Postoje li “idealne stidne usne”?

Svi su vjerojatno već čuli priče o idealnom nosu, usnama i grudima, ali priče o idealnim stidnim usnama pomalo su tabu tema. Dr. sc. Ivana Pentz, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije te subspecijalistica humane reprodukcije za nas je odgovorila na najvažnija pitanja o labioplastici (korekciji stidnih usana) i pomlađivanju vulvovaginalne regije.

pentz
Dr. sc. Ivana Pentz

Što su to „normalne“ stidne usne, odnosno, postoji li školski primjer kako treba izgledati vagina izvana?
Ne postoje standardizirani dijagnostički kriteriji za hipertrofiju labija. Prema ranijim definicijama, hipertrofija malih labija podrazumijeva udaljenost od središnje linije do lateralnog slobodnog ruba jedne labije veću od 5 cm kada su labije rastegnute prema lateralno. Prema novijim definicijama hipertrofija labija se smatra kada je udaljenost središnje linije do lateralnog ruba između 3 do 4 cm. Unatoč ovim preporukama, nema konsenzusa oko postavljanja ove dijagnoze.

Koliki je interes za labioplastiku?
Zanimljivo je da popularnost labioplastike (operacije smanjenja labija) u stalnom porastu, naročito zadnjih 5 godina što se objašnjava povećanoj izloženosti ženskog golog tijela u svim medijima, što je pomoglo da se formira stav o „idealnom“ izgledu ženskog vanjskog spolovila.

Postoje li slučajevi u kojima liječnik predloži ženi labioplastiku?
Liječnik ne preporučuje labioplastiku, osim u slučaju da postoji ozbiljan organski ili funkcionalni problem.

Danish fashion model Josephine Skriver in the photo session for Victoria's Secret March 2017 lingerie and VSX catalogues., Image: 324536995, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Koji su motivi žena koje se odlučuju na lasersko preoblikovanje i smanjene stidnih usana? Prema vašem dojmu, koliko ulogu izgled vagine ima u privatnom životu i samopouzdanju žene?
Motivi žena za promjenom izgleda vanjskog spolovila (to podrazumijeva labioplastiku ali i lasersko pomlađivanje vanjskog spolovila) su estetski i funkcionalni. Prema nekim istraživanjima oko 37 posto žena odlučuje se na labioplastiku iz estetskih razloga, oko 32 posto izabire tu operaciju zbog funkcionalnih smetnji kao što su bol, nelagoda, iritacije, a oko 31 posto razmišlja o operaciji zbog oba razloga.

Postoje li fizičke poteškoće ukoliko su stidne usne asimetrične ili veće?
Hipertrofija labija može kod nekih žena rezultirati bolnim spolnim odnosom, smetnjama kod sportskih aktivnosti, teškoćama pri održavanju higijene vanjskog spolovila, kroničnim infekcijama mjehura i vagine. Isto tako, ne smiju se zanemariti i podcijeniti psihološki problemi kod nekih žena vezani uz izgled vanjskog spolovila, naročito u adolescentnoj dobi.

O kojoj je dobnoj skupini žena najčešće riječ?
Najčešće o operaciji razmišljaju adolescentice koje još nisu stupile u spolne odnose, te mlađe žene između 25 i 35 godina.

Utječe li izgled vagine na seksualni užitak? Na koji način?
Moguće je da izgled vanjskog spolovila utječe kod nekih žena na seksualni užitak što iz psiholoških razloga, ali i iz funkcionalnih (nemogućnost dovoljnog osjeta i podraživanja osjetilnih stanica tog područja). Baš iz tog razloga treba znati stručno izvesti zahvate kako se ne bi uništile osjetilne stanice u području malih usana koje također doprinose seksualnom užitku.

ordinacija
Kako se odvija postupak zahvata?

Kod nas i u svijetu labioplastiku izvode plastični kirurzi i ginekolozi za to posebno educirani. Operacija se može raditi i u lokalnoj anesteziji, a rezanje suvišnog tkiva može se izvesti laserom ili radiofrekventnim nožem. To su prihvatljive metode jer je tada krvarenje minimalno, iako se mora u većini slučajeva još postaviti nekoliko manjih šavova da se spriječi krvarenje jer je to područje dobro prokrvljeno. Oporavak traje 7 dana i tada se se uzimaju antibiotici te se lokalno stavlja antiseptička krema, a može i krema za poticanje cijeljenja. Iako se sa svakodnevnim aktivnostima može nastaviti već kroz 2–3 dana, spolni odnosi se ne preporučuju mjesec dana nakon zahvata.

Za razliku od labioplastike, pomlađivanje i manje preoblikovanje vanjskog spolovila (velikih i malih usana) radi se posebnim laserima koji su specijalizirani za upotrebu u ginekologiji. Jedan od njih je CO2 laser sa aplikacijom tzv. Mona Lisa Touch, specijalno namijenjenom za tretiranje vulvovaginalnog područja. Nakon ovakvog tretmana nije potreban nikakav oporavak, a kroz nekoliko dana tretirano područje maže se antibiotskom kremom. Odnos se ne preporučuje tjedan dana nakon tretmana. Treba napomenuti da se ovom metodom mogu riješiti manje nepravilnosti labija (npr. smanjenje labija se ne može očekivati), ali se značajno može pomladiti izgled vanjskog spolovila. Potrebna su tri tretmana u razmaku od mjesec dana da bi se postigao željeni efekt.

Emily Ratajkowski is the face for the new Spring 2017 lingerie campaign of DKNY, Image: 325162254, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Postoji li 3D vizualizacija ili nekakav primjer po čemu žene odluče što žele – slikovito rečeno, nos se bira prema izgledu lica, ali kako odabrati vaginu? Kako se žene odlučuju za izgled koji žele?
Vagina se ne bira 3D vizualizacijama, već liječnik (ginekolog) prema upitu pacijentice procjenjuje da li je potrebna intervencija u tom području, naravno, uzimajući u obzir simptome koje žena navodi kao problem, a to su najčešće suhoća, blaži problemi inkontinencije, iritacija i bol kod spolnog odnosa, s posljedičnim učestalim infekcijama, gubitkom osjeta kod spolnog odnosa itd.

Suvremeni način tretiranja vagine u tu svrhu jest laser kojim se, u većini slučajeva, mogu riješiti svi ranije navedeni simptomi, izbjegavajući operativne postupke ili korištenje lijekova.

U kojim se slučajevima žene podvrgavaju pomlađivanju vulvovaginalne regije?
Žene se odlučuju na pomlađivanje vulvovaginalnog područja zbog suhoće vagine i okolnog područja, zbog bolnih spolnih odnosa, zbog gubitka elasticiteta vagine, zbog problema sa inkontinencijom. Ove tegobe nisu vezane samo za žene koje su u menopauzi, već i kod mlađih žena nakon poroda, dugotrajnog uzimanja hormonske kontracepcije. Posebno je korisno i efikasno za žene koje su operirale karcinom dojke te, osim što su u menopauzi, moraju uzimati antiestrogene lijekove koji dodatno pogoršavaju navedene simptome.

Kakve se promjene vagine događaju s godinama?
Vulvovaginalno područje osjetljivo je na promjene razine estrogena koje se događaju u postmenopauzi, ali u generativnoj dobi žena, naročito nakon porođaja. Osim svrbeža i peckanja vanjskog spolovila, prisutna je suhoća uz slabost i gubitak elasticiteta, što ima za posljedicu i bolnost pri spolnom odnosu. Nerijetko je prisutna i blaga inkontinencija. Sve su to razlozi da se napravi tretman vagine laserom.

Kakve se promjene događaju nakon poroda? Može li liječnik na prvi pogled vagine vidjeti da je žena rodila?
Vanjsko spolovilo žene koja je rodila vaginalno i koja nije rodila razlikuje se izgledom, i ako to nekim ženama smeta, vanjski se izgled može malo „uljepšati“, a naročito ako postoje i ožiljci od reza epiziotomije.

Dutch model Bregje Heinen stars in Faithfull the Brand Summer 2017 photoshoots., Image: 339608981, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Koja se dobna skupina žena najčešće odlučuje za postupak pomlađivanja vaginalnog područja?
Za postupak pomlađivanja najčešće se odlučuje žene u menopauzi s ranije navedenim simptomima koje ne žele ili ne mogu, ili im ne pomaže korištenje lokalne hormonske terapije. Druga skupina su žene nakon poroda kojima je porod bio teži, ožiljci jako vidljivi te osjećaju gubitak elasticiteta, suhoću ili imaju problem sa inkontinencijom.

Što se postiže samim tretmanom i kako se tretman provodi?
Tretmani laserom, metodom Mona Lisa Touch, mogu uspješno ukloniti ili barem ublažiti navedene simptome. Sonda koja oslobađa lasersku svjetlost nježno se umeće u vaginu, zagrijavajući dublje slojeve potiče povećanje protoka i proizvodnju novog kolagena, vezuje velike količine vode pa se tako, osim poboljšanja elastičnosti, povećava i vlažnost tog područja. S obzirom na to da se radi o frakcijskom CO2 laseru, terapijski učinak postiže se na točno određenim dubinama u tkivu dok površina ostaje netaknuta, a sluznica se točkasto tretira pri čemu preostali dio sluznice ostaje netaknut i služi za oporavak, što je najveća prednost ovog postupka, kako za rezultat tako i za sigurnost pacijentica.

Metoda je vrlo sigurna, bezbolna, neinvazivna i obično se rade tri uzastopna tretmana u razmaku od mjesec dana, a po potrebi se godišnje ponavlja po jedan tretman. Žene obično osjećaju poboljšanje simptoma već nakon drugog tretmana.

, ,03, MARCH 2017. Victoria’s Secret turns up the heat with its all new Dream Angels bra collection. In addition to the launch, the lingerie brand also unveiled a red-hot campaign. Angels Elsa Hosk, Taylor Hill, Stella Maxwell, Romee Strijd and Josephine Skriver appear in the sun-drenched images. This season introduces two new styles with a focus on lace. The off-the-shoulder bralette and laced-up bralette are absolute standouts. ©DJ / LAN - 03/3/17 **HANDS OUT pics**, Image: 323305879, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 7, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

Koje prednosti žena ima nakon tretmana, odnosno, kako to utječe na njezin život?
Osim opće bolje kvalitete života zbog rješavanja suhoće, iritacije, boli, inkontinencije, javlja se i mogućnost ponovnog užitka u spolnom odnosu, a time se sigurno poboljšava i odnos s partnerom.

Kako izgleda oporavak od tretmana?
Neposredno nakon tretmana preporučuje se izbjegavanje težeg fizičkog napora 3 – 4 dana, uz izbjegavanje odnosa tjedan dana nakon zahvata. Međutim, neposredno nakon zahvata žena se može vratiti svakodnevnim obavezama. Naziv metode Mona Lisa Touch objašnjava zagonetni osmijeh žena nakon ovog tretmana.

Kako se kreću cijene labioplastike, a kako pomlađivanja vulvovaginalne regije?
Cijena labioplastike je 3 000 kuna, odnosno 5 000 ako se radi u općoj anesteziji, jedan laserski tretman rodnice je 1 500 kuna, a ako se radi cijela vulvovaginalna regija, onda je tretman 2 500 kuna (to podrazumijeva tretman vagine iznutra i tretman vulve izvana).

Više o estetskoj ginekologiji u poliklinici Fleur možete saznati ovdje.

Pročitajte još i ...