Dr. Mladen Duduković: S ovog lica izbrisao sam barem 7 godina

Poznato je da ne stare svi dijelovi lica jednako pa iako područje oko očiju među prvima pokazuje znakove starenja, središnji dio lica s godinama ipak pokazuje najviše promjena. Niti jedna druga regija, neovisno o godinama, ne pokazuje toliko očite znakove starenja kao područje obraza. Značajan gubitak volumena jagodica i spuštanje obraza prati i općeniti pad tonusa lica, a smanjenje potkožnog masnog tkiva na obrazima i bradi licu daje plošan izgled bez naglašenih kontura. Imajući na umu da s godinama opada i elastičnost kože, jasno je zašto nam lice s vremenom poprima umoran i tužan izraz.

dr. Mladen Duduković

Kao i većina žena, i 49-godišnju Michaela susrela se s izraženim znakovima starenja u središnjem dijelu lica, što ju je potaknulo da se odluči na pomlađivanje ove zahtjevne regije. Izbor je pao na neinvazivno pomlađivanje lica hijaluronskim filerima, a povjerenje je poklonila dr. Mladenu Dudukoviću, plastičnom, rekonstruktivnom i estetskom kirurgu sa zagrebačkom adresom.

Gubitak volumena pogađa sve regije lica

U slučaju Michaele, otkrio nam je dr. Duduković, ključno je vratiti volumen lica koji se izgubio s godinama.

„Bržem gubljenju masnog tkiva s lica posebno su sklone vitke osobe, kao što je to slučaj i kod naše pacijentice. Na Michaelinu licu primjećujemo pad tonusa i gubitak punoće lica – ne samo u središnjoj, već i u donjoj i gornjoj regiji“, objašnjava dr. Duduković, dodajući kako s godinama treba popuniti i temporalne udubine koje se nalaze poviše sljepoočnica.

„Iako se uglavnom više fokusiramo na središnju regiju lica, temporalne udubine koje s godinama postaju sve izraženije, također mijenjaju oblik lica i čine čelo suženijim u odnosu na liniju čeljusti.“

Pune jagodice i izbrisane nazolabijalne brazde

Dr. Duduković pomlađivanje je započeo temporalnim udubinama, koje je tretirao Belotero Volume – filerom najveće gustoće i najvećeg lifting kapaciteta koji se prirodno apsorbira i nadopunjuje volumen.

„Nakon temporalnih udubina, na redu je najkompleksnija regija lica – jagodice, koje je potrebno popuniti, ali i podignuti. Kombinacijom dvaju filera – Belotero Intense i Belotero Volume, obrazi se istovremeno podižu i popunjavaju, a za skladni rezultat, potrebno je tretirati i nazolabijalne bore“, objasnio nam je dr. Duduković, koji je navedene regije tretirao kanilom.

Brand filera Belotero na bazi je hijaluronske kiseline, a u svojoj ponudi sadrži proizvode različite gustoće koji se, ovisno o namjeni, savršeno prilagođavaju licu.

„Pri oblikovanju jagodica nužno je pravilno raspodijeliti materijal i napraviti prirodan prijelaz, koji u profilu naglašava ženstvene crte lica. Belotero Intense i Belotero Volume svojim se gustoćama nadopunjuju kako bi se postigao upravo takav efekt. “

Ravnija linija čeljusti

Nakon središnjeg dijela lica, na redu je linija čeljusti i brada koja se, ističe dr. Duduković, također gubi s godinama, konture postaju manje izražene, a sama linija iz pravocrtnog poprima lagani S oblik.

„Područje donje trećine lica potrebno je ponovno definirati kako bi se izravnala linija čeljusti i poboljšala projekcija brade. Iako u slučaju naše pacijentice taj dio ne pokazuje naročito istaknute znakove starenja, definirat ćemo ga kako bi bio u skladu s jagodicama“, objašnjava dr. Duduković, dodajući kako je filer ključno aplicirati u tri točke sa svake strane donje čeljusti, a potom i u samu bradu.

„Kombinirat ćemo Belotero Volume za dublje slojeve i Belotero Balance za površinske slojeve donjeg dijela lica. Volume ćemo aplicirati bolus tehnikom u ključne točke – ‘prejowl sulcus’, sredinu čeljusti i sam kut mandibule kako bi se nadoknadio volumen i postigao lifting efekt, dok ćemo u površinske slojeve Balance nanijeti kanilom kako bi se ublažile marionetske brazde i kompletno izbalansirala regija donje čeljusti.“

Prije i poslije (nakon 7 dana)

Što kada fileri prestanu djelovati?

Kombinacijom Belotero filera, postižu se potpuno prirodni rezultati, a nakon tjedan dana, kada sve sjedne na svoje mjesto, lice izgleda skladno pomlađeno. Uz remodeliranje lica i vraćanje volumena, dr. Duduković preporučuje i rejunevanciju kože Belotero Hydra ili Soft proizvodom, kako bi se postigao prirodni „glow“ i umanjile sitne reljefne nepravilnosti.

Fileri Belotero proizvedeni su CPM tehnologijom, što znači da je proces biorazgradnje filera usporen, a vrijeme zadržavanja na mjestu apliciranja produženo. S obzirom na to da razgradnja hijaluronske kiseline ovisi o enzimu hijaluronidazi, prisutnom u našem organizmu, dužina trajanja filera je individualna, pa tako kod nekih osoba potraje i duže od prosjeka.

Prije
Poslije (nakon 7 dana)
Poslije (nakon 7 dana)

„Rezultati ovakvog pomlađivanja traju od 9 do 14 mjeseci, a volumen se zadržava i do dvije godine. Budući da se radi o potpuno prirodnom materijalu – hijaluronskoj kiselini koja se postupno razgrađuje u organizmu, učinak se postepeno ‘troši’. Zabluda je da će lice, kada se fileri razgrade, izgledati starije ili lošije nego prije. Naprotiv, u narednim postupcima bit će potrebna manja količina, a lice će uvijek izgledati bolje“, zaključuje dr. Duduković koji je Michaeli preporučio održavanje volumena lica filerima jednom u dvije godine, kako bi dugotrajno zadržala pomlađeni izgled.

Prije
Poslije (nakon 7 dana)

Cijena tretmana ovisi o potrebnoj količini filera, a dogovara se na konzultacijama, nakon detaljnog pregleda liječnika. Ovisno o količini materijala, za nadoknadu volumena i lifting efekt (kao što je slučaj pacijentice iz teksta) cijena može varirati od 16 do 20 000 kuna.

Pročitajte još i ...