Dr. Aleksandar Milenović: “Operative look” – najveća pogreška moderne estetske medicine

LISA RINNA @ the premiere of 'Million Dollar Arm' held @ El Capitan theatre. May 6, 2014, Image: 192939797, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Iako se nekada mislilo kako je estetska kirurgija rezervirana samo za zrele žene s već vidljivim borama, doc. dr. sc. Aleksandar Milenović otkrio nam je da se žene sve češće odlučuju na estetske tretmane i zahvate u ranim tridesetim godinama.

Doc. dr. sc. Aleksandar Milenović
Doc. dr. sc. Aleksandar Milenović

Primjetno starimo već od 30-e

Prema znanstvenim istraživanjima starenje započinje od 30-e godine života. Smanjenjem estrogenih i androgenih hormona, epidermalni sloj kože postaje tanak i osjetljiv, a koža gubi velik dio masnoća koje su odgovorne za napetost. Istodobno se smanjuje proizvodnja sebuma koji prirodno podmazuje kožu i stvara zaštitni film protiv isušivanja te čuva kožu od mehaničkih oštećenja. Smanjenje sinteze kolagena i elastina onemogućuje sintezu hijaluronske kiseline koja ima važnu ulogu u zadržavanju vlažnosti kože.

Tretmani botoxom i hijaluronom postale su dostupne i popularne metode pomlađivanja. Postoji podatak da čak 80% Europljanki smatra da su tretmani za uljepšavanje prihvatljiva investicija. Četiri petine njih smatra da je normalno potrošiti novac na filere, botox i tretmane laserom s ciljem održavanja mladolikog izgleda. Posljednjih su godina aplikacije filera kao metodu pomlađivanja prepoznale mnoge žene jer se na taj način vrlo sofisticirano može „vratiti sat unatrag“ čime žene dobivaju dodatno samopouzdanje, ali i unutarnje zadovoljstvo, a vrijeme radikalnih zahvata je svakako iza nas.

Gal Gadot (gal_gadot / 18.06.2017): "Trying to hypnotize you.. #SundayMood, Image: 338263959, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

„Operative look“ – najveća pogreška moderne estetske medicine

Prilikom svakog estetskog zahvata želim ostvariti prirodan, svježiji izgled pacijenta, pazeći da okolina pritom nema dojam da se radi o aplikaciji botoxa ili filera.

Rekao bih da je tzv. operative look, ili prepoznatljivost zahvata, najveća pogreška moderne estetske kirurgije. Danas postoji cijela lepeza metoda, no treba znati izabrati onu koja djeluje najbolje za određeni problem. Ne postoje dva identična lica; svakom pacijentu odgovara samo jedan koncept ili strategija.

Treba dodati da se puno teže „pomladiti“ u kasnijoj fazi, kada su bore istaknutije i vidljivije. Usprkos tome, velik broj žena boji se neprirodnog izgleda koji je botox dao brojnim hollywoodskim zvijezdama.

Razlika između botoxa i hijalurona

Botox je idealan za područje čela i u krugu vjeđa. Nema nikakvih indikacija za njegovu primjenu na druge dijelove lica, osim jednostrane paralize facijalnog živca. Botox nije štetan i ne ostavlja nikakve posljedice na licu i organizmu. Djeluje na područje između živca i mišića i blokira mišićni impuls koji stvara bore. Učinak zahvata traje oko pola godine, no prednost mu je ta što pacijent nakon dvije-tri aplikacije botoxa gubi tik i jednostavno „zaboravi“ čuditi se ili mrštiti. Velika je razlika između botoxa i hijalurona koji služi za popunjavanje nazolabijalnih bora, ožiljaka te podizanje jagodica, povećanje volumena usana i oblikovanje brade.

Dermalni fileri pak koriste se i za popunjavanje bora između obrva te bora oko usana, ali i modeliranje lica.

Brazilian fashion model Adriana Lima as ambassador for Maybelline 2017 collections., Image: 339498124, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pi

Fileri koje koristim su oni koji sadrže hijaluronsku kiselinu čija je molekularna struktura jednaka onoj koju stvara tijelo, to su Restylane fileri. Temelje se na hijaluronskoj kiselini ne-životinjskog podrijetla, a tvrtka Q-Med proizvela ih je patentiranom NASHA™ tehnologijom.

Restylane filere koriste sve najmodernije i ozbiljne poliklinike estetske medicine i kirurgije u svijetu. Hijaluronska kiselina je prirodan sastojak ljudskog organizma. Sastavni je dio mnogih vrsta tkiva: vezivnog, živčanog i hrskavičnog tkiva te kože. Molekule hijaluronske kiseline na sebe vežu molekule vode i rezultat nakon aplikacije filera s hijaluronskom kiselinom je mladenački izgled kože. Pomlađivanje filerima spada među najpopularnije metode pomlađivanja jer pacijent može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima isti dan ili već sutradan.

Nakon aplikacije filera s hijaluronskom kiselinom u kožu, povećava se nakupljanje vode, a koža vraća svoju svježinu i mladenački izgled čime se postiže efekt pomlađivanja lica. Kombinacijom filera koji se razlikuju po veličini i broju čestica gela, pacijentima se ovom vrlo nježnom, ali efikasnom metodom korigiraju duboke bore i borice i vraća tonus lica, pomlađuje područje oko očiju i područje podočnjaka. Svakako treba spomenuti i uspješnost povećavanja usana aplikacijom filera te osiguravanje elastičnosti i glatkoće koži lica i vrata, kao i područja dekoltea.

Restylane fileri razlikuju se po gustoći i namjeni, a istaknut ću samo neke od njih. Restylane Lyft proizvod koristi se za popunjavanje dubljih bora i pregiba na licu, kao što su linije od nosa do usta, ili bora od čuđenja na čelu. Lice odmah nakon tretmana ima blaži izgled.

before and after

Restylane Define ističe lijepe konture lica, dajući obrazima i bradi jasniji oblik i istovremeno im daje puninu. Restylane Define proizvod je koji stvaranjem punine postiže učinak face liftinga, a treba spomenuti da je upravo ovaj filer proglašen najboljim filerom na svijetu.

Restylane Kysse je savršeni proizvod koji nježno povećava puninu cijelih usana i istovremeno ističe gornju liniju usnica.

Restylaneovi skinboosteri Restylane Vital i Vital Light prirodan su slijed ovog liderskog branda. S njima postižemo mladenački, zdravi izgled kože, suptilnu zategnutost, poboljšanje tonusa i elastičnosti te sjaj – potpuno prirodan izgled, a bez negativnih estetskih posljedica. Kako je hijaluronska kiselina molekula, skinbooster se ravnomjerno i difuzno aplicira u kožu lica, vrata, dekolte regiju, ruke, ali i drugdje kako bismo vratili izgubljenu hijaluronsku kiselinu. Na taj način postiže se duboka hidrataciju kože iznutra prema vani. Osim toga, ovisno kojom tehnikom apliciranja ćemo se koristiti, svakim ubodom stimuliramo proizvodnju novog kolagena.

DSC_3396

Rezultat nakon prve aplikacije filera traje od šest mjeseci do godinu dana, ovisno o strukturi kože. Redovitom aplikacijom filera za pomlađivanje lica, razmaci između aplikacija se povećavaju, a efekt postaje značajniji, što danas filere smješta u redovitu anti-age njegu.

Znači li to da je klasični face lifting izašao iz mode?

Naravno da ne, ali je mnogo radikalnije i dugotrajnije rješenje. Pomlađivanje hijaluronskom kiselinom često kombiniram s face liftingom. Dakle, jedna metoda ne isključuje drugu nego se odlično nadopunjuju.

Face lifting je kirurški postupak kojim se podmlađuju koža i potkožno tkivo na donje dvije trećine lica i vrata. Operativni zahvat izvodi se kirurškim rezom ispred i iza uha, i u vlasištu. Upravo zbog duljine oporavka, face lift ne pripada među najčešće estetske operacije, ali zasigurno je najefektniji.

RAQUEL WELCH @ the 16th annual Costume Designers Guild awards held @ the Beverly Hilton hotel. February 22, 2014, Image: 185324024, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Jedna od vrlo traženih metoda je i blefaroplastika kojom se podmlađuje gornja trećina lica. S godinama očne vjeđe padaju, a oči postaju „tužne“ odnosno spuštene. Blefaroplastikom se uklanjaju masni jastučići i višak kože na gornjoj ili donjoj vjeđi te ispravlja oslabljena muskulatura na vjeđama. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a tijek oporavka je nekoliko dana.

Estetska kirurgija više nije rezervirana samo za bogate i slavne. U moju ordinaciju danas ulaze pacijenti različite dobi, profesija i financijskog statusa. Kao najveći trend definitivno uočavam prestanak pretjeranog naglašavanja dijela tijela na kojem se zahvat vrši, a sve se više cijeni izgled koji je u skladu s godinama, samo malo poboljšan i svježiji.

Pacijenti su postali svjesni činjenice da estetska kirurgija ima smisla samo u suradnji sa zdravom prehranom, tjelovježbom, izbjegavanjem pretjeranog izlaganja suncu i slično. Takvi trendovi veliko su olakšanje, kako za pacijente tako i za kirurge, jer se smanjuje broj pacijenata s nerealnim zahtjevima.

Pročitajte još i ...