Oprez! Ova 4 sastojka ne smiju biti u pasti za zube

Osmijeh je, kažu mudri, jedina kriva crta koja ispravlja sve nepravilnosti. Bez obzira na to jesmo li se blago osmjehnuli ili naš smijeh odzvanja prostorom, rijetki su koji neće osjetiti potrebu pridružiti nam se. Oni nam nisu tema. Naši su favoriti oni koji se ne boje pokazati zube. Doslovce! A da bismo mogli bez nelagode osmijehom osvojiti svijet, iznimno je važna higijena zubi i usne šupljine. Iznimno je važno i koje paste i četkice za zube koristimo. Upravo zato, napravili smo malo istraživanje!

Iako im je funkcija zaštititi zubnu caklinu, desni i osjetljivu sluznicu usta, neke zubne paste sadrže sastojke koji mogu naštetiti vašoj usnoj šupljini, ali i općem zdravlju. Donosimo listu sastojaka koje bi trebali izbjegavati u pastama za zube:

Grubi abrazivi

Abrazivi su čestice koje četkici pomažu ukloniti nakupine bakterija te mrlje od hrane i pića sa zuba. Što su abrazivi krupniji to su grublji i agresivniji. Kako ne bi oštetile zubnu caklinu, čestice moraju biti sitne i fine što pastu za zube čini nježnom, ali i dalje učinkovitom.

Agresivni aktivni sastojci

NLS je jedan od najčešćih agresivnih sastojaka koji se može naći u pasti za zube. Riječ je o deterdžentu od kojeg se pasta za zube pjeni, a koji može izazvati iritaciju desni, alergijske reakcije ili promjenu okusa. Sastojci koji služe za nastanak pjene već u manjim količinama u vodi mogu štetiti biljkama i životinjama.

Mikroplastika

Izbjegavajte paste za zube koje sadrže sitne čestice plastike koje naše tijelo upija, a koje su štetne za zdravlje, ali i za okoliš. Također, plastične tube u kojima se nalazi pasta razgrađuju se godinama što predstavlja velik teret za okoliš.

Kemijski izbjeljivači, parabeni, triklosan ili dietanolamin

Ovi nepotrebni dodaci imaju štetne učinke na oralno zdravlje i nikako ne bi trebali biti dio vaše paste za zube. Npr. triklosan osigurava trajnost zubne paste, međutim, kada stupi u kontakt s UV zrakama ili toplinom, nastaju kancerogeni spojevi.

Dizajnirana u svrhu očuvanja zdravlja zuba i našeg planeta, Jordan Green Clean liniju čine 100% veganski proizvodi odobreni od strane organizacije Vegan Society. Osim zubnih pasti koje sadrže korisne i zdrave sastojke (čak 98% sastojaka je prirodnog porijekla), Jordan Green Clean linija nudi zubne četkice za djecu i odrasle izrađene od 100% reciklirane plastike koja se koristi u prehrambene svrhe poput čašica od jogurta. Sva ambalaža je napravljena od recikliranog papira, a vlakna su bio razgradiva.

Green Clean proizvode možete pronaći u svim DM trgovinama te na www.zdrav-osmijeh.com.

Pročitajte još i ...