Europska komisija zabranjuje šljokice, glitter i sjajila – kraj jedne kozmetičke ere

Omiljena sjajila, glitter i šljokice uskoro više neće biti dopušteni na području Europske unije nakon što je Europska komisija 25. rujna donijela odluku kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode. Odluka je donesena u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH), a ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije.

 

Ipak, u idućih će dvadesetak dana novo pravilo biti najuočljivije upravo u trgovini kozmetikom. Distributeri i prodavači takvih kozmetičkih proizvoda već su započeli s pripremama za velike akcijske prodaje pojedinih proizvoda jer se s tržišta do 16. listopada moraju povuči svi proizvodi koji sadrže mikroplastiku.

Popis takvi proizvoda je zaista dugačak jer nisu u pitanju samo lakovi za nokte koji sadrže šljokice nego, već i razni drugi dijelovi asortimana, npr. visoko pigmentirana sjajila, razni glitteri, šljokice te sjajila za usne.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš. Zabrana se, dakle, odnosi na sve proizvode u koje se ona naknadno dodaje, a oni se ispuštaju u okoliš. Kako poručuju iz Europske komisije, za opravdane slučajeve primjenjuju se odstupanja i prijelazna razdoblja, kako bi se subjekti na koje se nova pravila odnose, mogli prilagoditi.

 

Pročitajte još i ...