djelotvornih i ljekovitih sastojaka vrhunske, švicarske kvalitete omogućuje ponovno uspostavljanje ravnoteže u stanicama kože. Dobra je vijest da su rezultati vidljivi već za tri mjeseca, naravno, ukoliko s korištenjem ovog djelotvornog preparata počnete na vrijeme. Epta VTLG formula pruža izvrsnu podnošljivost. Ne masti kožu i brzo se upija. Preporuča se nanošenje dva puta dnevno – ujutro i navečer, na zahvaćena područja, kao i na rubove depigmentiranih mrlja. Područje primjene su lice i tijelo.

Pročitajte još i ...