Bitka s aknama počinje iznutra: nutricionisti preporučuju ovu formulu

Kada pomislimo na kožu sklonu aknama, slike tinejdžera s prištićima obično su prva asocijacija. No, priča je, naravno, mnogo dublja, a zaplet često neobičniji nego što se čini na prvi pogled. Prva stvar koju treba shvatiti je da akne nisu samo površinski problem.

U stvarnosti, svaki prištić je rezultat složenog slijeda događaja ispod površine kože. Zamislite to kao dramu u kojoj se glavni likovi – sebum, odumrle stanice kože i bakterije – sastaju na pozornici zvanoj folikul dlake. Kada taj trio ne djeluje skladno, rezultat je upalna reakcija.

Definicijski gledano, akne su kronična upalna bolest kože, a manifestiraju se kao upaljene kvržice, miteseri (komedoni) i prištići. Najčešće se javljaju na licu, vratu, prsima, leđima i ramenima. Postoji nekoliko faktora koji ih mogu pogoršati, uključujući hormonske promjene, prehranu, stres, određene lijekove i genetiku. Također, neki ljudi su skloniji aknama zbog tipa kože ili genetike.

Psihološki gledano, akne nisu samo estetski problem, već mogu utjecati na samopouzdanje i samopoštovanje. Osobe s aknama (svih dobnih skupina) mogu osjećati da su manje privlačni, što može smanjiti njihovu sposobnost socijalne interakcije ili izazvati osjećaj srama i nesigurnosti, usamljenosti i izolacije. Brojna istraživanja pokazuju vezu između akni i povećanog rizika od depresije i anksioznosti.

Na pitanje što izaziva akne postoji mnoštvo potencijalnih odgovora, od genetskih predispozicija do vanjskih utjecaja, kao što su svakodnevna higijena i njega kože. Uz to, dobro je poznato da ono što konzumiramo može značajno utjecati na zdravlje naše kože. Veza između akni i prehrane predmet je brojnih istraživanja, a određene namirnice smatraju se mogućim uzročnicima ili čimbenicima koji intenziviraju simptome akni.

Primjerice, hrana s visokim glikemijskim indeksom (namirnice koje brzo podižu šećer u krvi) može utjecati na pojavu akni. To primarno obuhvaća proizvode poput bijelog kruha, keksa, slastica i nekih žitarica. Smatra se da takva hrana potiče tijelo na proizvodnju više inzulina, što može dovesti do povećane proizvodnje sebuma i proliferacije stanica koje začepljuju kožne folikule.

S druge pak strane, unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama (kao što su riba i orašasti plodovi) te antioksidansima (poput vitamina C, E i beta karotena) ima pozitivan utjecaj na tijelo, uključujući i kožu, zahvaljujući njihovim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Nadalje, za kožu sklonu problemima ključno je osigurati adekvatnu podršku kroz visokokvalitetne dodatke prehrani.

U okviru ovogodišnjeg natječaja Estetica Premium Product 2023., u segmentu dodataka prehrani za kožu osjetljivu na akne, pobijedio je stručnjak – Advance Nutrition Programme: Skin Clear Biome. Otkrivamo vam što su o njemu rekli naši poznati nutricionisti.

Advanced Nutrition Programme Skin Clear Biome™

Inovativni dodaci prehrani Advanced Nutrition Programme, koji su u Hrvatskoj dostupni zahvaljujući tvrtki DermaCare, temelje se na 15-godišnjem pionirskom istraživanju utjecaja vitamina, minerala i drugih nutrijenata na zdravlje kože. Njihova specijalna formula za kožu pod stresom i problematičnu kožu je suplement nove generacije koji uspostavlja ravnotežu između zdravih crijeva i zdrave kože.

Više od 70% stanica našeg imunosnog sustava smješteno je probavnom traktu. Stres, prehrana, antibiotici i drugi lijekovi remete ravnotežu crijevnog mikrobioma, što može rezultirati nepravilnostima na koži. Skin Clear Biome™ djeluje iznutra hraneći dobre bakterije pa je koža pročišćenija i svjetlija zahvaljujući sinergiji četiriju specifičnih sojeva bakterija i kvasca odabranih na temelju istraživanja kožnih problema i njihovih uzročnika.

Patentirana kombinacija upotpunjena cinkom balansira crijevnu mikrobiotu, jača imunitet, smiruje iritaciju i uravnotežuje lučenje sebuma – pridonosi pravilnoj funkciji imunosnog sustava i zdravlju kože. Mješavina bakterija u suplementu Skin Clear Biome™ održava zdravlje probave.

Dr. sc. Mirela Marić, mag. nutricionizma

“Skin Clear Biome™ sinergizira četiri specifična soja bakterija i kvasca koje su odabrali nutricionisti i znanstveni stručnjaci zbog njihovih utjecaja potkrijepljenih istraživanjima na temeljne uzroke problematične kože. Sorte koje su pogodne za kožu spojene su s cinkom, koji je poznat po višestrukim dobrobitima za kožu, za postizanje ravnoteže kože i čistoće tena.

Ova kombinacija pomaže u održavanju crijeva, održavanju imuniteta, smiruje nadraženost i uravnotežuje masnoću. Mješavina bakterija Skin Clear Biome™ pomaže u održavanju zdrave crijevne flore. Više od 70% stanica koje čine imunološki sustav nalazi se u crijevima. Prikladno za sve tipove kože, posebno problematičnu, ugroženu ili kožu pod stresom. Naši stručnjaci preporučuju uzimanje jedne kapsule dnevno uz obrok”, kaže dr. Marić.

Dipl. ing. nutr. Marija Andrijašević

“Skin Clear Biome™ hrani kožu iznutra i pomaže u njezinu pročišćavanju zahvaljujući sinergiji četiriju specifičnih sojeva bakterija i kvasca. Znamo da je više od 70% stanica našeg imunosnog sustava smješteno je u probavnom traktu. Stres, prehrana, antibiotici i drugi lijekovi remete ravnotežu crijevnog mikrobioma, što može rezultirati nepravilnostima na koži.

Patentirana formula upotpunjena cinkom balansira crijevnu mikrobiotu, jača imunitet, smiruje iritaciju i uravnotežuje lučenje sebuma – pridonosi pravilnoj funkciji imunosnog sustava i zdravlju kože. Pročišćava kožu djelujući iznutra, posvjetljuje ten i uravnotežuje zaštitnu barijeru kože. Također, pakiranje je izvrsno!” zaključuje Marija Andrijašević.

Pročitajte još i ...