Dr. Matija Miletić: Operacija kapaka pomlađuje 10 godina

English fashion mode Cara Delevingne stars in Rimmel London 'Scandaleys Reloaded Mascara' 2016 advertising campaign., Image: 303155473, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Operacija kapaka jedan je od onih zahvata koji imaju izvrsne učinke – pomlađivanjem očiju, pomlađuje se i cijelo lice, stoga ni ne čudi što je blefaroplastika stekla toliku popularnost. O operaciji kapaka razgovarali smo s dr. Matijom Miletićem koji ne skriva da se radi o zahvatu kojeg je toliko usavršio da uživa radeći ga, a u svojoj je dosadašnjoj karijeri obavio preko 50 uspješnih blefaroplastika.

Otkrili ste nam da je operacija očnih kapaka zahvat u kojem najviše uživate. Recite nam o kakvom se zahvatu radi.
Blefaroplastika je operacija korekcije kapaka koja se može raditi na gornjim i donjim kapcima. U najvećem broju slučajeva izvodi se na gornjim kapcima, naročito kod starijih osoba kod kojih ponekad postoji problem otežanog vidnog polja – osobe se naprežu pri otvaranju očiju i pri gledanju. Kada postoji problem ometanja vidnog polja radi se o medicinskoj indikaciji za razliku od estetske, gdje navedeni problem ne postoji.

Dr. Matija Miletić
Dr. Matija Miletić

Odlučuju li se za blefaroplastiku samo starije osobe ili se višak kože javlja i kod mlađih?
Odlučuju se i stariji i mlađi. Iako se starenjem stvara višak kože na gornjim kapcima, može se raditi i o genetski nasljednoj karakteristici zbog čega i kod mladih osoba možemo naići na višak kože, međutim, taj višak nikada nije u onom opsegu kao u starijih osoba.

Izvodi li se blefaroplastika u općoj ili lokalnoj anesteziji?
Izvodi se ili u lokalnoj ili u općoj anesteziji, a ja sam do sada sve svoje korekcije kapaka izveo u lokalnoj anesteziji.

Kažete da blefaroplastika daje najbolji estetski rezultat na licu. Zašto?
Korekcije kapaka jedine su operacije koje se mogu izvesti u lokalnoj anesteziji, a daju izvrstan rezultat na licu kojim osvježimo izgled i značajno umanjimo godine.

Prije i poslije (iz arhive dr. M. Miletića)
Prije i poslije (iz arhive dr. M. Miletića)

Kako izgleda zahvat?
Ako govorimo o gornjoj blefaroplastici, prvo pažljivim mjerenjem i crtanjem flomasterom kreiramo operativno polje i budući ožiljak u prirodnoj brazdi koji se nakon otprilike 2 tjedna od operacije neće ni vidjeti. Zatim se odstranjuje višak kože u bloku s okruglim očnim mišićem ili m. orbicularis oculi, te se obavezno reducira i masni jastučić prema unutarnjem dijelu oka. Potom se rana zašije tankim koncem debljine vlasi. Kada se radi o donjoj blefaroplastici, onda je to u pravilu stvar pomlađivanja. Rez se kreira tik ispod trepavica, a kada se dosegne vanjski očni kut, učini se kosa ekstenzija prema vanjskom dijelu lica. U slučaju mlađih osoba odvaja se koža od mišića, reducira ili transponira (premješta) masne jastučiće u prirodno udubljenje koje je posljedica ligamenta koji seže od unutarnjeg očnog kuta ili tear trough. Zatim se višak kože reducira i sašije. Kod starijih osoba rez je identičan, samo što u bloku režemo kožu i mišić m. orbicularis oculi – postupak s masnim jastučićima je isti, a nakon toga slijedi redukcija viška kože.

Koji su mogući izazovi u operaciji?
Pa ukoliko se procijeni da je tetiva donjeg kapka labava, potrebno je dati potporu na način da se vanjski očni kut učvrsti šavom za koštani dio orbite. Nakon toga se kožno-mišićni režanj donjeg kapka šavovima fiksira za kost lubanje, a time se podiže srednji dio lica i maksimalno pomlađuje pacijenta. Iako se radi o najškakljivijoj fazi, meni je najzanimljivija. Kombinacijom korekcije gornjih i donjih kapka možemo pomladiti osobu za čak 10-ak godina.

Model Barbara Palvin in the photoshoot for the ad campaign of "Miss Maga" mascara of LOreal, Image: 187710055, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Koliko traje oporavak, a koliko traje zahvat gornje blefaroplastike?
Oporavak traje oko 2 tjedna, koliko je potrebno da se resorbira hematom i oteklina, a sam zahvat traje oko 40 minuta.

A što ako se radi o kombinaciji gornje i donje blefaroplastike?
U kombinaciji zahvat traje oko 2 sata i 15 minuta, a postupak je bezbolan i nimalo neugodan. Tijekom operacije klijent je budan, priča i surađuje s operaterom. Valja istaknuti da pacijent nakon operacije gornjih kapaka treba barem tjedan dana biti na kućnoj njezi, a ukoliko se radi o donjim kapcima, period je i nešto duži, zbog otekline i hematoma.

Koliko traje učinak operacije kapaka?
Učinak traje od 7 do 10 godina, kada se opet stvori višak kože.

Koja je cijena zahvata?
U mojoj ordinaciji plastične kirurgije cijena je između 12 000 i 14 000 kuna.

 

Pročitajte još i ...