Zašto su kemijski peelinzi tako popularni?

Kemijski peelinzi vrlo su popularna anti-age metoda, a posebno su traženi nakon ljeta i pojačanog izlaganja kože lica suncu.Učinkoviti su i kod liječenja ožiljaka nakon akni, kod aktivnih akni, hiperpigmentacija na licu pa čak i rozaceje (crvenila kože). Brojne dermatološke ordinacije ovih su dana otvorile su liste čekanja za ovaj tretman jer ga naprosto svi žele. Zanimalo nas je zašto su kemijski peelinzi toliko popularni, a odgovor smo potražili kod zagrebačke dermatologinje, dr. Željane Bolanče.

“Kemijski pilinzi svojevrsni su mainstream u dermatologiji, a budući da su se pojavili pred doista mnogo godina, i jedan su od  prvih estetshih tretmana uopće”, rekla nam je dr. Bolanča te je dodala da ovaj tretman podjednako vole i dermatolozi i pacijenti.

“Naravno, u tako dugom vremenskom razdoblju, mogu se pojaviti periodi većeg ili slabijeg interesa, ali on nikad ne pada”, otkrila nam je naša sugovornica.

Naglasila je kako je najbolje razdoblje za kemijske pilinge upravo početak jeseni, a mogu se raditi tijekom čitave zime, sve do kasnog proljeća.
“S pojavom duljih sunčanih razdoblja, osobito u našim krajevima, načelno bi trebalo smanjivati primjenu kemijskih peelinga, iako postoje neki blagi peelinzi koji se mogu raditi i za sunčanog vremena”, upozorila je dr. Bolanča.
Pilinzi se koriste najčešće kao anti-aging, za uklanjanje hiperpigmentacija i melazme te kod liječenja akni i rosacee, ali i ožiljaka od akni.
Actress Gal Gadot attends the 2018 National Board of Review Awards Gala at Cipriani 42nd Street on January 9, 2018 in New York City.,Image: 359723307, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
“Za kemijske peelinge potrebno je pripremiti lice –  najčešće retinolom ili voćnim kiselinama”, pojašnjava dr. Bolanča. Dodaje kako se za vrijeme tretmana nanosi kilseina koja se nakon određenog vremena neutralizira, a postoje i peelinzi koji ne zahtjevaju neutralizaciju.
Kemijski pilinzi, kao i svi ostali estetski zahvati, sa sobom nose određene rizike, ali su oni minimalni u rukama iskusnog dermatologa.
“Kod kemijskog peelinga najbitnije je odrediti vrtsu peelinga za pojedino stanje kože, kao i tip kože pacijenta”, rekla nam je dr. Željana Bolanča te je naglasila kako su osobe tamnije puti uvijek pod povećanim rizikom od postupalnih hiperpigmenatcija.

“Možemo reći kako je kemijski peeling tretman koji je namijenjen gotovo svim pacijentima, ali su za njega pogodnije osobe svijetle puti. Tretmane je potrebno ponavljati, u prosjeku treba napraviti oko tri tretmana zaredom”, zaključila je dr. Željana Bolanča.

 

Pročitajte još i ...