Dr. Nevia Delalle: Što je vitamin Sea i kako djeluju fileri i botox 20 metara ispod mora?

Prije nešto više od mjesec dana, nazvala me Tea, vlasnica portala Estetica.hr i rekla mi: „Nevia, hajde mi molim te napiši nešto o vitaminu C, kako djeluje iznutra, kako izvana, koje su glavne razlike…” Kažem joj kratko – ok… No, dani su prolazili, a u mom rasporedu zaredala su se predavanja, radionice, prepuna ordinacija, da ne spominjem i prvi Estetica Demik stručni skup (koji je, usput rečeno, bio uspješan i izvrsno odrađen, bravo!!!)…

Najvažniji meeting ljepote

Nakon toga došlo je snimanje spota, pa opet predavanje… A onda sam odlučila otići iz Zagreba, i to što dalje, usred Indijskog oceana i zaroniti u nepoznato plavetnilo, meni najvažniji meeting ljepote.

Naravno da sam u svoju beauty torbicu ubacila baš sve varijante vitamina C koje imam, od onih u ampulama, prahu, pa do seruma, a našli su se tu i neizbježna hijaluronska kiselina, eliksir protiv bora moje prijateljice Nike i SPF 50+, maske za kosu i sprejevi s UV zaštitom. I da, L’aventure en Primitivance, najnoviji serum uspješne glumice Marije Tadić, koja me oduševila svojim projektom, a moju kožu razveselila serumom koji može stati uz bok svjetski poznatim serumima.

Koliko će mi samo Vitamin C trebati nakon uživanja u ljetu…

Još u avionu razmišljala sam kako ću napisati kolumnu i iznenaditi brzinom Teu, koja mi je samo usput napomenula – „Ja još uvijek čekam…“

Započela sam rečenicom kako je vitamin C jedan od najznačajnijih, revitalizirajućih antioksidansa, vrlo efikasan za neutralizaciju slobodnih radikala, kojih je s godinama sve više, zahvaljujući prvenstveno djelovanju UV zraka, pušenju i zagađenom okolišu…

Dok sam samoj sebi bila dosadna, jedina misao mi je bila – koliko će mi samo vitamin C trebati nakon uživanja u suncu, moru, pijesku i pokojoj cigareti… Možda se ipak izvučem čistim zrakom, ali nekako sumnjam.

Druga misao bila mi je – kako će se pod morem ponašati botulinum toksin i hijaluronski fileri, jer ako zaronim samo 20 metara, 3 bara pritiska mogla bi napraviti totalni nered.

Forma, postotak, kombinacija, pa čak i pakiranje igraju ulogu

Ipak moram napisati nešto o vitaminu C. Pri odabiru imajte na umu nekoliko ključnih stvari. Prije svega, ako kupujete serum, pripazite na brand (samo njih nekoliko zadovoljava sve kriterije), u kojoj je formi vitamin C (L askorbinska kiselina), u kojem postotku i  kombinaciji se nalazi unutar proizvoda (najbolji su s feruličnom kiselinom, vitaminom E i hijaluronskom kiselinom). U odabiru proizvoda s vitaminom C važno je i pakiranje, a savjetuje se da birate formule u zatamnjenim, staklenim bočicama jer je vitamin C fotosenzitivan.

Što će se događati s kožom pod utjecajem vitamina C?

  • Vitamin C iznimno je važan element u formiranju kolagena. Uspije li doći do fibroblasta, oni će biti stimulirani na neokolagenizaciju, no do tog će efekta doći jedino svakodnevnim korištenjem, kao neizostavni ritual.
  • Zaustavit će preuranjeno starenje kao jedan od najmoćnijih antioksidansa, boreći se protiv slobodnih radikala, glavnih promotora starijeg izgleda. Vitamin C te će slobodne radikale neutralizirati, kreirajući neku vrstu barijere koja onemogućava njihovo negativno djelovanje na kožu.

  • Sinergistički s drugim aktivnim supstancijama poput kojične kiseline, hidrokinona i TCA (trikloroctene kiseline), reducirat će nastajanje hiperpigmentacija i diskoloracija te će prirodno posvjetljavati kožu kao inhibitor sinteze melanina. Zaštitni faktor će pak, u kombinaciji s vitaminom C, postati efikasniji u borbi protiv UV zraka, a u slučaju opeklina (do kojih ne bi smjelo niti doći), omogućit će brži oporavak.

Kako pojačati djelovanje ovog antioksidansa?

Blagodati vitamina C treba koristiti svakodnevno, tijekom cijele godine, a preporučuje ga se kombinirati i s mezoterapijskim postupcima (klasično injiciranje u dermis, Nappage, Mesogun, Dermapen, Dermaroller, Dermastamp), uz prethodne kemijske pilinge. Na ovaj način djelovanje vitamina C bit će multiplicirano, jer će stimulativni ubodi djelovati na fibroblaste, direktno ih potičući na proizvodnju kolagena i elastina.

Naranča vitamin C

Najbolje vrijeme za izvođenje ovih postupaka su zimski mjeseci, kad je sunce slabije, jer će se nakon tretmana javiti iritacija i upala koja je poželjna kako bi se koža mogla sama obnoviti. Ipak, tako nadražena koža osjetljivija je na sunce, koje može potaknuti i nastanak postinflamatornih hiperpigmentacija i uzrokovati estetski neprihvatljiv izgled kože.

Čari adrenalinskog ronjenja

Oboružana svim gore navedenim zaštitnim faktorima, krenula sam na ronjenje, a tada se na brodu pojavila tek pristigla Amerikanka iz New Yorka s friško nafilanim podočnjacima i obrazima. Moram priznati kako je moja znatiželja bila jača od želje za priznavanjem da sam specijalist dermatolog te sam se prepustila vitaminu sea i čekala rezultate djelovanja tlaka.

Osim toga, razmišljala sam, pa već 7 dana nakon aplikacije botulinum toksina i hijaluronskih filera, sve se mora posložiti na svoje mjesto, i nema razloga bojati se djelovanja povišenog tlaka tijekom ronjenja.

Nakon zarona u plavo usred Indijskog oceana, na mjestu gdje je temperatura oceana 28 stupnjeva na svim dubinama, plesa s kornjačom i uživanja u eleganciji pokreta dvometarskih manti koje su poput nekih vilinskih bića prolazile pored mene, zaboravila sam na tlak od 3 bara i vitamin C.

Najbolja anti-age terapija

Shark point je omiljeno mjesto svih ronioca, a terotorijalni i dobroćudni morski psi grey reef ili black tip ponekad mogu postati nervozni poremetite li njihov mir, a ronjenje tada postaje adrenalinska čarolija.

A nije li najbolja anti-ageing terapija slušanje tišine i levitiranje u plavom s ponekim pozitivnim adrenalinskim poticajem?

Kada smo izronili, sve je bilo na svom mjestu i mislim da čak nikada nije niti izgledalo bolje, uključujući i podočnjake moje američke „dajverice“.

S osmjehom na licu, čekajući drugi zaron, tijelo baš treba malo sunca za skupljanje energije i topline za sljedeći skok u big blue.

Ipak je moj beauty favorit,  vitamin sea.

Pročitajte još i ...