Borite se s aknama u odrasloj dobi? Imamo učinkovita rješenja!

Da vam je netko dao novčić svaki put kada ste čuli – to ti je od stresa ili sigurno jedeš previš slatkoga, sada biste se izležavali na Maldivima ne mareći za jesenske magle. Govorimo o aknama. Onim istim koje je većina vaših frendica “odradila” u tinejdžerskoj dobi i, uz malo sreće, nastavila dalje bez iti jednog ožiljka. Fizičkog i emocionalnog. Ali ne i vi! 

Ima ih 40% žena između 25 i 40 godina

Znamo da nije neka utjeha, ali niste sami. Isti problem muči čak 40% žena u dobi između 25 i 40 godina. Akne nisu samo estetski problem, već nose sa sobom težinu društvenih očekivanja, frustracije i često pogađaju samopouzdanje. Dok svijet očekuje da kao odrasla osoba imate sve pod kontrolom, vaša koža odlučuje pisati svoju priču – u kojoj su glavni likovi mrski prištići, crvenilo i nepravilnosti. Svakodnevno nanošenje šminke postaje ritual skrivanja, a ne izražavanja. Ali, što stoji iza ovih neočekivanih izazova i kako se s njima suočiti?

Akne se mogu javiti u bilo kojem životnom razdoblju, ali mehanizam njihove pojave ostaje isti. Povećana produkcija sebuma iz lojnih žlijezda začepi pilosebacealne kanale, što dovodi do stvaranja komedona. Višak sebuma idealna je podloga za bakterije, koje se mogu namnožiti na površini kože. Ako sebum više ne može istjecati kao obično, on začepi izlaz na lojnoj žlijezdi i počne se nakupljati.

Tako nastaju prištići i miteseri, takozvani otvoreni i zatvoreni komedoni. Ako se sebum i dalje nakuplja, raste i broj bakterija, na što tijelo reagira upalom, odnosno nastaju akne. Razlozi prekomjerne proizvodnje sebuma variraju – od genetske predispozicije, prehrane pa do upotrebe neprikladne kozmetike.

Hormoni, stres, genetika, pogrešna njega…

U odrasloj dobi, akne su često dublje i bolnije nego one adolescentske, s tendencijom povratka. Na njih će ponajviše utjecati hormonalni disbalans, stres, lijekovi (primjerice, oni za kontracepciju), a potom i genetska predispozicija te neadekvatna njega kože. Također, kako stanična obnova kože postaje sporija s godinama, liječenje može biti dugotrajnije. Osim fizičkih posljedica, akne i u odraslih mogu prouzročiti emocionalni stres, gubitak samopouzdanja te osjećaj manje vrijednosti.

Na kraju, važno je napomenuti kako se akne u odrasloj dobi mogu tretirati i kontrolirati. Važno je paziti na prehranu i emocionalno stanje te se pridržavati svakodnevne rutine njege kože. Žena koja je davno izišla iz puberteta – a još se bori s prištićima i miteserima – znat će cijeniti ovaj moćni Eau Thermale Avèneov arsenal.

Optimalna njega

Čak i kad im je koža normalna, žene se trude odabrati optimalnu njegu. A kad je riječ o problematičnom tenu, njegujući proizvodi biraju se posebno pažljivo. Cleanance Comedomed koncentrat protiv nepravilnosti idealan je za ten sklon aknama: smanjuje prištiće i mitesere te učinkovito sprječava razvoj novih nepravilnosti, i to već nakon sedam dana korištenja. Posebno je učinkovit u borbi protiv otvorenih i zatvorenih komedona jer djeluje na njih u stadiju početka njihova nastanka, u fazi mikrokomedona.

Ova vodena gel-krema lagane fluidne teksture dugotrajno poboljšava kvalitetu kože, a posebno se sviđa ženama koje imaju problem sa stalnim mašćenjem, koje uzrokuje nepoželjno sjajenje. Pore su nakon korištenja sužene pa se i make-up manje upija, prekomjerno lučenje sebuma je regulirano, a ten je čist i matiran. Dodatni bonus? Brza apsorpcija.

Inovativne formule

Koja je tajna uspjeha ove formule? Inovativni djelatni sastojak Comedoclastin™, ekstrakt sjemena sikavice s patentiranim svojstvima, koji igra glavnu ulogu u prevenciji i ograničava ponovno pojavljivanje nepravilnosti.

Drugi bitan sastojak je Eau Thermale Avène termalna izvorska voda, koja je u samoj srži brenda – zbog ove je jedinstvene prirodne formule i nastao čitav brend te se ona danas nalazi u svim proizvodima francuskog dermokozmetičkog diva.  U čemu je tajna ovog prirodnog fenomena i zašto toliko godi našoj koži? Prirodni izvori bogati su brojnim mineralima, a pretežito cinkom i kalcijem, čiji je blagotvorni učinak za kožu dobro poznat dermatolozima.

Avène termalna voda obogaćena je elementima u tragovima i silikatima koji kožu omekšavaju i čine je bitno nježnijom. Osim omekšavanja, kožu štiti od iritacija i umiruje upale i preosjetljivost. Zbog dokazanog protuupalnog i antiiritacijskog djelovanja, upotrebljava se kod svih oblika pojačane osjetljivosti i iritacija kože.

Pročitajte još i ...