Implantati po mjeri grudi majke četvero djece

Actress Sarah Jessica Parker shoots a commercial for Italian Lingerie company Intimissimi in the West Village on June 16 2018 in New York City By Line: John Sheene/ACE Pictures ACE Pictures Inc Tel: 6467670430 Email: info@acepixs.com, Image: 375139383, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Acepixs

Plastične operacije, iako više nisu tabu, predstavljaju ozbiljnu odluku koja zahtjeva pripremu i razmišljanje te se na njih ne odlučujemo u trenu. Većina žena koje razmišljaju o nekom zahvatu osjećaju i određenu neodlučnost zbog straha i neizvjesnosti, a barem u nekom su trenu pomislile – „kad bih barem mogla unaprijed znati hoću li biti zadovoljna rezultatom…“

S tim se problemom susrela i gospođa koja je pristala biti naš model u simulaciji operacije grudi. O povećanju i podizanju grudi dugo je razmišljala, a nakon četvrte trudnoće opuštenost i manjak volumena za nju je postao još istaknutiji problem. Kako bismo joj pomogli u donošenju odluke, odlučili smo, uz konzultacije i stručno mišljenje liječnika, napraviti simulaciju povećanja grudi našeg modela.

Operacija grudi – kakvi su rezultati simulacije?

Dr. Dinko Bagatin, opći, plastični i rekonstruktivni kirurg, jedan je od najvećih autoriteta u regiji kad su operacije grudi u pitanju, pa boljeg sugovornika nismo mogli niti zamisliti.

Dr. Dinko Bagatin

Doktora smo upitali sve što nas je zanimalo o operaciji grudi nakon trudnoće i dojenja, kao i o očekivanim rezultatima i mogućnostima, a temeljem njegovih odgovora napravili smo kompletnu simulaciju rezultata „makeovera“ grudi pacijentice.

Grudi pacijentice prije / postojeće stanje

Doktore, kada pogledate fotografije našeg modela za simulaciju, što biste predložili, samo povećanje ili povećanje s podizanjem?

Grudi modela izgledaju zaista odlično, posebno nakon četiri trudnoće. Iz tog bi razloga predložio samo povećanje zbog izgubljenog volumena, a što se veličine tiče – teško je reći bez pravog mjerenja. Prema simulaciji grudi nakon korekcije, s obzirom na tjelesnu građu i konstituciju gospođe, odlučio bih se za simulaciju broj 1:

Simulacija grudi nakon operacije, s lijeva na desno: simulacija 1, simulacija 2, simulacija 3

Gospođa je sitnije građe, s ponešto širim ramenima, pa bi veće grudi mogle izgledati neproporcionalno i neprirodno na njezinu tijelu. Također, kod povećanja grudi, uvijek treba uzeti u obzir i težinu koju treba nositi, jer će povećana masa grudi dodati opterećenje na kralježnicu što može rezultirati neželjenim posljedicama.

Simulacija 2, prevelike grudi za građu pacijentice
Simulacija 3, značajno povećane grudi. Iako se pacijenticama možda sviđaju, ova veličina grudi ne preporučuje se s obzirom na građu tijela

Bez pravog mjerenja i pregleda uživo, dosta je teško reći koja veličina implantata bi bila potrebna, 300 ili 400 ml, a klijentici bih svakako preporučio da određene veličine implantata isproba i s grudnjakom kako bi uživo vidjela odgovara li joj predloženi volumen.

Simulacija prije / poslije – preporučena veličina grudi

U Poliklinici Bagatin prije operacije svakako bismo napravili snimanje na Vectra fotosimulatoru, čime bismo pacijentici pružili najbolju projekciju rezultata koje može očekivati.

Jedno od najčešćih pitanja koje pacijentice imaju je – što se događa s bradavicama tijekom i nakon operacije?

Kada su u pitanju bradavice, potrebno se konzultirati s klijenticom oko zadovoljstva trenutnom veličinom bradavica. Kod zahvata povećanja grudi najčešće se radi i korekcija samih bradavica i areole, jer izgleda mnogo prirodnije ako su proporcionalne s veličinom grudi, pa se u tom slučaju s povećanjem grudi povećavaju i bradavice.

Isto tako, ako su nečije areole i bradavice natprosječno velike, one se prilikom operacije smanjuju kako bi se postigla ravnoteža i ljepši izgled. Danas vlada svojevrsni trend naglašenih bradavica ispod odjeće, a koji je započeo još u 90-ima, tzv. Free the nipple pokret, tako da su bradavice kod naše pacijentice dobrodošle!

Što je s oporavkom, koliko je vremena potrebno kako bi se pacijentica vratila normalnom dnevnom ritmu?

Prvi tjedan oporavka uvijek je najteži, a nakon toga pacijentica bi mogla raditi sve uobičajene fizičke aktivnosti, no teži fizički napori trebali bi se izbjegavati ovisno o vrsti implantata koji bi se koristili. Kod okruglih je obično riječ o 4-6 tjedana, dok se nakon ugradnje anatomskih s težim fizičkim aktivnostima može započeti nakon 6-8 tjedana.

Koju vrstu implantata odabrati i o čemu ovisi taj izbor?

Pacijenticama koje žele što prirodniji izgled, preporučujem anatomske implantate, dok će onima koje žele izraženije gornje polove bolje odgovarati okrugli implantati. Obje vrste implantata daju lijepe rezultate, pitanje je samo što pacijentica želi, dakle izbor je isključivo stvar ukusa.

Victoria's Secret has posted a photo on Instagram with the following remarks: Ready to go strapless? From soft & lacy to light-as-air, we’ve got you covered. Swipe to see our most popular styles! #KeepUpTheSexy Twitter, 2018-03-02 11:22:28. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 364807029, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

U slučaju simulacije, rekao bih da bi se ova pacijentica odlučila na anatomske implantate jer grudi izgledaju dosta prirodno. To naravno ne znači da odabir okruglih implantata nužno znači neprirodan izgled, jer on uvelike ovisi o samoj dojci i njenom stanju, a i okruglim implantatima se može postići prekrasan izgled.

Utječe li dojenje na veličinu grudi i koje su posljedice laktacije?

Dojenje uvelike utječe na veličinu grudi, a izgled grudi pogotovo ovisi o tome koliko veličina grudi varira tijekom trudnoće. Ako su varijacije jako velike i grudi jako narastu, a potom se brzo smanje, to će znatno utjecati na izgled grudi te na odabir operacije.

Grudi pacijentice dok su bile u periodu laktacije

U slučaju vrlo opuštene kože i velikog gubitka volumena u grudima, osim povećanja, potrebno je napraviti i podizanje grudi kako bismo dobili „zategnutiju“ dojku. Dojka zbog laktacije raste, ponekad i izvan svojih mogućnosti, što radi pritisak na okolnu kožu. Zbog toga mogu nastati strije, ali i gubitak kvalitete kože – zbog gubitka volumena dojke koža više nema adaptacijsku komponentu koja joj omogućava skupljanje i „stiskanje“ na veličinu kakva je bila ranije, a zbog nekvalitete kože i tkiva, dojka izgleda manje i „ispuhanije“ nego prije trudnoće i dojenja.

Kakav utjecaj na grudi ima jedna trudnoća, a kakav četiri – ima li razlike?

Utjecaj trudnoće na grudi vrlo je individualan, a rekao bih da genetika ima veliku ulogu te da dosta utječe na izgled. Nečije će grudi nakon dojenja samo jednog djeteta izgubiti volumen, dobiti strije i izgledati opušteno, dok će nečije grudi i nakon četiri trudnoće izgledati lijepo te i dalje imati volumen. Trudnoća i dojenje svakako mijenjaju kvalitetu kože i volumen grudi, pa razmišljamo li hipotetski – da, veći broj trudnoća doveo bi do većeg opuštanja dojki od samo jedne trudnoće, no ponovno bih naglasio ulogu genetike.

Također, trudnoća i dojenje mogu utjecati i na povećanje i istezanje kože bradavice, no u tom slučaju glavni faktor je koliko dugo netko doji – 6 mjeseci dojenja manje će rastegnuti bradavicu nego, primjerice, dvije godine dojenja.

Ovisi li veličina odabranog implantata o višku kože na grudima?

U principu ne, jer veličina implantata ovisi o veličini grudi, a eventualni višak kože mora se ukloniti zatezanjem, a ne kompenzirati većim implantatima. Takva opcija ne bi bila dobra ni za izgled pacijentice, ali ni za samo tijelo. Najbolje je staviti implantat veličine koja je proporcionalna tijelu, kako bismo dobili najljepši mogući rezultat u skladu sa željama pacijentice, pa iako je koža nevjerojatan organ s ogromnim mogućnostima prilagodbe, njen je višak najbolje ukloniti zatezanjem.

Primjećujete li možda trend žena koje se na korekciju grudi odlučuju u 40-ima, nakon trudnoća i dojenja, više nego one u, primjerice, ranim 20-ima?

Rekao bih da je taj omjer još uvijek podjednak, barem u Hrvatskoj. Neke žene žele grudi povećati u mladosti, a druge kasnije.

Neke od njih možda nisu imale financijskih mogućnosti ili dovoljno vremena u ranijim godinama, pa su se nakon promjena zbog trudnoće i dojenja, ali i promjena koje dolaze s godinama, tek u 40-ima odlučile da je pravo vrijeme kako bi za sebe napravile neku veliku promjenu koju su priželjkivale.

Utječu li implantati na izgled i starenje dekoltea, ili dojenje ipak ima najveći utjecaj?

Dojenje svakako više utječe na estetski izgled i starenje  grudi, jer u tom razdoblju grudi variraju u veličini. Implantat će, kad se jednom stavi, ipak rastegnuti kožu, zbog čega će dekolte izgledati čvršće i ljepše, no neovisno o implantatima, dojke s vremenom gube prirodni volumen, smanjuje se kvaliteta kože i elastičnost unutarnjih ligamenata, a sve to bitno utječe na izgled dekoltea.

Uzmemo li u obzir i okolišne faktore poput sunca, vjetra i korištene njege, jasno je kako će, bez obzira što žene radile, dojke s vremenom promijeniti izgled. Iz tog se razloga žene često odlučuju na pomlađivanje dekoltea, bilo neinvazivnim tretmanima, zatezanjem kože ili pak korekcijom areola i bradavica, ovisno o konkretnom problemu.

Što se događa ako se žena nakon korekcije grudi implantatima ponovno odluči na trudnoću?

Što se tiče trudnoće nakon operacije grudi, univerzalna je preporuka izbjegavati trudnoću 6 mjeseci nakon operacije, nakon čega bi, što se tiče implantata, sve trebalo biti u redu.

Portuguese fashion model Sara Sampaio in the photoshoot for Victoria's Secret April 2014 Lingerie online catalogues., Image: 190468432, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Ako nakon korekcije grudi implantatima opet dođe do trudnoće, potrebno je nakon dojenja vidjeti u čemu je problem i imali ga uopće. Naravno da implantat tijekom trudnoće i dojenja ostaje tamo gdje je, a dojka je ta koja se mijenja. U većini slučajeva doći će do viška, tj. opuštanja kože, a tada je potrebno samo napraviti zatezanje/podizanje, kako bi se povratila lijepa kontura grudi.

Za kraj, jedna važna napomena: mogućnost dojenja nije povezana sa samim implantatom, jer on uopće neće utjecati na dojenje – naime, čak trećina žena u općoj populaciji ne može dojiti, neovisno o korekciji grudi.

Odluke o estetskim operacijama nikada ne treba donositi nepromišljeno, a kako bismo svojim čitateljicama olakšali odluke i smanjili neizvjesnost, odlučili smo nastaviti s „virtualnim makeoverom“ u suradnji s liječnikom.

Zanima li vas kako bi određeni dio vašeg tijela izgledao nakon estetskog zahvata, svoje fotografije i opis problema možete nam slati na e-mail: info@estetica.hr, a mi ćemo vam, u suradnji s liječnikom, pomoću simulacije pokazati što možete očekivati od željenog zahvata.

Pročitajte još i ...