Svaka ima svoj faktor – i kad je o borama riječ

Iako je starenje posve prirodan proces i sastavni dio života, na neke smo njegove posljedice posebno osjetljivi. Naročito kada zahvati naš najveći organ – kožu. Kao i sva ostala tkiva i organi, i koža s godinama prolazi kroz različite promjene i s vremenom se na njoj uočavaju sve vidljiviji znakovi starenja. Sitne linije, pa bore, pa manjak tonusa, sve manje volumena, a potom i se tanja koža promjene su kojima se nikako ne veselimo.

No, do najznačajnijih promjena dolazi u dubljim slojevima kože, gdje se smanjuje broj fibroblasta, ali i usporava se proizvodnja kolagena.  Sve to rezultira manjom elastičnošću kože. Osim u samoj strukturi kože, promjene zahvaćaju i kosti, masno tkivo i mišiće, pa lice ukupno počinje djelovati ‘obješeno’, dok su bore izraženije.

No, nisu sve bore iste, a njihov karakter ovisi o različitim uzrocima zbog kojih one nastaju. Prema tome, određuju se i vrste tretmana za njihvo tretiranje.

‘Paukova mreža’ ili puno sitnih bora

Sitne se bore direktna su posljedica dugotrajnog izlaganja štetnim sučnevim zračenjima, a povezuju se i s gubitkom elasticiteta. Riječ je o malim, ali brojnim borama koje se obično javljaju u obliku paukove mreže – paralelne su jedna s drugom i najačešće se manje vide (ili nestaju) kada se koža rastegne poprečno.

Javljaju se uslijed gubitka kolagena pa je za njihovo uspješno preveniranje uputno koristiti kreme s visokim SPF-om. Osim toga, mogu se ublažiti i kemijskim pilinzima i laserom.

Trajni elastični nabori

S godinama bore postaju sve trajnije, a takve se obično pojavljuju na obrazima, gornjoj usni i dnu vrata. Isušena koža pogoduje nastanku ovakvih bora, stoga bi trebalo izbjegavati sunčeve zrake i pušenje te koristiti kreme koje će hidratizirati kožu i zaštiti je od sunca.

Mimičke bore

Ove bore nastaju uslijed ponavljanja mimike koja savija i nabire kožu. Zovemo ih i dinamičnim jer koža ima sposobnost vraćanja u prvobitno stanje. No, s prolaskom godina, one mogu postati trajne. Kao i u slučaju ostalih bora, svakako se preporuča izbjegavanje izlaganja štetnim sunčevim zrakama jer one mogu dodatno ubrzati pojavu ove vrste bora. Ublažiti ih možemo redovitim korištenjem ihidratantnih krema, hijaluronske kiselina te tretmana poput botoxa.

Gravitacijske bore

S godinama koža postaje ovješenija uslijed gubitka elasticiteta. Tonus lica oslabljen je zbog utjecaja gravitacije. Ovakav tip bora obično se pojavljuje kod deblje kože, gdje su nabori vidljiviji, ali će punije lice pokazivati manje gravitacijskih bora od mršavijeg lica. Za vraćanje tonusa kože i zategnutosti lica kada je koža već poprilično opuštena, najbolje se posavjetovati s estetskim kirurgom. Zahvat face lifta i neck lifta jedan je od učinkovitih načina za vraćanje tonusa kože, no danas se mnogo može učiniti i manje invazivnim putem, pomoću kirurških konaca ili čak neinvazivnim uređajima za zatezanje kože.

Bore s obzirom na regiju lica

Bore se najčešće pojavljuju iznad usana, na kutovima usana, oko očiju, na čelu i između obrva.

Bore nadusnice

Glavni uzroci razvoja ovih bora su sunce i pušenje, ali i pojačana aktivnost mišića koji otvaraju i zatvaraju usta. Mogu se ukloniti različitim pilinzima, laserom i filerima hijaluronske kiseline.

Bore u kutovima usana

Ove se bore najčešće javljaju u 50-ima, kada kod žena dolazi do niza promjena koje izazivaju spuštanje lica. Gubitak volumena posebice se javlja u središnjem dijelu lica, ali i na području brade. Smanjenje elasticiteta kože dovodi do spuštanja kuta usana. Za uklanjanje bora u ovakvim se slučajevima može koristiti hijaluronska kiselina (fileri) koja se injektira direktno u brazde kako bi se one u potpunosti uklonile.

Bore na čelu

Ovo su najčešće mimičke bore nastale zbog pretjerane aktivnosti frontalnog mišića. Njegovim opuštanjem, tretmanom botoxom, one se mogu u potpunosti ukloniti.

Bore oko očiju

Bore oko očiju nastaju uslijed utjecaja okoliša, ali i kao posljedica brojnih pokreta okularnih mišića. Vanjski faktori, poput pušenja, sunca, smoga i stresa, potiču razvoj bora oko očiju. Botox je idealno rješenje za te bore.

Nazolabijalne bore

Nazolabijalne bore su posljedica promjena u središnjem dijelu lica, ali i gubitka elasticiteta u dermisu. Uslijed promjena u volumenu obraza, dolazi do sve veće obješenosti lica, što rezultira naglašenijom nazolabijalnom brazdom. Volumen se može nadoknaditi hijaluronskom kiselinom koja se u tom slučaju injektira u središnji dio lica, znatno ublažavajući bore. Ukoliko je došlo i do promjena u samoj strukturi kože, taj se gubitak također može nadoknaditi hijaluronskom kiselinom, i to injektiranjem u samu nazolabijalnu brazdu.

Bore između obrva

Bore između obrva nastaju uslijed mrštenja te odaju neželjene izraze lica i emocije, a najučinkovitije se rješavaju botoxom.

Pročitajte još i ...