Otkrijte kako ćete starjeti s obzirom na oblik lica

June 11, 2017 - New York, New York, USA - Olivia Wilde bei der Verleihung der 71.Tony Awards 2017 in der Radio City Music Hall. New York, 11.06.2017, Image: 337507700, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Osim sunca koji uvelike utječe na kvalitetu kože i na to koliko ćemo brzo starjeti, ulogu u starenju svakako ima i oblik lica. Ne stare sva lica jednako, a određene karakteristike starenja mogu se vezati uz različite oblike lica. Naravno, to nije jedini faktor koji određuje kako ćemo izgledati, ulogu igraju i genetske predispozicije, briga za kožu, debljina lica, kvaliteta kože i sl., no i oblik lica jedan je od faktora koji utječe na starenje.

Jessica Alba

Ovalno lice

Ovalan oblik lica karakterizira blago šire čelo nego linija čeljusti te zaobljena ili blago šiljasta brada. Takvo je lice duže nego što je šire. Iako postoje potkategorije ovalnog lica, navedene karakteristike ipak su najučestalije. Jessica Alba, Beyoncé i Kim Kardashian primjeri su zvijezda koje imaju ovalno lice.

Starenjem osobe s ovalnim licem gube volumen na bočnim stranama čela (udubine koje se nalaze sa strane, do repa obrve) i volumen u obrazima. Zbog toga njihovo lice može poprimiti ispijeni izgled.

RestylaneVolyme_injectablegel_1mL

Fileri su odlično i jednostavno rješenje kada je licu potrebno vratiti mladenačku punoću. Restylane Volyme izvrstan je za popunjavanje obraza i vraćanje mladenačke punoće i volumena, čime lice ponovno postiže pomlađeni izgled i mladoliki oblik lica.

Actress Christina Ricci attends the 'Clive Davis: The Soundtrack of Our Lives' 2017 Opening Gala of the Tribeca Film Festival at Radio City Music Hall in New York, NY, on April 19, 2017., Image: 329578020, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Srcoliko lice

Široko čelo i prilično uža brada te istaknute jagodice karakteristike su srcolikog lica kakvo ima Reese Witherspoon, Madonna ili Christina Ricci.

Starenjem srcolika lica gube potporu u gornjem dijelu, što posebice utječe na čelo. Opadanjem tonusa spušta se čelo, što je prilično očito na takvom obliku lica. Srcoliko lice može se izvrsno osvježiti botoxom. Korištenjem manjih doza botoxa na vanjskim rubovima obrva, podižu se obrve i otvaraju oči. Ključno je paziti da se ne aplicira prevelika doza i da obrve „ne pobjegnu“ previsoko jer se tako postiže neprirodan, začuđen i zamrznut izgled.

November 17, 2014: Angelina Jolie attends the world premiere of 'Unbroken' at the State Theatre in Sydney, Australia., Image: 211124182, License: Rights-managed, Restrictions: CODE000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, INF

Pravokutno/kvadratno lice

Ovakva lica karakterizira naglašena linija čeljusti koja je otprilike jednako široka kao i čelo. Olivia Wilde i Angelina Jolie imaju takav oblik lica.

Iako ovakvi oblici lica zahvalno stare, problem se nerijetko javlja na području vrata i brade jer je upravo to područje kod ovih lica najistaknutije. Koža postaje opuštenija i dolazi do ovješene kože na vratu. U tom slučaju vrat se može pomladiti liftingom. S godinama se suvišak masnog tkiva ne nalazi samo ispod kože, nego i ispod mišića tako da liposukcija nije dovoljna. Tada se radi kirurško odstranjenje masnog tkiva rezom ispod brade (submentalna lipektomija) prilikom kojeg se odstranjuje mast i istovremeno spajaju razmaknuti rubovi mišića koji stvaraju ružne vertikalne nabore na vratu (plikacija platizme). Dodatnim zahvatom na mišićima poboljšava se kut između donje čeljusti i vrata i na taj način vraća lijepa kontura središnjeg dijela vrata.

Feb 26, 2017; Hollywood, CA, USA; Emma Stone on the red carpet during the 89th Academy Awards at Dolby Theatre., Image: 322535852, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Okruglo lice

Okruglo lice jednako je široko koliko je i dugo, brada je zaobljena, a obrazi puni. Takvo lice imaju Kirsten Dunst i Emma Stone.

Opuštanje obraza i opadanje tonusa na okruglim su licima posebice vidljivi u području obraza. Kao posljedica se javljaju istaknute nazolabijalne bore, a opadanjem tonusa u središnjem dijelu lica podočnjaci postaju istaknutiji.

Restylaneclassic_Lidocaine_injectablegel_1mL

Nazolabijalne bore uspješno se uklanjaju Restylane Refyne ili osnovnim Restylane filerom (prvim hijaluronskim dermalnim filerom ne-životinjskog podrijetla koji je dobio CE markicu i FDA odobrenje), dok će lifting efekt tog područja pružiti Restylane Lyft (filer koji je nahvalio i poznati Harper’s Bazaar u više navrata).

RestylaneRefyne_injectablegel_1mL

 

, Image: 279693621, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Proširena shema oblika lica

Zajedničko svim oblicima lica

Prije svega, treba istaknuti da visoke i izražene jagodice, neovisno o obliku lica, čine dobru potporu, a održavanje linije (dakle, izbjegavanje velike oscilacije u kilaži) sprječava izraženo opuštanje kože.

Opadanje kvalitete kože i njeno stanjivanje zahvaća sve oblike lice, baš kao i stanjivanje i starenje usana. Kako bi se održala kvaliteta kože i osvježilo lice bez dodatka nepotrebnog volumena, mogu se aplicirati skinboosteri. Ovisno o tipu kože i potrebi, možete se odlučiti za Restylane Vital koji je idealan za tretiranje fotooštećene ili dehidrirane, ili Restylane Vital Light, nešto manje gustoće i više namijenjen mlađoj koži. Vlažeći kožu iznutra, ovi skinboosteri ispunjavaju i pomlađuju lice, vrat i dekolte te regeneriraju kožu.

DSC_3396

Za prirodan izgled usana i suptilnu nadoknadu volumena usana, izvrstan su izbor Restylane Kysse fileri koji će pomlađivanjem usana (naročito kutova usana u zrelijim godinama) utjecati na cjelokupan dojam lica.

Pročitajte još i ...