Zbogom mrskim ‘prištićima’ uz cjelovitu rutinu za masnu kožu sklonu aknama

Iako ih obično povezujemo s mladima u adolescentskoj dobi, dermatolozi smatraju kako su akne danas jedna od najraširenijih kožnih bolesti koja pogađa osobe svih dobnih skupina.  Svakodnevna dermatološka praksa pokazuje da se najčešće javljaju u pubertetu, no i nakon tog turbulentnog životnog razdoblja, znaju se javiti i kasnije, uzrokovane hormonalnim promjenama.

Osim toga, ističu stručnjaci, akne mogu nastati i uslijed narušenog mikrobioma, stresa, a vjeruje se da na njih prilično utječe i prehrana.*

Kako bilo, tko god se ikada u životu susreo s aknama – a vjerujemo da iznimaka gotovo i nema – zna da je riječ o prilično tvrdokornoj pojavi za čije je rješavanje potrebna upornost, strpljenje, vrijeme, ali i odgovarajuća njega, a ponekad i terapija.

Akne posebno ‘vole’ masnu kožu – onu koja luči veće količine sebuma, a često je prate i proširene pore. Vlasnice i vlasnici takve kože itekako dobro znaju da ih ona prati čitavog života – tu se ne radi o privremenom stanju kojega možemo ‘riješiti’, već o tipu kože kojega dobivamo rođenjem, upravo kao i boju očiju.

Ipak, to ne znači da bismo se trebali dići ruke i pomiriti se s problemima koje masna koža sa sobom donosi, pa tako ni s aknama jer nam dermokozmetička industrija nudi doista učinkovita rješenja za sve ono što masna koža podrazumijeva: višak sebuma, začepljene pore, masni sjaj i, naravno, već spomenute, akne.

Očisti me nježno, najnježnije

Masna koža sklona aknama vrlo je nadražena, oštećena i sklona burnim reakcijama koje mogu biti bolne i neugodne. Često joj nije dovoljno čišćenje vodom, stoga prvi korak u njezi predstavlja korištenje preparata koji će ukloniti nečistoće nakupljene tijekom dana i noći (jer koža noću također izlučuje sebum i nakuplja nečistoće s jastuka). Povremeno dodavanje kvalitetnog proizvoda s eksfolijacijskim učinkom dodatno će pripremiti kožu za aktivne sastojke u preparatima s antibakterijskim i seboregulirajućim učinkom.

Švicarski dermokozmetički brend Eptaderm koji na domaće tržište donosi linije kozmetičkih proizvoda za cjelovitu njegu kože ima posebnu liniju namijenjenu upravo njezi masne kože sklone aknama pod nazivom EPTA AC. Liniju čine tri proizvoda s cjelovitim formulacijama čiji se sastojci međusobno nadopunjuju sa svakim sljedećim korakom dnevne rutine njege. Uz to, svaki je proizvod komplementaran sa svim oralnim ili topikalnim dermatološkim terapijama za akne te pruža dodatnu snagu tako tretiranoj koži.

EPTA AC fluid za čišćenje 200 ml

Seboregulirajući fluid za čišćenje prvi je korak u svakodnevnoj rutini njege masne kože sklone aknama. Namijenjen svakodnevnom korištenju, nježno čisti kožu, pomaže regulirati sebum, iritacije i crvenilo te smanjiti proliferaciju bakterija i pojavu nepravilnosti. EPTA AC fluid za čišćenje komplementaran je s korištenjem dermatološke terapije i ne narušava postojeće stanje barijere kože. Glavni sastojci su djevičansko ulje moringe u službi regulacije sebuma, dok mu u uklanjanju nečistoća s pomaže i Sepitonic M3 (Cink/Bakar glukonat). Zaštitu kože dodatno pruža certificirani sastojak GLUADIN® WP, a fluid je najbolje koristiti ujutro i navečer prije spavanja, na dijelovima tijela zahvaćenim aknama na licu i tijelu.

 

EPTA AC piling za čišćenje 150 ml

EPTA AC piling služi za dubinsko čišćenje masne kože sklone aknama. Regulira lučenje sebuma, poštuje fiziologiju kože te služi kao priprema za ciljani tretman njege. Sadrži granule sa 100% prirodnim česticama bez nanoplastike koje potiču ljuštenje površinskog sloja kože. Ovaj je piling komplementaran s korištenjem dermatološke terapije i ne narušava postojeće stanje barijere kože. Eksfolijaciju postiže RHEOFIX MK 100 te istovremeno regulira sebum kao i djevičansko ulje moringe – sastojak koji također dubinski čisti i ima protuupalno djelovanje. Čvrstoću i elastičnost kože pomaže vratiti MPC™ kompleks mliječnih peptida. Zbog snage proizvoda, EPTA AC piling za čišćenje preporučuje se koristiti 1-2x tjedno, a češće po potrebi ili preporuci dermatologa. Može se koristiti i na licu i na tijelu.

EPTA AC matirajuća emulzija 50 ml

Ova lagana emulzija za njegu i regulaciju prekomjernog lučenja sebuma završni je korak svakodnevne rutine za masnu kožu sklonu aknama. Smanjuje proliferaciju bakterija i pruža dugotrajan učinak matiranja. Za napredno djelovanje zaslužna je formula s aktivnim sastojcima poput popularnog skvalana i organske tapioke koja djeluje matirajuće te pomaže kontrolirati sebum. AHA-BHA (kiseline) pružaju nježnu eksfolijaciju, dok ViaPure® ekstrakt korijena sladića djeluje kao antioksidans, s ciljem prevencije pigmentiranih ožiljaka ili posvjetljivanja postojećih. Tu je još i ekstrakt kore magnolije s višestrukim učinkom, od hidratacije, preko stanične zaštite, do protuupalnog djelovanja. Namijenjena je uporabi za lice i tijelo, komplementarna je s korištenjem dermatološke terapije za akne, a preporučeno korištenje je dva puta dnevno, ujutro i navečer.

 

*Podaci dobiveni tijekom suradnje s uglednim hrvatskim dermatolozima na inicijativi Pokaži se (2021. i 2022.)posvećenoj aknama i njihovom pravilnom tretiranju.

 

Svi Eptadermovi proizvodi dostupni su u slobodnoj prodaji u ljekarnama diljem Hrvatske!

 

Pročitajte još i ...