Idealna prilika za glatke noge: sve prednosti laserske epilacije

Premda se većina Hrvatica neće, poput Londončanki, u jesen šetati u kratkim haljinama i bez najlonki, želja za glatkim i mekim nogama ne prestaje s ljetom. Uostalom, što je s omiljenim poderanim trapericama, čija se popularnost ne smanjuje ni ove sezone?

No, čak i kad modu stavimo sa strane, većina žena obožava taj osjećaj lakoće koji pruža glatka koža… Iako si s hladnim vremenom možemo priuštiti ležernost u odstranjivanju dlačica pa tu i tamo preskočimo taj (dosadni) ritual i naprosto navučemo traperice, mnogim je damama na top listi beauty želja upravo rješavanje dlačica. Po mogućnosti – na što dulje.

To bi nam, računamo, uštedjelo vrijeme koje provodimo gnjaveći se raznoraznim voskovima, aparatićima za depilaciju i britvicama te saniranjem posljedica tih postupaka, kao što su, primjerice, podljevi, iritacije, ranice

A standard za odstranjivanje neželjenih dlačica je njihovo uklanjanje laserom – vrlo popularan tretman u zagrebačkoj Dermatologiji Nola.

Postupak nije bolan

„To je postupak tijekom kojeg laserska zraka prodire u kožu i apsorbira se u pigmentu dlake uzrokujući njezino ubrzano zagrijavanje i uništavanje“, otkriva dr. sc. Ivana Nola, dermatovenerologinja koja naglašava kako je jesen idealno vrijeme da se započne s tretmanima – jer sunce više nije jako, a ni koža više nije u tolikoj mjeri izravno izložena UV zrakama.

„Za lasersku epilaciju koristimo diodni laser valne duljine 808 nm: preko određene regije prelazi se sondom koja ima automatsko hlađenje i pritom anestezira dio tijela s kojeg se dlačice odstranjuju“, govori naša sugovornica. Tretman nije bolan, a kako bi se izbjegla i najmanja neugoda, na kožu se može nanijeti i anestetska krema. Uništene dlačice poslije tretmana spontano ispadaju kroz sljedećih desetak dana.

Koliko je tretmana potrebno? U prosjeku šest, a razmak između njih trebao bi biti između tri i četiri tjedna. Nakon toga slijedi tretman održavanja, pri čemu se broj tretmana prilagođava svakom pojedinačnom slučaju.

Sve prednosti epilacije

Iako se dlačice nijednom tehnikom ne mogu ukloniti trajno, epilacija laserom osigurava dugotrajnu redukciju njihovog rasta. Također, tom je tehnikom izbjegnut još jedan problem koji se može pojaviti kod ostalih načina uklanjanja, a to je urastanje dlačica.

Sve žene znaju koliko ta pojava može biti iritantna: osim što ružno izgleda, urasla dlačica može izazvati infekciju i upalu… Premda obično ne rezultira ozbiljnim problemom, to zna biti iznimno neugodno i naporno.

„Kod laserskog uklanjanja urastanja nema, a koža nakon postupka ostaje glatka i meka“, govori doktorica Nola, otkrivajući da se dlačice ne mogu sasvim uništiti, ali da su one koje ponovno izrastu na tretiranom mjestu svjetlije i rjeđe. Kako bi tako i ostalo, dovoljno je s vremena na vrijeme ponoviti tretman održavanja.

Idealan kandidat

Ovu poznatu zagrebačku liječnicu pitali smo i tko je idealan kandidat. „Najbolji se rezultati postižu kod osoba svijetle kože s tamnim dlačicama, dok kod onih sa svijetlim ili sijedim – koje ne sadržavaju dovoljno pigmenta – tretman ne postiže učinak“, rekla nam je dr. Nola, ističući da se laserska epilacija ne provodi ni kod osoba s dijagnozom vitiliga.

Jesen je savršen period za tretman i zbog još jednog faktora: dlačice na području koje će se tretirati ne smiju se depilirati s korijenom četiri do šest tjedana prije laserske epilacije. Dakle, preporučuje se brijanje, što je mnogo lakše odraditi tijekom hladnijeg perioda godine, kad si možemo priuštiti da koji dan i preskočimo.

„Premda se pojam epilacije najčešće povezuje s nogama, žene jako često dolaze i na skidanje dlačica s lica. Premda su one nekad toliko sitne da se na prvi pogled ne vide, često ih naglasi puder…“, otkrila nam je naša sugovornica, u čijoj poliklinici tretman manjih regija – primjerice nausnice – traje nekoliko minuta.

Nakon postupka može se pojaviti blago crvenilo ili otok koji se povlače kroz tri do četiri sata. Može doći i do promjene pigmenta – kad dio kože posvijetli ili potamni – no to je samo privremeno.

I najvažnije: tretman laserske epilacije u Dermatologiji Nola u listopadu je moguće napraviti po cijeni nižoj – 30 posto.

Pročitajte još i ...