Saznajte koje su mogućnosti primjene retinola u kućnoj njezi

Retinol, često nazivan “zlatnim gralom” u svijetu njege kože, već je desetljećima u središtu pažnje dermatologa i ljubitelja ljepote diljem svijeta. Ovaj moćni derivat vitamina A dokazao je svoju učinkovitost u borbi protiv znakova starenja, neujednačenosti tena i problema s aknama. Ali što ga čini toliko posebnim i kako ga pravilno koristiti u svojoj rutini njege?

Jedna od najvažnijih prednosti retinola je njegova sposobnost poticanja obnove stanica kože. Kada se nanese na kožu, prodire u dublje slojeve epidermisa i potiče proizvodnju kolagena i elastina. To znači da će koža postati čvršća, elastičnija i manje podložna nastanku bora i finih linija. Također, ima izvanredna svojstva u borbi protiv akni jer pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma, smanjuje upalu i čisti pore.

Kada koristite retinol u kućnoj njezi, važno je biti strpljiv i postupno povećavati koncentraciju proizvoda. Počnite s nižom koncentracijom i postupno je povećavajte kako bi se koža prilagodila. Također je važno koristiti retinol u večernjoj rutini njege kože, jer može povećati osjetljivost kože na sunce. Ukratko, retinol je izvanredan sastojak koji će transformirati kožu.

A o tome koje su mogućnosti primjene retinola u kućnoj njezi, posjetiteljima Estetica Demik 2023 stručnog skupa govorit će prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić iz Poliklinike Tončić 3. studenoga s početkom u 11:35 sati.

“Retinol je derivat vitamina A kao i svi retinoidi koji svoj učinak ostvaruju djelovanjem na genetski materijal stanica i time predstavljaju jedine pripravke koji utječu na ekspresiju gena i popravak oštećene DNA. Zbog toga, retinoidi su okosnica terapije u brojnim dermatološkim problemima. Danas u suvremenoj dermatologiji imamo brojne oblike topičkih retinoida koji su namijenjeni liječenju različitih dermatoloških poremećaja. Svakako, najpoznatiji je retinol i najčešće i govorimo upravo o njemu, osobito ako je riječ o anti-agingu i liječenju hiperpigmentacija”, objašnjava prim. Tončić.

Retinoidi imaju iznimno bitnu ulogu u svim anti-aging protokolima, liječenju hiperpigmentacija kao i terapiji akni. Veliku ulogu imaju i kod brojnih poremećaja keratinizacije. Uvijek se koriste u večernjoj rutini, savjetuje naša sugovornica, a ako imate osjetljivu kožu, preporučuje se krenuti s vrlo niskim koncentracijama retinoida i vrlo postupno graditi toleranciju.

“Budući da su retinoidi pripravci koji početkom primjene mogu izazvati iritaciju, iznimno je bitno konzultirati se s dermatologom kako biste znali prema karakteristikama lica s kojom dozom kojeg pripravka trebate započeti i kako dalje postupno graditi toleranciju na pripravak. S obzirom na iritacije koje se mogu javiti, preporuka je uvesti adekvatnu njegu koja će koži vratiti hidrataciju i pružiti umirenje. Nadalje, iznimno je bitno strogo čuvanje od UV zračenja, stoga uvijek dajemo detaljne upute kako se primjereno čuvati od UV zraka. Svakako je preporuka da se svi retinoidi ukidaju u slučaju trudnoće”, zaključuje prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić.


Stručni skup Estetica Demik 2023 održat će se u petak, 3. 11. 2023. u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb, Radnička cesta 21, s početkom u 9:40 sati.

Ulaz na stručni skup je besplatan, ali je moguć isključivo uz prethodnu prijavu. PRIJAVITE SE OVDJE:

FORMULAR ZA PRIJAVU

 U slučaju dodatnih pitanja, kontaktirajte nas na info@estetica.hr.

Generalni pokrovitelj Estetica Demik stručnog skupa 2023. je Vichy.

Pročitajte još i ...