Dr. Mladen Duduković: Put do savršene stražnjice prema građi tijela

USA. Fergie in her new music video for the song : 'M.I.L.F. $' (pronounced 'Milf money' , ©Interscope) . it features Fergie with a group of famous mothers, including Kim Kardashian West, Chrissy Teigen, Alessandra Ambrosio, Ciara, Gemma Ward, Tara Lynn, Devon Aoki, Angela Lindvall, Isabeli Fontana, Amber Valletta, and Natasha Poly as lingerie-clad 1950s housewives., Image: 294526654, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark

Poznata je izreka da „djevojke uvijek žele tijelo kakvo nemaju“, a ista se slobodno može promijeniti u izreku da „djevojke uvijek žele tip stražnjice kakav nemaju“.

Prije nego krenemo na mogućnosti estetske medicine u oblikovanju savršene stražnjice, morali bismo definirati što je uopće savršena stražnjica.

Ideali ljepote mijenjali su se kroz vrijeme pa se tako i tip idealne stražnjice mijenjao od davne 1910. kada je savršenu ženu ilustrirao Charles Gibson, a stražnjicu ilustrirao kao veliku i okruglu.

Kroz vrijeme su bile popularne i ravne stražnjice, primjerice u 1920-ima, pa blago zaobljene, zatim uglate s manjim ili većim oblinama skroz do 60-ih kada su hit bile male stražnjice.

Entertainment News - March 23, 2011

Od 70-ih su idealizirane manje fit stražnjice pa sve veće i utegnutije u 90-ima, a kao dokaz da se povijest ponavlja je 2010. godina kada su ideal savršene stražnjice postavile Kim Kardashian i Nicki Minaj koje su ponovno popularizirale velike i okrugle stražnjice. Takav se trend zadržao sve do danas.

Nicki Minaj

Građa tijela

Kada govorimo o savršenoj stražnjici, prvo je važno definirati kakav oblik građe imamo i idealiziramo i kakav tip stražnjice eventualno može dodatno doprinijeti ukupnom estetskom dojmu. Društvene norme su te koje diktiraju idealnu građu pa će, primjerice, ako ste plus size građe, društvo vjerojatno nalagati da smršavite i utegnete se, a ako ste pak premršavi, društvo će zlobno komentirati da niste „prava žena“ jer „prava žena“ posjeduje naglašene obline.

Naravno da tip građe, a tako i stražnjice, ponajprije ovisi o genetici i životnom stilu, odnosno o tome govorimo li o mršavoj građi, sportski oblikovanom tijelu ili pak o umjerenoj ili naglašenijoj debljini. U svim konstitucijskim oblicima stražnjica je od presudne važnosti ukupnog pojavnog dojma i važno je iz nje izvući maksimum.

Najmanji zadatak je, naravno, pred sportski građenim mladim djevojkama koje oblik i volumen stražnjice održavaju isključivo vježbanjem i načinom prehrane, dok je, uz spomenuto, i kod mršavih i kod debljih žena potrebna i poneka intervencija estetskih kirurga koji će pomoći u približavanju idealnim oblinama.

Daily Instagram Posts

Različite metode za različite tipove tijela

U svojoj kolumni kod osvrta na građu Jennifer Lopez spomenuo sam najvažnije zahvate kojima oblikujemo stražnjicu pa ću ovdje ponoviti da je kod mlađih, mršavih djevojaka potrebna augmentacija silikonskim implantatima koja se najčešće izvodi incizijom u interglutealnoj brazdi, a cijena samog postupka otprilike je jednaka cijeni augmentacije grudi, odnosno 25 – 30 tisuća kuna.

Rezultati su odlični i stvarni su „game changer“ jer spomenuta operacija lijepo naglašava do tada jedva postojeću stražnjicu i kod odijevanja postiže dojam „punijih traperica“. Operacija transfera masti ovdje ne dolazi u obzir jer za povećanje stražnjice mašću trebamo otprilike 600 ml kvalitetne masti po zahvatu koju mršavije djevojke jednostavno nemaju.

Gigi Hadid, without caption

Kod plus size mlađih djevojaka s još uvijek zategnutom kožom, za korekciju stražnjice puno je bolja metoda liposukcije i lipotransfera kojom postižemo stanjenje struka i time prividno povećanje stražnjice, dok se dobivenom masti dodatno popune glutealne regije koje se time još i stvarno povećaju i dodatno naglase. Dakle, radi se o dva zahvata – prvo se liposukcijom uzima mast s drugih dijelova tijela, a potom se ta mast aplicira u stražnjicu.

Operacija ima popularno ime brazilian butt lift i košta otprilike 30 – 40 tisuća kuna jer se ustvari radi o dvije operacije (liposukcija i lipotransfer). U slučaju da klijentica i dalje nije zadovoljna volumenom i naglašenošću glutealnih regija, dodatno se može ponoviti lipotransfer ili učiniti augmentacijska gluteoplastika.

kim

U srednjoj i starijoj dobi

Da ne mislite kako je korekcija stražnjice isključivo pravo mlađih žena, pomoći se može i ženama srednje i starije dobi, samo što kod njih, osim volumne nadoknade i postizanja željenih kontura stražnjice, moramo misliti i na manje elastičnu i najčešće suvišnu kožu koju stražnjicu čine više ili manje obješenom i ispuhanom.

Volumnom korekcijom jednom od gore navedenih metoda koža će se dijelom popuniti, a stražnjica podići, dok će se manji višak kože riješiti nekom od konzervativnih metoda zatezanja kože i vraćanja njezina tonusa, npr. Med Contourom ili radiofrekventnim tretmanima.

Kod naglašenijeg viška kože indicirano je kirurško podizanje stražnjice odstranjenjem kože na prijelazu između leđa i glutealnih regija. Cijena operacije liftinga stražnjice iznosi dodatnih 25 – 30 tisuća kuna dok cijena konzervativnog zatezanja kože ovisi o broju potrebnih tretmana, a kreće se od 1 000 do 2 000 kuna po tretmanu.

Rihanna

Ako se vratimo na početak kolumne i vidimo kako se oblik „idealne stražnjice“ drastično mijenjao kroz vrijeme, preporučujem da se ne opterećujete previše izgledom svoje stražnjice jer „savršena“ ustvari ne postoji, a ako i postoji, vi je već imate i nosite je ponosno.

A ako baš želite, radite čučnjeve i provedite puno vremena u teretani, pazite na prehranu, a ako sve to ne donese željeni rezultat, javite se svom estetskom kirurgu jer sam uvjeren da će vas u tom slučaju barem približiti tom nedostižnom idealu.

Pročitajte još i ...