Kako njegovati dugu kosu ljeti? Imamo tips & tricks

Mnogi će, baš kao i mi, reći da kupanje u moru nije kupanje ako ne zaronite i ne smočite kosu. Teško da postoji bolji osjećaj. No, vrlo brzo, čim se naše kose dokopaju sunčeve zrake, osjećaj više nije tako sjajan. Pogotovo ako je kosa duga, jer ona je lijepa i sjajna samo onda kada je svaka vlas hidratizirana i nahranjena.

A ljeti, sigurno i sami znate, sa svim silnim kupanjima u moru ili bazenu, to i nije tako lako postići, budući da UV zrake zajedno s morskom soli, klorom i učestalim pranjima dehidriraju i kosu i vlasište.

Rezultat nije bajan – vrhovi su oslabljeni, suhi i lome se. Po povratku s ljetovanja, često sa žaljenjem možemo utvrditi da nam je kosa ‘kao slama’ i trčećim korakom jurimo frizeru da nam ošiša nekoliko centimetara koje smo jedva dočekali da narastu.

Kako biste ove godine izbjegli taj neželjeni scenarij, pripremili smo nekoliko učinkovitih savjeta i trikova uz koje ćete i na jesen moći uživati u dugoj, sjanoj i zdravoj kosi.

Četkanje dva do tri puta dnevno

Prvo četkanje neka bude pred odlazak na plažu. Tako ćete bolje rasporediti sebum po kosi, a on će prirodno zaštititi, hidratizirati i nahraniti vlasi.

Dobro raščešljanu i iščetkanu kosu moći ćete i lakše skupiti i vezati na plaži i tako je dodatno zaštititi od sunca. Četkajte kosu ponovno poslijepodne, ali i navečer, kako biste iz nje iščešljali prašinu, pijesak i sol koja se nakupila tijekom dana na plaži.

Koristite zaštitni sprej za kosu

Upravo kao što kremu za sunčanje nanosimo na lice i tijelo, važno je na isti način zaštititi i kosu – od UV zračenja, soli, klora. Tržište je prepuno različitih njegujućih preparata, a najbolje je odabrati laganu i ugodno parfumiranu teksturu koja će u vama stvoriti želju da je redovito nanosite. Prilikom nanošenja, važno je nanijeti zaštitini sprej na cijelu kosu, a naročito na vrhove koji su prvi na udaru ‘efekta slame’.

Vežite kosu na plaži

Već smo u ovum tekstu spominjali vezivanje kose kao način zaštite od sunca. Jer što je manja površina kose izložena suncu, manje će joj ono štete prouzročiti.

Vežite kosu maramom, upletite je u opuštenu pletenicu ili vrpcom napravite spušteni rep. Bitno je da kosu ne stežete prejako jer biste tako mogli polomiti vlasi. Nakon što kosu svežete, stavite šiltericu – ona će vam ujedno zaštititi i lice.

Hranjiva maska dva puta tjedno

Uz svu pažnju i njegu koju joj svakodnevno poklanjate, kosa ljeti treba dodatnu nježnost i brigu. To ćete joj najbolje pružiti tako da dva pa čak i tri puta tjedno nanesete hranjivu masku s regenerirajućim sastojcima. Masku nanosite pramen po pramen uz laganu masažu kako bi njezina formula što bolje prodrla u kosu. Ostavite je da stoji desetak minuta i potom isperite.

Večer je za uljne kupke

Iako biljna ulja svakako treba izbjegavati na suncu, ona su odlična navečer, za dodatno hranjenje i regeneriranje vlasi.

Najbolje je pomiješati nekoliko ulja koja će obnoviti i najsušu kosu – arganovo, maslinovo i avokadovo ulje i nanijeti ih navečer prije spavanja. Možete ih ostaviti da djeluju sve do jutra, ovisno o stupnju suhoće vaše kose. Kada se probudite, operite kosu blagim šamponom i dobro isperite.

Ne perite kosu prečesto

Iako svi znamo za zlatno pravilo da je kosu po povratku s plaže potrebno dobro isprati kako bismo isprali ostatke pijeska, soli ili klora, to ne znači da svaki put moramo koristiti i šampon. Nakon ispiranja, dovoljno je nanijeti malo regeneratora kako bismo je lakše raščešljali.

Pročitajte još i ...