Autofagija – prolazni trend ili novi smjer prehrane?

Jedna od trenutačno najpopularnijih dijeta je autofagija, a da je uspješna – naravno, ako izdržite – kunu se svjetske zvijezde poput Jennifer Aniston, Margot Robbie i Kourtney Kardashian. Zapravo nije riječ o klasičnoj dijeti, već o režimu prehrane koji uključuje povremeni post i kod kojeg je ključno u koje vrijeme jedemo. Osim što dovodi do mršavljenja, smatra se da prehrana bazirana na principima autofagije može produljiti život i pozitivno utjecati na izgled pa je i to dijelom razlog zašto je ova dijeta tako dugo zadržala popularnost.

Pojam autofagije proširio se izvan znanstvenih krugova 2016., kada je japanski znanstvenik Yoshinori Ohsumi dobio Nobelovu nagradu za otkriće kako djeluje autofagija, što je pokreće, a što zaustavlja na primjeru stanica kvasca.

Zašto je autofagija važna?

Autofagija je prirodni proces ponovne upotrebe starih i oštećenih dijelova stanica. Svaka stanica sadrži više dijelova koji održavaju njezino funkcioniranje, a s vremenom ti dijelovi mogu postati neispravni ili prestati raditi. Oni postaju „smeće“ unutar inače zdrave stanice. Autofagija omogućuje stanici da rastavi svoje „smeće“ i reciklira ga u nove, upotrebljive dijelove. Također, rješava se nefunkcionalnih dijelova stanica koji zauzimaju prostor i usporavaju rad te uništava patogene u stanici koji je mogu oštetiti, poput virusa i bakterija. Autofagija također igra važnu ulogu kada je riječ o starenju i dugovječnosti. Kako osoba stari, autofagija se smanjuje, što može dovesti do nakupljanja staničnog „smeća“ i stanica koje ne funkcioniraju najbolje. Također, ako želimo smršavjeti, autofagija se pokazala jednom od mogućnosti, no u tu svrhu ju je potrebno dodatno potaknuti izvana. Evo kako.

Kako izazvati autofagiju?

Autofagija se aktivira ako ništa ne jedemo najmanje 12 sati. Zato je jedna od najučinkovitijih metoda za njezino poticanje povremeni post. Postoji više načina na koji se može postiti, a svaka osoba mora sama pronaći onaj koji joj najviše odgovara. Jedna od najpopularnijih i većini najlakših metoda je 16/8, što znači da dnevno postite 16 sati, a preostalih 8 sati jedete. Najčešće se u ovoj verziji preskače doručak ili se tijekom posta unosi samo tekućina – voda ili nezaslađeni čaj.

Druge metode uključuju 24-satni post jednom do dvaput tjedno, opciju 12:12 (12 sati jedete pa 12 sati postite) ili  5:2, što znači unos samo 500 do 600 kalorija dva dana u tjednu, dok ostalih pet dana jedete normalno. Post lišava vaše tijelo hranjivih tvari, prisiljavajući ga da prenamijeni stanične komponente kako bi funkcionirale. Osim postom, autofagiju je na prirodan način moguće potaknuti intenzivnim vježbanjem te temperaturnim šokom (primjerice, naizmjeničnim tuširanjem hladnom i vrućom vodom). Također, moguće ju je potaknuti suplementima, a jedan od trenutačno najpopularnijih je spermidin.  

Idealna prehrana

Za doručak se mogu jesti voće, orasi, bademi, biljno mlijeko, jogurt, kefir, mladi sir i kruh od cjelovitih žitarica. Ručak treba sadržavati proteine, a najbolji izvor su mahunarke. Primjerice, grah, grašak, leća, integralna riža, ali i bijelo meso, riba… Ako ste odlučili izbaciti doručak, a umjesto njega jesti večeru, uzmite neko voće koje aktivira autofagiju – bobičasto voće, limun, grejp, kiselu jabuku ili svježu salatu. Večera bi trebala biti najlakša za probavu i imati najmanje kalorija u sebi.

Zelena salata je lako probavljiva, a mogu se jesti paprika, rajčica ili neko sirovo povrće. Zabranjeni su svi slatkiši, bomboni, žvakaće gume te razne grickalice. Čak i kada u njima nema šećera, nego samo umjetnih zaslađivača, zaustavit će autofagiju. Također, izbacite alkohol.

Kome se autofagija ne preporučuje

Stručnjaci ističu da poticanje autofagije nije dobro za sve. Ne preporučuje se mlađima od 18 godina, osobama s poremećajima u prehrani, onima koji pate od nutritivnih deficita, trudnicama i dojiljama. Također, osobe koje uzimaju lijekove te osobe s kroničnim bolestima ili drugim poremećajima ne bi trebale započinjati ovu dijetu bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Pročitajte još i ...