Dr. Nikola Milojević: Daju li veće količine filera zapravo prirodnije rezultate?

Actress JULIA ROBERTS attends 'Ben Is Back' premiere during the 2018 Toronto International Film Festival at Princess of Wales Theatre on September 08, 2018 in Toronto, Canada

Baš poput modne scene, i trendovi u estetskoj medicini podložni su promjenama. Od lica zaleđenih botoxom prešli smo na prirodniji izgled – malim dozama botoxa vraćamo kazaljke na satu, ali ih ne zaleđujemo. Trendovi su se promijenili, teži se što prirodnijem izgledu, a s lica je moguće izbrisati i 10-ak godina, bez šavova i vremena oporavka.

kolumnist dr. Nikola Milojević

No trace face: Julia Roberts, Sandra Bullock i Jennifer Aniston

Već svima poznat termin „baby botox“ dobio je svoju inačicu – „mikro botox“. Riječ je o malim dozama botoxa kojima vješti estetski liječnici postižu izvrsne rezultate u pomlađivanju, s trajanjem rezultata koje su nekada dobivali isključivo uz velike doze botoxa.

Sofisticiranim metodama razvile su se mogućnosti za pomlađivanje bez traga, odnosno trend no trace face (lice bez traga). Naime, mnoge zvijezde u 50-ima, poput Sandre Bullock, Jennifer Aniston i Julije Roberts, podvrgle su se pomlađivanju botoxom, filerima, tretmanima laserom, što im je omogućilo da izgledaju minimalno 10 godina mlađe, ali bez vidljivih intervencija.

Sandra Bullock attends the film premiere of Gravity at the 57th BFI London Film Festival held on the 10th of October 2013 at the Odeon cinema, Leicester Square, London, UK., Image: 229432690, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Pomlađivanje kože kao prioritet

Za minimalistički look, prirodno svježi i mladoliki izgled, presudna je kvaliteta kože, njezina blistavost, napetost i ujednačenost. Dakako, vraćanje izgubljenog volumena filerima ili pak brisanje bora botoxom, pomladit će lice, no želite li dugotrajnije i prirodnije rezultate, morat ćete razmisliti o njezi same kože i pomlađivanju njezine strukture.

Koža je naš najveći organ – svakodnevno je izložena suncu, stresu, različitim vanjskim faktorima, ali i godinama koje čine svoje. Svi ti faktori utječu na slabljenje i stanjivanje kože, gubljenje kolagena, volumena, pojavu pigmentacija i svih ostalih znakova starenja i nebrige.

0256289146

Na sve ove znakove starenja možemo utjecati inovativnim tretmanima koji dokazano pomlađuju kožu: tretmanima krvnom plazmom koja je bogata faktorom rasta i matičnim stanicama, microneedlingom, skinboosterima i tretmanima laserom. Da se radi o iznimno popularnom trendu, najbolje govori činjenica kako je pri odabiru metoda za pomlađivanje najtraženiji tretman krvna plazma, a ne botox i dermalni fileri. No to nije ni čudno s obzirom na benefite koje ovakvi tretmani donose – svježinu i mladenački izgled kože.

Nekirurško oblikovanje tijela: Bez ožiljaka, modrica i oporavka

Još jedan trend koji prednjači u suvremenoj estetskoj medicini je bodycontouring, odnosno nekirurško oblikovanje tijela. Kada je riječ i o uklanjanju masnih naslaga, estetska medicina i kirurgija teže prema minimalno invazivnim tretmanima/zahvatima. Cilj je postići maksimalan rezultat bez ožiljaka, modrica i dugog opravka.

Razvojem inovativnih tehnologija, ultrazvuka i radiofrekvencije, postalo je moguće u potpunosti transformirati figuru. Ponajviše se u tome iskazao CoolSculpting ili smrzavanje masnih stanica, postupak kojim se masno tkivo na odabranim mjestima zamrzne na -12 stupnjeva, na 40 do 60 minuta. Za to se vrijeme masne stanice kristaliziraju i raspadaju, a potom se postupno izlučuju iz organizma sljedećih nekoliko tjedana. S obzirom na to da mast nije otporna na niske temperature, ona se raspada, a ostalo tkivo ostaje netaknuto.

@victoriassecret @davidbellemere

Zahvaljujući bodycontouringu koji je preuzeo vodeću poziciju u estetici oblikovanja tijela,  uskoro ćemo svi moći imati savršene figure. Ovogodišnja konferencija British College of Aesthetic Medicine prikazala je razne metode minimalno invazivne liposukcije kojom se postižu zadivljujući rezultati. Ove metode tek ćemo uvesti u Hrvatsku.

Pružaju li veće količine filera prirodnije rezultate?

Posljednji, ali najzanimljiviji trend koji je zavladao estetskom scenom šokirao je javnost. „More is less“ odnosno „više je manje“ najnoviji je trend apliciranja filera. Riječ je o tretmanu tijekom kojeg pacijentima ubrizgavamo do 12 ampula filera, a končan izgled je prirodniji od rezultata tretiranja samo jedne zone.

Aplicirajući naizgled nezamislive količine filera koje se raspoređuju po cijeloj površini lica, ustvari se postižu prirodniji i skladniji rezultati nego ikada do sada. Ranije tehnike bile su koncentriranje filera u pojedine zone, pa su obrazi bili preveliki ili previše podignuti, a usne su izgledale napumpano. Suvremenim načinom apliciranja filera, dublje pod kožu, a strateški raspoređeno, zapravo radimo nekirurški facelifting. Velike usne tretirane trajnim filerima poput aquamida i silikona ostaju u prošlosti. Danas je gotovo 95% filera načinjeno od hijaluronske kiseline koja se prirodno nalazi u sastavu naše kože, što omogućava pomlađivanje i prirodnije rezultate tretmana.

dr. Koenraad De Boulle

Prvi put sam o „more is less“ pristupu slušao na kongresima u Ateni i Dubaiju, a tretmane su izvodili vrhunski estetski liječnici poput Tapan Patela i Koena De Boullea. Kroz radionice na modelima pokazali su whole face approach, pristup cijelom licu. Naime, potvrdilo se kako jedino takav pristup osigurava pomlađivanje, ali i uljepšavanje kroz promjenu proporcija lica.

dr. Tapan Patel

Dosad neviđene metode pomlađivanja

Zaključno o trendovima, sadašnjost su i budućnost estetske medicine, ali i medicine općenito, tretmani matičnim stanicama te produljivanje ljudskog vijeka. Matičnim stanicama i krvnom plazmom vaše se tijelo samostalno pomlađuje. Zato smo ove godine uveli i filere od krvne plazme – krv pacijenta provlačimo kroz posebnu centrifugu kako bismo izdvojili krvnu plazmu bogatu matičnim stanicama i faktorom rasta te je „zgusnuli“ i pretvorili u filer.

Upravo su kongresi mjesta na kojima se već dulje vrijeme provlači tema tretmana matičnim stanicama te produljenje životnog vijeka. Zahvaljujući kongresima, mi liječnici učimo o novim tehnologijama i tehnikama, jer upravo na kongresima kolege prikazuje najnovija dostignuća estetske medicine. Zbog toga svake godine nastojim posjetiti najveće kongrese poput International Master Course on Aging Science u Parizu (IMCAS), Anti Aging Medicine World Congress u Monte Carlu (AMWC), zatim Galdermin kongres u Dubaiju i Allerganov u Ateni.

Kongresi su zasigurno jedan od najvažnijih faktora u napretku naše struke, a vjerujem kako nas u sljedećih 10 godina očekuje veliki „boom efekt“ u pomlađivanju lica. Već sada nekirurški tretmani postižu zadivljujuće rezultate, a pritom su bezbolni i garantiraju brz oporavak. Jedan od primjera je Plasmage – nekirurško podizanje gornjih kapaka odnosno nekirurška blefaroplastika, zahvat koji je donedavno bio nezamisliv bez kirurškog skalpela.

Svi trendovi, nove tehnike, kongresi koje sam posjećivao ponukali su me na organizaciju kongresa u Hrvatskoj. Stoga sam u kratkom roku odlučio pokrenuti projekt koji će Hrvatsku, nadam se, postaviti na mapu top destinacija estetske medicine. Zahvaljujući našoj povijesti estetske medicine, u čijem je stvaranju sudjelovao i moj otac, danas i imamo izvanredne estetske kirurge i liječnike estetske medicine. Prvi The Aesthetic Medicine Congress održat će se u jednom od najljepših hrvatskih gradova, Dubrovniku, i za samo nekoliko dana svjetski stručnjaci poput Tapana Patela, Koena de Boullea i Herve Raspalda, po prvi će put predstaviti još neviđene tehnike pomlađivanja. Estetska elita uživat će u prirodnim ljepotama Hrvatske te istovremeno prikazati kako očuvati ljepotu lica i tijela.

Pročitajte još i ...