Dr. Tomica Bagatin uživo: Kada fileri, kada lipofiling, a kada facelifting?

Zašto ne možemo svako lice pomladiti na isti način? Jesu li fileri baš uvijek najbolje rješenje za pomlađivanje lica, čemu zapravo služi lipofiling i je li baš svatko kandidat za ovaj postupak?  Kako pomladiti lice kombinacijom vlastite masti i hijalurona te koliko traju rezultati? Kada je ipak vrijeme za facelifting te kako kirurški pristup kombinirati s manje invazivnim metodama za najprirodnije moguće rezultate? Pitanja o pomlađivanju lica je mnogo, a odgovori su ponekad nedovoljno jasni… Iz tog smo razloga održali LIVE edukaciju s renomiranim plastičnim kirurgom, dr. Tomicom Bagatinom, koji nas je ugostio u prekrasnom ambijentu zagrebačke Poliklinike Bagatin – a pogled na grad s desetog kata sve nas je očarao.

Jedan od najvećih domaćih stručnjaka otkrio nam je sve detalje

Ovaj specijalist maksilofacijalne i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata te trener i edukator za Hrvatsku i regiju za apliciranje filera, u Hrvatskoj je postao sinonim za estetsku medicinu i kirurgiju, kojoj je posvetio čitavu karijeru.

Dr. Tomica Bagatin licenciran je od strane Hrvatske liječničke komore, a aktivni je član i u međunarodnim udruženjima – European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS), European Academy of Facial Plastic Surgery (EAFPS) and American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery (AAFPRS) te redovito sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima u Toursu, Beču, Barceloni, Budimpešti, Chicago, New Yorku, Orlandu, Atlanti, Monte Carlu, Veroni, Parizu i na mnogim drugima. Slovi i za jednog od najvećih hrvatskih stručnjaka za apliciranje botoxa, a njegovi bi zadovoljni pacijenti vjerojatno do sutra mogli pričati o stručnosti i profesionalnosti ovog uglednog kirurga.

Što smo saznali u javljanju uživo? Donosimo nekoliko zanimljivih odgovora u nastavku, a ostatak vas čeka na Instagram profilu Estetica.hr na OVOM LINKU. 

Posljednjih ste godina postali sinonim za estetsku medicinu i kirurgiju, a jednom ste prilikom kao svoj glavni cilj istaknuli odabir najbolje i najsigurnije metode koja će naglasiti prirodnu ljepotu pacijenta. Smatrate li i dalje da je to glavni cilj estetske medicine i kirurgije?

“Svakako – cilj je svakog tretmana i kirurškog zahvata, dobiti što prirodniji rezultat. Kako ćemo doći do toga – neinvazivnim putem poput filera i botoxa, korištenjem vlastitog masnog tkiva ili ćemo pak napraviti kirurški zahvat, uvijek je naglasak isti: metoda mora biti sigurna, kako bismo izbjegli bilo kakve probleme nakon zahvata. Ne želimo da se naši pacijenti ističu po tome da izgledaju drugačije od drugih – želimo da uvijek izgledaju prirodno. Što god da radimo, u cilju nam izvući najbolje što možemo iz svakog pacijenta i naglasiti njegovu prirodnu ljepotu.”

Kao jedna od najučinkovitijih metoda pomlađivanja lica ističe se lipofiling. Što zapravo podrazumijeva ovaj zahvat, kome je namijenjen, kako izgleda postupak i koji su očekivani rezultati? 

“Riječ je o ‘punjenju’ lica vlastitim masnim tkivom. Što to znači? Znači da iz neke regije, u kojoj imamo suvišak masnog tkiva – ili ga barem imamo dovoljno – kanilama izvlačimo vlastito masno tkivo pacijenta, potom ga centrifugom ili drugim odgovarajućim postupcima obrađujemo kako bismo dobili određenu gustoću. Još jedna velika prednost je u tome što iz tog istog masnog tkiva, osim stanica za popunjavanje lica, možemo dobiti i matične stanice. Na taj način možemo ne samo popuniti i oblikovati lice, već i regenerirati tkivo te popraviti njegovu kvalitetu. Danas se ovim postupkom mogu postići zaista izvrsni rezultati, a pritom zadržati vrlo prirodan izgled.”

Vrhunski ste stručnjak za botox i dermalne filere – ujedno ste i regionalni opinion leader, trener i edukator svjetski poznatog brenda Allergan. Koliko ste mililitara aplicirali u dosadašnjoj karijeri? Možete li uopće dugogodišnje iskustvo staviti u brojke?

“Sigurno je riječ o tisućama izvedenih tretmana, a moram naglasiti da sa svakim tim tretmanom naučimo nešto novo. Potrebno je neprestano učiti – iako sam trener, i ja učim od svojih učenika, usvajam nove stvari, gledam kako rade i međusobno učimo jedni od drugih. To je iskustvo neprocjenjivo.”

Mnogim mlađim kolegama ste veliki uzor – Poliklinika Bagatin je u Hrvatsku donijela brojne svjetske trendove i inovativne metode te se mnogi kolege ugledaju na Vaš rad. Kakav je osjećaj nositi se s tom odgovornom, ali i laskavom ulogom? 

Svakako je lijepo čuti da ste nekome uzor, posebno ako od mene mogu naučiti nešto novo. I sam shvaćam važnost edukacije – sa svakog kongresa kojem prisustvujem, potrudim se donijeti nešto natrag u svakodnevnu praksu – odmah znam hoće li mi neka nova tehnika pomoći u praksi; bilo kirurškoj ili nekirurškoj. Po tom principu i biram kongrese kojima prisustvujem – uvijek težim naučiti nešto novo i nadograditi postojeće znanje, kako bih pacijentima uvijek mogao ponuditi onu ‘stepenicu više.”

Dr. Tomicu Bagatina upitali smo još mnoga pitanja, poput – kome fileri neće pomoći, tko je idealan kandidat za kombinaciju lipofilinga i filera, kako kirurški facelifting kombinirati s neinvazivnim metodama? Sve odgovori vas čekaju na Instagram profilu Estetica.hr na OVOM LINKU. 

Pročitajte još i ...