Od TikToka do dijagnoze – društvene mreže kao izvor (dez)informacija

Ne znam što ti/mi je, ali Google sigurno zna. Klinika mu je uvijek otvorena, a informacije pljušte sa svih strana. Društvene mreže postale su mnogima središnji izvor informacija. Na TikToku svatko može postati “stručnjak”.

Dok neki dijele iskustva i savjete u najboljoj namjeri, drugi možda nemaju adekvatno znanje ili čak šire dezinformacije. Razlikovanje istinitih informacija od pogrešnih, pa čak i potencijalno štetnih, postaje pravi izazov. Kako se onda snaći?

Ponajprije, važno je razumjeti da je najbolje konzultirati se s medicinskim stručnjakom prije nego što donesete bilo kakvu odluku o svom zdravlju. Društvene mreže mogu biti dobro mjesto za početak istraživanja, ali nikako ne bi trebale biti konačni autoritet. Na kraju, nužno je kritički pristupiti informacijama, provjeriti izvore i biti oprezan pri donošenju odluka na temelju savjeta s društvenih mreža.

Kako odijeliti istinite od pogrešnih informacija, pitali smo s dr. Jelenu Jakić iz Poliklinike Jakić, jednu od sudionica na panelici Estetica Demik 2023 stručnog skupa “Od TikToka do dijagnoze, koja će se održati 3. studenoga u 15:35 sati.  Uz dr. Jelenu Jakić, o ulozi društvenih mreža u porastu broja pogrešnih (samo)dijagnoza te što stoji iza pojmova deinfluencing, overhyped i don’t buy govorit će i dr. Anđela Prolić, dr. Magdalena Ivić, Skinlosophy, prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, dr. Saida Rezaković i dr. Jelena Petković-Dabić.

“Društvene mreže su tu da nas ispririraju i informiraju, ne bi trebale biti i jedino mjesto gdje dobivao informacije – posebno kada je u pitanju zdravlje. Mi na svojim kanalima dajemo novosti iz svijeta njege kože, trendova u anti-agingu i mnoge druge zanimljivosti, no kada su dijagnoze u pitanju, te koji tretman treba nekome od pacijenata, najbolje je da se jave uživo i dogovore konzulacije jer jedino tako možemo vidjeti pravo stanje kože i postaviti dijagnozu i terapiju”, kaže dr. Jakić i ističe kako svaku informaciju treba provjeriti. 

“Bitan je i izvor informacije i nikada ne treba ništa uzeti zdravo za gotovo. Osim toga, nismo svi isti – tako da će jedan tretman ili terapija nekome biti odlična, a drugome neće. Zato je bitan individualan pristup koji mi njegujemo u našoj poliklinici”, zaključuje naša sugovornica. 


Stručni skup Estetica Demik 2023 održat će se u petak, 3. 11. 2023. u hotelu Hilton Garden Inn Zagreb, Radnička cesta 21, s početkom u 9:40 sati.

Ulaz na stručni skup je besplatan, ali je moguć isključivo uz prethodnu prijavu. PRIJAVITE SE OVDJE:

FORMULAR ZA PRIJAVU

 U slučaju dodatnih pitanja, kontaktirajte nas na info@estetica.hr.

Generalni pokrovitelj Estetica Demik stručnog skupa 2023. je Vichy.

Pročitajte još i ...