Zašto je slani doručak bolja opcija od slatkog?

To da je doručak najvažniji obrok u danu, znaju već i vrapci na grani, no pravo je pitanje, što od namirnica u njega uključiti?
Iako će mnogi od nas posegnuti za raznim pahuljicama, granolom ili voćnim smoothiejima, vjerujte nam, to nije najbolji odabir. Naime, sve je više studija koje dokazuju kako je slani doručak puno bolja opcija od slatkog, a s time se slažu i nutricionisti pa i trenutno najveća guru-woman kada je o zdravoj prehrani riječ – Glucose Goddess.

 

Iako je vrlo teško odoljeti svježe pečenim croissantima ili hrskavom kruhu s maslacem i marmeladom, svakako vrijedi pokušati jer slani će vam doručak donijeti čitav niz benefita, a među njima i najpoželjniju nuspojavu – mršavljenje.

Dobar, zdrav i uravnotežen doručak omogućit će vam da u dan krenete s puno energije i visokom koncentracijom. U njega treba svakako uključiti proteine, ugljikohidrate, masnoće i vlakna. Šećeru tu ne bi trebalo biti mjesta jer će on samo podići razinu šećera u krvi, što će kao posljedicu imati činjenicu da ćete za nekoliko sati biti ponovno gladni.

No, ako odaberemo slani doručak, baziran na proteinima i sa zdravim masnoćama, držat će nas sitima sve do ručka. Dakle, iako se odreknete slatkih namirnica, još uvijek imate ogroman izbor: od jaja, raznih narezaka, dimljene ili usoljene ribe, sireva, jogurta, orašastih plodova, avokada…

Stabilizirajte šećer u krvi

Slatki doručak u pravilu sadrži puno više šećera od slanog. Muesli, cornflakes, kruh i pekmez/med/nutella ili pak razna slatka peciva poput krafrni, croissanta, donuta i slično jako brzo podižu razinu šećera u krvi te potiču proizvodnju inzulina. No, njegovo je djelovanje kratkog daha i stoga vrlo brzo slijedi pad energije i ponovni osjećaj gladi. Kod slanog doručka, stvari stoje drugačije – budući da razina šećera u krvi ostaje stabilna, manja je potreba za lučenjem inzulina, a osjećaj sitosti traje znatno dulje. Stoga je slani doručak odličan izbor i za dijabetičare kao i za osobe s inzulinskom rezistencijom.

Slani doručak to-go

Ukoliko su vaši argumenti protiv slanog doručka manjak vremena, jutarnja užurbanost i nepraktičnost, moramo vas (bar pokušati) razuvjeriti. Čitav slani doručak možete pripremiti večer prije i jednostavno ujutro izvaditi iz hladnjaka i ponijeti na posao. Pecivo od tamnog brašna sa sjemenkama, lagani narezak od purećih ili pilećih prsa, svježi sir ili hummus i par listova salate sastojci su za savršen jutarnji obrok.

Još jedna dobra strana slanog doručka jest činjenica da ga je moguće prilagoditi doista svima. I dok je kod slatkog doručka izbor sužen na mlijeko, jogurt ili svježi sir te razne pekarske proizvode, ako birate slano, moguće je udovoljiti svim potrebama, afinitetima i prehrambenim ograničenjima.

Najomiljenija varijanta slanog doručka ipak su jaja, a i njih, naravno, možete pripremati na bezbroj načina. Mnogi nutricionisti smatraju da je tvrdo kuhano jaje savršen obrok pa stoga usvojite naviku da navečer skuhate nekoliko jaja koje ćete sutradan samo ponijeti na posao. Dodajte im sirovo povrće po želji, kakav jogur ili malo svježeg sira i imate doista odličan obrok koji će vašem tijelu pružiti sve potrebne sastojke, pozitivno djelovati na šećer u krvi, a sitima će vas držati sve do ručka. Tako ćete nahraniti i mišiće, a u tijelo unijeti i potrebne masnoće, vitamine i minerale.

Stoga vam toplo preporučamo da pružite šansu slanom doručku – mogli biste se ugodno iznenaditi njegovim učincima.

 

Pročitajte još i ...