Dr. Matija Miletić: Koliko je moguće podignuti obrve botoxom?

Kylie Minogue at the Kingsman: The Golden Circle UK Premiere at the Odeon Leicester Square, London on September 18th 2017, Image: 349854457, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS- Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Uppa entertainment

Osim bora oko očiju, bore na čelu i spuštanje obrva najočitiji su znakovi starenja. Spuštanje obrva, pa tako i kapaka, utječe na pogled koji postaje zatvoreniji, a oči vizualno manjima. Treba spomenuti da spuštene obrve ne moraju biti samo posljedica starenja, a u pravilu su ženske obrve prirodno položene nešto više nego obrve muškaraca.

Dr. Matija Miletić, foto: Dražen Kokorić (Story.hr)

Botox i hijaluronski fileri za podizanje obrva

Kada je riječ o znakovima starenja na području gornje regije – odnosno na čelu i oko očiju, botox je zlatni standard kojim se tretiraju bore. Idealan je kada želimo izbjeći bore čela, između obrva i oko očiju. Botoxom se ustvari postiže relaksacija mišića – onemogućujući mišićnu aktivnost i opuštajući mišiće, dolazi do smanjenja ili potpunog nestanka bora.

Pruža dobre rezultate i u službi podizanja obrva. Tretiramo li čelo, obrve je moguće podignuti za nekoliko milimetara čime se postiže osvježen izgled i istovremeno umanjuje višak kože na gornjim kapcima.

Postupak botoxom dobar je odabir i kod osoba koje genetski imaju spuštene obrve (dakle, nisu isključivo posljedica starenja), kao i kod osoba koje imaju asimetriju – primjerice, kada je jedna obrva položena više od druge.

Woman receiving botox injection at spa, Image: 280779326, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Osim botoxom, obrve se mogu neposredno podignuti i hijaluronskim filerima. Filer se aplicira u lateralnu trećinu obrve te se tako smanjuje višak kože na gornjim kapcima.

Iako ostvaruju izvrstan učinak, ovi tretmani za podizanje obrva najbolje su rješenje kada se radi o manje spuštenim obrvama, tako da bi u 40-ima još uvijek trebali pružiti prilično zadovoljavajuće rezultate, ali treba biti svjestan da to ovisi o pojedinačnom slučaju. Svaka metoda ima svoja ograničenja i treba biti realan u očekivanjima.

Botox i fileri neinvazivni su tretmani, nisu bolni i izvode se brzo uz vrlo prirodne rezultate, zbog čega stječu sve veću popularnost. Ipak, dobro je biti informiran i o mogućim nuspojavama koje se rijetko događaju i, nasreću, vrlo brzo prolaze. Od nuspojava prilikom korištenja botoxa za podizanje obrva može se pojaviti oteklina u području tik ispod obrva, a ponekad i ptoza kapke. No, bez brige, radi se o rijetkima komplikacijama koje prolaze kroz 2 do 3 tjedna.

World Premiere of "Only The Brave". Regency Village Theatre, Westwood, California. Pictured: Jennifer Connelly. EVENT October 8, 2017 Job: 171008A1, Image: 352297298, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Lifting čela i obrva kirurškim zahvatima

Kada se radi o izraženijim znakovima starenja, posebice u slučaju osoba koje nikada nisu napravile estetski tretman, radi se i o značajnijem opuštanju kože. Tada je za podizanje obrva potreban kirurški zahvat kojim će se zategnuti i čelo. Smatram da je najbolja opcija endoskopska metoda koja se izvodi u općoj anesteziji. Uz rez u vlasištu odstranjuje se i višak kože na čelu, čime se postiže lifting efekt čela, podižu obrve i samim time otvaraju oči.

Ova metoda zahtijeva iznimno znanje i preciznost liječnika – prilikom izvođenja postupka treba paziti na živce u blizini obrve koji izviru iz gornjeg dijela orbite i usmjeravaju se prema čelu. Iako se tretman botoxom može ponavljati kada njegovo djelovanje popusti, kirurška je metoda trajnije rješenje i u rukama dobrog kirurga pruža fantastične rezultate.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Rochas Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 306420439, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Spomenut ću još i drugu kiruršku metodu – eliptično izrezivanje dijela kože i potkožja u vlasištu blizu čela. Ova operacija pruža ograničeni lifting efekt zbog čega nije najbolji izbor za uznapredovale znakove starenja već je namijenjena osobama mlađe populacije. Kada je potreban cijeli lifting čela i obrva, najbolja je metoda endoskopski zahvat s ekscizijom viška kože.

Izbora je mnogo, a metoda ovisi o željama i karakteristikama pojedine osobe. Za pomlađivanje cijelog lica, botox se u pravilu kombinira s hijaluronskim filerima na drugim dijelovima lica, a lifting čela s face liftingom kako bi se opuštena koža lica cjelokupno zategnula. Tako se lice u potpunosti osvježava i pomlađuje, rezultati su prirodni i skladni, a klijenti oduševljeni.

Pročitajte još i ...