Proljetno čišćenje, ali za vašu kožu

Prve zrake sunca donijele su nam željno iščekivanu promjenu garderobe, no porast temperature zahtijeva i prilagodbu čitave naše beauty rutine. Proizvodi od kojih se nismo odvajale cijele zime oslanjajući se na njihovu zaštitnu ulogu, našoj koži postaju preteški s višim temperaturama.

Proljetno čišćenje dobro je poznat termin za čišćenje stana, ormara i uvođenje svih potrebnih promjena kako bismo spremni dočekali proljeće, no jeste li znali da je i vašoj koži potrebno proljetno čišćenje?

Osim što je vrijeme da se riješite starih proizvoda koje niste koristili mjesecima i pročistite svoju toaletnu torbicu, koža će vam biti zahvalna i na promjeni vaše dnevne beauty rutine.

Što se događa s kožom nakon zime?

Dolaskom toplijih dana na našoj su koži vidljive posljedice duge zime – ona je suha, grube teksture, a često se pojavljuju i ljuskice i crvenilo kao rezultat smanjene hidratacije zbog hladnoće, vjetra i suhog zraka u grijanim prostorima. Zbog toga naša koža završetkom zime često izgleda umorno, sivo, a ponekad i mnogo starije nego što zaista jest pa je dolazak proljeća idealna prilika da svoju kožu nahranimo, osvježimo i pružimo joj dugo željeni oporavak.

Ako niste naviknuti mijenjati svoju beauty rutinu s promjenom godišnjeg doba, iskoristite ovo proljeće kao idealan početak. Donosimo vam nekoliko savjeta za proljetno čišćenje kako bi vam odluka o tome koje zimske sastojke izbaciti iz rutine, kakvim formulama se okrenuti i na što posebno obratiti pažnju bila što jednostavnija.

Zaštite kožu već od prvih zraka sunca

Iako se i preko zime preporučuje nanositi proizvod sa zaštitnim faktorom, dolaskom proljeća SPF postaje neizbježan.

Čak i kraći boravak na suncu bez zaštite može oštetiti vašu kožu i izazvati iritacije ili mrlje, a oblačan dan ne umanjuje štetnost sunčevih zraka. Vrijeme je da, ako već niste, u dnevnu rutinu uvrstite kremu ili losion sa zaštitnim faktorom i zaštitite svoju kožu prije svake proljetne šetnje. Odabirom kvalitetne dermatološke kreme s visokim SPF-om kožu ćete nahraniti, osvježiti i zaštititi od štetnog zračenja.

La Roche-Posay Anthelios XL 50+ Ultra Light Sunscreen Fluid losion je izuzetno lagane teksture, koji licu pruža potpunu zaštitu od sunca, brzo se upija, ne ostavlja osjećaj težine na koži, a namijenjen je čak i osjetljivoj koži s netolerancijom na sunce.

Koje sastojke izbaciti, a koje dodati?

Osim teških tekstura, vrijeme je da u proljeće iz njege lica izbacite proizvode koji sadrže jaki retinol. Sastojak koji s razlogom obožavamo cijelu zimu zbog iznimnih anti-age učinaka, ne preporučuje se koristiti kada smo izloženi jačem suncu, jer retinoidi uzrokuju pojačanu osjetljivost na sunce.

Pored uvođenja jače zaštite od sunca, izbjegavajte na toplijem vremenu koristiti proizvode s mineralnim uljima i vazelinom, a radije se okrenite proizvodima s hijaluronskom kiselinom i ceramidima, koji će koži pružiti dovoljno vlage, no neće začepiti pore niti preteško sjesti na kožu.

Booster iz laboratorija Vichy nosi naziv Mineral 89 jer njegov sastav čini čak 89% vode, a sadrži i hijaluronsku kiselinu koja pomaže koži u zadržavanju vode. Zbog iznimno lagane teksture u trenu se upija u kožu i pruža joj hidrataciju koja je svakoj koži najpotrebnija nakon duge zime. Ne sadrži parabene, boje ni mirise, a kožu osvježava poput umivanja.

Brinite se o tamnim mrljama prije nego što nastanu

Hiperpigmentacije uzrokovane pretjeranim izlaganjem direktnoj sunčevoj svjetlosti jedan su od najčešćih estetskih problema žena, a većini žena je poznato koliko ih je teško ukloniti jednom kada nastanu.

Dolaskom proljeća i sunčevo zračenje je jače, pa je kožu potrebno na vrijeme zaštititi od nastanka tamnih mrlja. Preporučuje se u njegu lica uvesti sastojke koji dokazano sprječavaju hiperpigmentacije i čine ten blistavim, poput sve popularnijeg vitamina C. On je moćan saveznik čak i u uklanjanju postojećih hiperpigmentacija, no najveća mu je vrijednost u prevenciji. Kvalitetan serum bogatim vitaminom C lagano će se apsorbirati u kožu i učiniti ju čvršćom, blistavom i ujednačene pigmentacije, a najučinkovitiji će biti upravo na početku sunčane sezone, prije dolaska ljeta.

SkinCeuticals CE Ferulic koncentrirani je serum koji sadrži 15 postotni vitamin C, 1 postotni vitamin E i 0,5 postotnu feruličnu kiselinu. Posvjetljuje postojeće mrlje na koži i usporava sintezu melanina, što prevenira stvaranje novih hiperpigmentacija.

Kako pomoći beživotnom zimskom tenu?

Završetkom zime, naša je koža dehidrirana, grublje teksture i vrlo često sklona crvenilu. Beživotan ten rezultat je niskih temperatura, suhog zraka u grijanim prostorima i teških proizvoda za kojima posežemo zimi.

Jedna od najvažnijih promjena u našoj beauty rutini je promjena formulacije proizvoda. Potrebno je prilagoditi svoj režim njege novim vremenskim uvjetima i pomoći koži da se riješi grube površinske teksture, a suhe i iziritirane dijelove lica vratiti u život pojačanom hidratacijom.

Iz tog razloga, u proljetnom čišćenju kože ne smijete zaobići dobru eksfolijaciju i dubinsko čišćenje koje će odstraniti mrtve stanice s površinskog sloja kože koje mogu začepiti pore, a ten učiniti beživotnim. Eksfolijacija će pomoći i suhim dijelovima lica sklonima ljuskanju, jer će ukloniti grubi sloj s površine i omogućiti hidratantnom serumu ili kremi trenutni učinak hranjenja kože.

Biologique Recherche Lotion P50 Phase D’Initialisation jedan je od najsvestranijih proizvoda za njegu lica jer istovremeno radi eksfolijaciju i čišćenje epidermisa, a kiselost stabilizira pH vrijednost što kožu čini potpuno spremnom za proljeće.

Kakvoj je koži potrebna dodatna pažnja baš u proljeće?

Svaki tip kože zahtijeva promjenu njege s dolaskom sunčanih dana, a većina će žena primijetiti da i njihova koža osjeća promjene godišnjih doba, no osjetljiva koža te će promjene najteže podnijeti. Zimi će postati potpuno suha i sklona ljuskanju, a dolaskom proljeća dodatno će joj naštetiti promjena temperature i vlage u zraku.

Za kožu koja nepovoljno reagira čak i na razliku između zatvorenog i otvorenog prostora, najvažnije je osnažiti vanjski sloj kože koji ju štiti od svih utjecaja iz okoliša na koje preosjetljivo reagira. Najbolje rješenje za pomoć osjetljivoj koži u promjeni godišnjih doba je dermatološka kozmetika namijenjena upravo tim specifičnim problemima.

Avène Skin Recovery Cream štiti kožu od iritacija nastalih zbog klimatskih utjecaja, kozmetičkih proizvoda i oštećenja hidrolipidnog sloja kože. Aktivni sastojak Parcerine® smanjuje reaktivnost osjetljive kože i ublažava iritacije i crvenilo.

Pročitajte još i ...