Dr. Mislav Gjurić: Zašto teorija “štedim za facelifting, ne idem na filere” ne drži vodu?

„Ne želim davati novce za filere jer ću ionako morati napraviti facelifting“, odnosno razmišljanje da je pravo vrijeme djelovanja tek kada su znakovi starenja vrlo izraženi, jedna je od najčešćih zabluda vezanih uz mogućnosti estetske medicine.

Iako ne postoje točno definirane godine koje bi ukazale da je „pravo vrijeme za estetske tretmane“, čekanje na facelifting strategija je koja ne drži vodu iz nekoliko razloga.

kolumnist dr. Mislav Gjurić

Što radi facelifting?

Facelifting je metoda kojom se prvenstveno korigira i podiže opuštena koža i potkožno tkivo, karakteristike koje se javljaju kod „starijih“ osoba zbog gubitka elastičnosti i tonusa tkiva. Iako su ovi znakovi starenja neizbježni, kada će se i koliko izraženo pojaviti, ovisi o tome kako smo njegovali početne znakove starenja.

Da bi se proces starenja usporio, a potreba za faceliftingom odgodila i značajno smanjila, savjetujemo s njegom kože započeti na vrijeme. Gubitak tonusa lica i pojava opuštene kože na području linije čeljusti, počinju se javljati već prema 40. godinama.

Pri pojavi prvih znakova starenja, nema potrebe za faceliftingom, no želite li zategnuti kožu i djelovati preventivno, izvrstan rezultat pružit će hi-tech uređaji poput Ultraformera i Ultratone Dreamshapera kojima se, obuhvaćajući dublje strukture, djeluje na različite slojeve lica – mišiće, masno tkivo i kožu. Tako se istovremeno zateže lice, učvršćuju konture, poboljšava tonus i ublažavaju bore, a mladoliki se izgled može zadržati još godinama.

November 2 2016, New York City Actress Gwyneth Paltrow attends the Frederique Constant Horological Smartwatch launch at Spring Studios on November 2, 2016 in New York City. By Line: Philip Vaughan/ACE Pictures ACE Pictures Inc Tel: 6467670430 Email: info@acepixs.com, Image: 304619194, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Acepixs

Različito djelovanje

Pri odabiru tretmana, ne treba miješati kruške i jabuke. Jedan tretman za njegu kože ne može poništiti sve znakove starenje. Ako ste, primjerice, napravili mezoterapiju i svojoj koži vratili blistavost, ne znači da ste djelovali i na opuštenost kože.

Naime, revitalizirajući tretmani osvježit će kožu, no na duboke strukture i opuštenost lica neće djelovati. Jednako je i usporedimo li dermalne filere i facelifting. Postupak faceliftinga izvrsno će zategnuti lice, učvrstiti konture i ukloniti višak opuštene kože, no na volumen i punoću lica neće utjecati. Za skladne rezultate potrebno je kombinirati facelifting s filerima ili metodom lipofillinga (popunjavanja lica masnim tkivom), kako bi se lice cjelokupno pomladilo.

Prije i poslije, iz arhive dr. Mislava Gjurića

Razmišljate li i dalje o izbjegavanju filera i štednji za facelifting, dobro razmislite jer ćete na kraju vjerojatno trebati kombinirati obje metode – facelifting kako bi se uklonio višak opuštene kože i zategnule konture i filere kako bi se licu vratila punoća i mladenački volumen.

Može li se izbjeći potreba za faceliftingom?

Može li se „pametnim ulaganjem“ i neinvazivnim tretmanima na kraju izbjeći potreba za kirurškim liftingom lica? Počne li se djelovati na vrijeme, uređaji koji zatežu kožu i potiču sintezu kolagena, odgodit će znakove starenja i smanjiti njihov intenzitet.

U kombinaciji s filerima ili lipofilingom koji vraćaju volumen, i njegujućim tretmanima poput mezoterapije i PRP metode, lice će uvijek izgledati mlađe no što bi izgledalo da ste se samo prepustili znakovima starenja. U takvim slučajevima primjena filerima i u 70-ima ima smisla, za razliku od slučaja kada lice nije njegovano i kada bez kirurške intervencije fileri neće napraviti značajnu razliku.

Ukoliko se lice redovito njegovalo i održavalo tretmanima, zaista se može izbjeći potreba za faceliftingom, no iznimke uvijek postoje. Ako je genetika djelovala tako da se znakovi opuštanja kože trebaju dodatno tretirati, može se izvesti tzv. poštedni lifting lica, odnosno minilifting, i tako dodatno zategnuti koža.

Ako ste preskočili neinvazivne metode, zbog čega su znakovi starenja sada vrlo izraženi,  jedini je način pomlađivanja kirurški lifting lica i vrata, a svakako ga preporučujem kombinirati s metodama popunjavanja volumena određenih regija lica.

Naposljetku, mladolikost ste zaista produžili kada u 40-ima izgledate kao da ste u 30-ima, a u 50-ima kao da ste u 40-ima… Počnete li djelovati tek u 60-ima ili 70-ima, 40-e je nemoguće vratiti.

Pročitajte još i ...