Kako se boriti s aknama na leđima i ramenima?

Akne su najučestalija kožna bolest koja pogađa sve dobne skupine, ali najčešće se javlja kod adolescenata. Iako su najčešće one na licu, akne se mogu pojaviti i na ramenima, vratu, dekolteu, leđima i ramenima, ali i na stražnjici pa i na bikni zoni. Prvi impuls kojega osjetimo kada ih uočimo jest – obračunati se s njima i to tako da zauvijek nestanu, no svi koji su se ikada s njima susreli, znaju da to nije nimalo lako, a ni brzo.

Victoria's Secret has posted a photo on Instagram with the following remarks: It’s official: bralette season is here! Twitter, 2018-06-05 10:37:37. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 373866324, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Prvo što moramo napraviti jest shvatiti da nisu sve akne iste te da se, sukladno tome, ne tretiraju na isti način. Ako se na vašoj koži pojave miteseri ili prištići bijelog vrha, nećete ih liječiti isto kao duboke, potkožne prištiće. Mi ćemo se danas pozabaviti problemom akni na leđima i ramenima, a savjete o tome kako ih tretirati i liječiti potražili smo kod ugledne zagrebačke dermatologinje, dr. Saide Rezaković iz Specijalne bolnice AGRAM.

“Akne na leđima imaju sličan ako ne i isti patofiziološki mehanizam kao i akne na licu, a samim tim i terapija je vrlo slična. Ona se bazira na sastojcima koji djeluju protuupalno, sebosupresivno – smanjuju lučenje sebuma  te keratolitički – reguliraju poremećaj keratinizacije koji je prisutan kod akni. Ipak, akne na leđima imaju svoje specifičnosti – teži oblici su češći kod muškaraca, a kod oba se spola pogoršavaju znojenjem te nošenjem tijesne sintetičke odjeće.”, uvodno nam je pojasnila dr. Rezaković.

Kao i kod ostalih kožnih bolesti, odabir terapije ovisit će prije svega o kliničkoj slici – dakle, koliko su teške i ozbiljne akne te samim tim je li dovoljna lokalna terapija u obliku krema, otopina, losiona ili je potrebno uvesti sustavni lijek.

“Ako govorimo o sustavnoj terapiji, nju uvodimo kod težih nodularnih oblika akni, i to obično u vidu perioralnih retinoida (izoretinoida) uz koje većina pacijenata neće treba lokalnu terapiju, ili će ona biti samo suportivna, s obzirom da su ovi lijekovi vrlo uspješni u  reguliranju bolesti. Kod blažih i umjereno izraženih oblika daju se uglavnom lijekovi koji sadrže retinoide, salicilnu kiselinu, benzoil peroksid ili se kroz kraće vrijeme uvode lokalni antibiotski pripravci”, otkrila nam je naša sugovornica.

Jedan od sastojaka koji se često primjenjuje u liječenju akni je i retinol. Prema riječima dr. Rezaković, on može biti iznimno učinkovit, naročito kod  blažih i umjereno teških oblika akni.

“Retinol djeluje protuupalno, keratolitički i sebosupresivno, a samim tim djeluje i na glavne čimbenike koji sudjeluju u etiopatogenezi akni. Pritom upotreba retinola na leđima i ramenima ima veliku prednost u odnosu na lice, a ta je da izostaje iritativin učinak, budući da je koža leđa bitno manje osjetljiva od kože lica”, kaže naša sugovornica.

Što je retinol?

Riječ je o skupu spojeva pod nazivom retinoidi, a radi se zapravo o derivatima vitamina A. Razlog njegove planetarne popularnosti u svijetu dermatologije i kozmetologije je činjenica da dokazano poboljšava staničnu funkciju kože, čime se ne može pohvaliti gotovo nijedan drugi sastojak.

No, ipak najjaču funkciju retinol ima u borbi protiv bora, mrlja, akni i postupalnih pigmentacija. Ovaj sastojak dokazano potiče stvaranje novog kolagena u koži, ubrzava prirodnu regeneraciju i djeluje kao eksfolijator – zato nam može donijeti iznimno brze rezultate.

A313 – francuski retinol opravdano kultnog statusa


A313 kultna je francuska krema koja svoju planetarnu popularnost duguje brzom učinku kojega postiže, i to, prije svega, zbog sinergije aktivnih sastojaka. Osim retinil palmitata, sadrži i makrogol, sastojak koji ima veliku sposobnost privlačenja i zadržavanja vode, a to je jako važna karakteristika kod proizvoda s retinolom. Naime, makrogol zadržava veliku količinu vode i time sprječava gubitak vlage i isušivanje kože.

Jedno od najučinkovitijih djelovanja kreme A313 je ono u tretiranju akni pa je dermatolozi preporučuju i za akne na leđima i na ramenima. Iako koža na leđima i ramenima nije osjetljiva kao ona na licu, činjenica da je upotrebom ovog retinola nećete isušiti, svakako je njezin dodatni veliki plus. Ovu kremu možete nabaviti u ljekarnama bez recepta, a zahvaljujući njezinoj izdašnosti, itekako se isplati koristiti je i na većim površinama kože pa je stoga idealan odabir za akne na spomenutim dijelovima tijela. Isto tako, odlično će ublažiti i hiperpigmentacije i mrljice koje ostaju nakon što akne prođu, a koža će ostati zaglađena i čista.

Za što se još koristi A313?

Gusta konzistencija ove kreme djeluje kao zaštitni sloj na koži, zadržavajući vlažnost i zaustavljajući transepidermalni gubitak vode tijekom noći, no osobina A313 kreme koja najviše oduševljava skincare entuzijastice njezina je multifunkcionalnost.

Retinol, jedan od najpopularnijih sastojaka u svijetu dermokozmetike, nosi mnoge uloge – od obnavljanja kože, brisanja tamnih mrlja, već spomenutog ublažavanja akni, pa sve do, po mnogima najvažnijeg učinka – onog na pomlađivanje kože i brisanje bora.

Retinol potiče regeneraciju stanica kože, kao i proizvodnju novog kolagena, smanjujući pritom opuštenost kože i vidljivost bora i linija na koži. Istovremeno, djeluje preventivno na znakove starenja u nastanku – jer sprječava razgradnju postojećeg kolagena koja je prouzročena čimbenicima iz okoliša, kao i prirodnim procesom starenja u koži. A313 potiče staničnu obnovu i proizvodnju kolagena i elastina, briše sitne linije i bore te poboljšava neujednačenu boju i zaglađuje površinu kože.

Ne možemo izostaviti niti njegov nevjerojatni učinak na posvjetljivanje hiperpigmentacija, koji postiže mehanizmom smanjivanja produkcije epidermalnog melanina – pigmenta odgovornog za nastanak tamnih mrlja koje se na koži javljaju nakon oštećenja, upala i izlaganja UV zrakama. Antioksidativno djelovanje još je jedan od aduta ovog topikalnog retinoida, pri čemu neutralizira slobodne radikale i smanjuje oštećenja kože prouzročena štetnim čimbenicima poput sunca i zagađenja.

A313 kremu s retinolom možete nabaviti u ljekarnama te u online trgovini Vaše zdravlje.

 

Pročitajte još i ...