Dermatolozi nikada ne bi koristili ove proizvode!

Znamo da su neki sastojci veliki no, no poput parabena ili sulfata, ali opet na tržištu postoji čitav niz proizvoda, pa kako znati što je jako dobro, a što jako loše za našu kožu. Dermatolozi su profesionalci i, ako ste primijetili, često imaju čistu, sjajnu kožu za kojom toliko čeznemo. I ako ste već bili kod dermatologa i odupirali se pitati ih što koriste za savršeni ten, ali nikada se niste odvažili, mi smo istražili.

Kao i sa svime što se tiče njege kože, nemojte unositi nikakve drastične promjene bez savjetovanja s dermatologom o vašim individualnim kožnim problemima.

Maramice za čišćenje lica

Iako su vrlo praktične, maramice za čišćenje lica jednostavno nisu dobre za kožu. Osim što ne skidaju, dovoljno, dobro šminku s lica, najčešće i guraju ostatke šminke još dublje u pore. Kemijski sastojci u njima, također nisu dobri.

Vrste sastojaka koji se koriste u maramicama za šminku mogu biti neprijatelji vaše kože. Većina njih sadrži mirise, kemijske konzervanse, alkohol i tenzide koji se neće isprati s kože kad završite. Oni ne samo da mogu isušiti vašu kožu, već i samo trljanje i pritisak uklanjanja šminke mogu iritirati kožu.

SPF krema u spreju

Možda vam se čini kako je SPF u spreju dobra ideja jer je jednostavan za upotrebu i praktičan za nanošenje. No, razmislite još jednom! Naime, SPF u spreju ne pruža dovoljno dobru pokrivenost kao što bi to bio slučaj s kremom koju fizički nanosite na kožu. Sprej raspršuje SPF pa ga i određena količina završava u zraku i našim očima, a određenu količinu i udišemo. A to zaista nije dobro!

Ulja za tamnjenje

Za sve one koje se vole namazati uljem i peckati na suncu imamo jednu obavijest – nemojte to raditi! Poznato je da je sunce u nekim slučajevima čak i pogubno za kožu, a o cijeloj plejadi problema koje uzrokuje već ste mogli čitati na našem portalu. Uz sve nabrojane razloge, ulje za tamnjenje osim što ne pruža dovoljnu zaštitu od sunca, ne stvara barijeru preko koža koja odbija UV zrake od kože, već ih i upija. Uz sve to,  ne sadrže dovoljne količine SPF-a kako bi adekvatno zaštitile kožu od UV zraka, a i začepljuju pore.

Pretjerano parfumirani proizvodi

Parfumirani proizvodi iako možda mirišu dobro, jednostavno nisu dobri za svakodnevnu upotrebu. Sintetički sastojci u umjetnim mirisima, mogu štetiti koži. Izazivaju iritacije, crvenilo i općenito rade više štete nego koristi.

Kada imate priliku uvijek birajte proizvode bez parfema, odnosno ako postoji mogućnost – one s prirodnim mirisima.

Toner na bazi alkohola

Toner ima ulogu s kože skinuti sebum (ulje) kako bi se koža pripremila za hidrataciju. No, mnogi toneri sadrže alkohol kako bi kožu oslobodili sebuma, a alkohol isušuje kožu, te u nekim slučajevima može izazvati i kožne reakcije poput crvenila i perutanja.

Fizički/grubi eksfolijanti

Fizička ili mehanička eksfolijacija ili piling već dugo vremena nije omiljeni način čišćenja lica u suvremenim dermatološkim poliklinikama. Naime, jednostavno ima previše nedostataka, od dobrobiti.

Mehaničko uklanjanje nečistoća s lica bi trebalo biti ekstremno nježno, kao s kemijskim pilingom, a nikako grubo. Koža na mehaničko čišćenje lica može reagirati crvenilom, suhoćom i perutanjem.

Pročitajte još i ...