Buđenje s otečenim očima? Vrijeme je za promjenu

Nakon ugodnog i okrepljujućeg sna i noćnog odmora, budite se puni energije i spremni za sve izazove koji vas čekaju u danu koji je pred vama. Ali, već prvi pogled u zrcalo može vas poljuljati jer shvaćate da ste se probudili otečenih kapaka i podbuhlog lica. U glavi vrtite sve moguće metode za uklanjanje ovih neželjenih nuspojava noćnog odmora –  od ledenih obloga, preko ploškica krastavaca pa do hladne okoloočne kreme koju držite u frižideru.

O tome da je ova pojava doista česta i da ju je u životu iskusila gotovo svaka žena, svjedoči i činjenica da je dobila i svoj naziv – u engleskom jeziku on glasi „pillow face“. Etimološki gledano, naziv se može povezati s vremenom u kojemu ova nemila pojava nastaje, a to je odmah nakon buđenja. Neki će reći da dolazi od toga što lice zbog natečenosti podsjeća na jastučić, a treći će pak svu krivnju prebaciti upravo na sam jastuk, na kojemu naše lice počiva čitavu noć.

No, jedno je sigurno, ovu pojavu dugujemo uglavnom našem stilu života. To se, naravno, odnosi na one od nas koje ne pate od alergija ili nekih drugih kroničnih zdravstvenih problema. Nedovoljno vode, previše alkohola ili soli u hrani – razlozi su to zbog kojih organizam može biti skloniji zadržavanju vode, a to će, nedvojbeno, dovesti i do jutarnje natečenosti.

Bolje spriječiti nego liječiti

Iako o natečenom licu i očima počinjemo razmišljati tek onda kada ga ujutro ugledamo u ogledalu te zatim brzinski pokušavamo spasiti što se spasiti da, najvažniji dio rješavanja ovog problema jest – prevencija. Drugim riječima, za ugodno buđenje bez podbuhlosti valja se početi pripremati unaprijed. Prije spavanja dobro je popiti dovoljno vode, a za večeru konzumirati nešto lakšu hranu. Osim toga, kvalitetna noćna krema nahranit će stanice kože, potaknuti izmjenu stanica i pružiti lagani efekt hlađenja, što će doprinijeti manjem oticanju lica dok spavamo.

Oči kao kritična zona

Natečenost se ponekad javlja na cijelom licu, no većini žena kritično je područje oko očiju. Podočnjaci postaju još izraženiji, kapci teški i spušteni, a pogled, usprkos činjenici da ste se naspavali, nije ni otvoren ni odmoran.

 

U takvim slučajevima najpraktičnije rješenje je posegnuti za proizvodom koji će svojim snažnim sastojcima umanjiti natečenost, zagladiti borice i poboljšati elastičnost čitavog područja, kako bi „jutarnji pogled“ poprimio novo značenje.

Face roller – trenutni spas

Face rolleri ili valjci od kamena ili žada posljednjih su godina privukli mnogo pažnje u skincare svijetu. Ideja iz ovih inovativnih alata je u poticanju cirkulacije lica, što doprinosi blagoj drenaži suvišne tekućine i smanjenu otečenosti. Najčešći materijal od kojeg su ovi valjci izrađeni je kvarc, a za još snažniji efekt, preporučuje se valjak između korištenja držati u hladnjaku, kako bi ohlađeni kamen dodatno pomogao u smanjenu natečenih dijelova lica.

Prelaskom valjka preko čitavog lica potiče se brža cirkulacija i drenaža, a s vremenom se poboljšava i elastičnost kože, kao i blistavost tena zbog poboljšanog protoka krvi u licu. Preporučuje se ovaj kućni tretman napraviti u kombinaciji s omiljenom kremom ili njegujućim uljem za lice, kako bi efekt masaže bio potpun, a proizvod se bolje upio.

Pročitajte još i ...