DR. NIKOLA MILOJEVIĆ: Zašto su botoks i hijaluronski dermalni fileri i dalje najpopularniji estetski tretmani?

Uza sve više regenerativnih tretmana lica poput PRGF krvne plazme, sculptre, skinpena, a čak i sve inovativnijih tehnologija za pomlađivanje i zatezanje lica i kože, poput Morhpeusa 8, Emfacea ili Ultherapyja, botoks i hijaluronski dermalni fileri i dalje su najpopularniji estetski tretmani. Zašto je tomu tako, uz osvrt kroz povijest estetske medicine, objašnjava jedan od najiskusnijih estetskih liječnika u Hrvatskoj, dr. Nikola Milojević, vlasnik zagrebačke Poliklinike Milojević.

Komentar dr. Milojevića prenosimo u cijelosti:

Još kasnih 90-ih godina, kada je kanadska liječnica, specijalistica oftalmologije Jean Carruthers čistom slučajnošću, tretirajući tikove oko očiju botoksom, shvatila da taj lijek “briše” bore mrštilice i one oko očiju, rodila se nekirurška estetska medicina, a Jean Caruthers je otišla u legendu. Nekirurška estetska medicina sada je, 25 godina kasnije, veliki business i možda najpopularnija subspecijalnost medicine diljem svijeta kojom se bavi sve više liječnika. Moja se predviđanja iz ranih 2000-ih ostvaruju, estetski tretmani poput botoksa i filera postaju rutinska njega kože, nešto poput higijene. Baš kao što odlazimo na pregled zubaru ili frizeru na farbanje sijedih, danas odlazimo svom estetskom liječniku.

Glasoviti uzori i učitelji

Ponosan sam na to što je začetnica moderne estetske medicine Jean Carruthers članica naše TAMC Academy, a tijekom prošlogodišnjeg TAMC kongresa nam se i javila putem videolinka. Upoznao sam je na FACE kongresu prije 15 godina, kada sam imao “one on one” masterclass s njom, a njezine mudrosti i metode aplikacije botoksa i dermalnih filera i danas prenosim svojim učenicima i apliciram pacijentima. Siguran sam da čudesna i glasovita Jean u početku nije ni bila svjesna što je pokrenula, kada je nakon par dana od apliciranja botoksa uvidjela da bore nestaju. Iako je bila riječ o pravom “eureka momentu”, nije mogla predvidjeti koja će sve čuda tehnologije i medicine pomaknuti estetsku medicinu u daleku budućnost skoro tri desetljeća kasnije.

Osobno, jako se veselim čudima estetske medicine koja dolaze u narednih 20 godina. Skalpel i uspavljivanje pacijenata te dugačak oporavak bit će stvar prošlosti? Postojat će strojevi u koje ušetamo i par minuta kasnije iz njih izlazimo mršaviji i izgledom ili biološkim satom 20 godina mlađi? Živjet ćemo do 200 godina putem longevity medicine? Mnogi od vas reći će da sam nerealan, da sam nadobudan. Ali da je netko rekao mom ocu, legendarnom prof. Bošku Milojeviću, doajenu estetske kirurgije u našoj regiji, da će se jednog dana nekim lijekom, nekom bakterijom (botulinum toxin) brisati bore, on bi to teško vjerovao, pogotovo jer je bio jako vješt sa skalpelom. A da sada vremeplovom (tko zna u budućnosti ćemo možda i moći) otiđemo do tog ključnog momenta u povijesti naše struke, do Jean Carruthers, i da joj kažemo da ćemo za 25 godina smrzavati salo u estetske svrhe ili uspješno ultrazvukom i radiofrekvencijom zatezati kožu na licu, ne bi nam vjerovala.

“Probe” na članovima obitelji

Sjećam se prvog pacijenta kojem sam aplicirao botoks, u Marlowu, nedaleko od Londona. Moja prva ambulanta za Harley Medical Group. Moj prvi pravi pacijent! Iza sebe sam imao samo puno tečajeva iz botoksa i filera, i par “proba” kod kuće na članovima obitelji, koji su, moram reći, prošle vrlo dobro. Nervoza je bila na vrhuncu, ali i ostvarenje velikog sna jer sam oduvijek htio pratiti svog oca u dostignućima u estetici. Igrom sudbine, put me odveo dalje od kirurgije u ovu čudesnu novu nekiruršku granu. Nisam tada mogao ni sanjati koji će opseg ta struka jednom obuhvaćati.

Prvi botoks, i još 15 aplikacija tog prvog dana, prošli su odlično. Mora da ipak jabuka ne pada daleko od stabla. I zapravo odmah tijekom te naporne prve ambulante, shvatio sam da mi se ova struka sviđa, da mi ide od ruke, pacijenti su hvalili moju laganu ruku, način na koji im prilazim. Shvatio sam da sam nakon par godina lutanja, pronašao svoj “dom”, mjesto gdje pripadam…

40-50 botoksa dnevno

Prve dvije godine moje karijere u Harley Medical Group aplicirao sam po 40-50 botoksa dnevno (upravo zato su britanski mediji došli kod mene na intervju i prozvali me kraljem botoksa, titulom koja mi i danas zna izazvati malu nelagodu, ali na koju sam ponosan u isto vrijeme) i polako ali sigurno počeo sam raditi i nešto malo dermalnih filera, najčešće usana i nazolabijalnih bora. Restylane, prvi hijaluronski dermalni filer, kojeg je izumio Bengt Agerup, znanstvenik iz Upsale, i dalje je jedan od dva meni najdraža, ali i najbolja hijaluronska dermalna filera.

Često razgovaram s dr. Tapanom Patelom, svjetskim velikanom estetske medicine, koji mi je blizak prijatelj još od studentskih dana, kako smo od 2005. do 2007. godine zapravo bili ono što Englezi vrlo zgodno opisuju kao one trick ponies! Radili smo samo botoks i filere usana i nazolabijalnih bora. Gledajući unatrag, 18 godina nakon, naše su tehnike bile prilično primitivne, a doze prevelike u odnosu na današnje. Nedostajali su mi značajniji zahvati. Pitao sam se jesam li pogriješio pri odabiru karijere? Tada nisu postojali tretmani kože ili tijela u okviru estetske medicine, možda pokoji kemijski piling u Engleskoj. Polako su na tržište oko 2008. godine dolazili Sculptra, Radiesse, i prve mašine za lasersku epilaciju dlaka ili oblikovanje tijela. 2008. godine dogodila se još jedna prekretnica – fileri su se počeli ubrizgavati u noseve, podočnjake i obraze. Pojavila se i kanila.

Misija: prenijeti znanje i vještine u Zagrebu

Estetska medicina užurbano se budila kako se približava 2011. godina, a to je i godina kada sam u Zagrebu otvorio Polikliniku Milojević te ostvario životni san. Naime, tada su se razni laseri za kožu i strojevi za oblikovanje tijela počeli pojavljivati na tržištu estetske medicine, naša struka je prešla u petu brzinu te strelovito krenula u budućnost. Shvatio sam da je britansko tržište estetske medicine naprednije od europskog i jedan od razloga za moj povratak u domovinu, uz one osobne, je i taj da sam htio prenijeti sva ta nova saznanja u moj najdraži Zagreb, htio sam prenijeti i svoje znanje te uvesti najnovije tehnologije. Tada sam bio učitelj mnogima, kojih su neki danas među vodećim estetičarima u Hrvatskoj, a bilo mi je zadovoljstvo druge educirati svojim tehnikama tretmana filerima i botoksom. Ipak, nitko od nas nije znao što sve budućnost naše struke nosi.

Godine 2011. bio sam glavni edukator za Allergan i još se sjećam sada možda starinskog, ali lijepog slidea koji je predvidio sadašnjost, u kojoj možete otići na botoks ili filere gotovo u svakom gradu pa čak i kvartu. Danas u 2023. godini diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj, estetičara ima gotovo kao zubara, kozmetičara ili frizera. Ukloniti bore botoksom, povećati usne filerom, ukloniti podočnjake filerom danas je kao izbijeliti zube, obojiti kosu ili otići u teretanu.

Sinergija kozmetologije i estetske medicine

Kozmetologija i estetska medicina danas se u mnogočemu prožimaju. Dobar je primjer i naša poliklinika. U Poliklinici Milojević imamo četiri izuzetno stručne kozmetologinje koje pacijentima izvode tretmane kemijskih pilinga, čišćenja lica uz pomoć Hydrafacial, Skinpen ili laser Genesis tretmana poticanja kolagena u koži. Rade masaže odabranom dermokozmetikom i preporučuju medicinsku njegu kože kod kuće.

Danas je u fokusu regenerativna medicina. Poticanje kolagena, elastina i hijalurona u koži su poželjni tretmani. Pacijenti sve češće žele biti prirodno pomlađeni. Na tržištu tako imamo mnoge injektivne produkte koji potiču rast kolagena, pomlađuju kožu, kao što su Restylane Vital i Juvederm Volite skinboosteri. Sculptra poly L laktična kiselina nedavno je došla na hrvatsko tržište i ima najveću moć povećavanja kolagena u koži, svetoga grala mladolikog i prirodnog izgleda lica i kože. Tu su Radiesse, Profhilo, HarmonyCa. Gotovo svakodnevno novi preparati izlaze na tržište, a lica koja srećemo na ulicama sve su svježija i sjajnija.

Revolucija u uređajima i laserima

Ako vam prijateljica ili poznanica iznenada izgleda odmornije, koža joj blista, a ne vidite stereotipne tragove dermalnih filera i botoksa (često su to samo miskoncepcije), vjerojatno je bila na nekom regenerativnom tretmanu. Ipak, najveći boom u estetskoj medicini zadnjih godina napredak je u uređajima i laserima, o kojima možda Luke Skywalker iz Ratova zvijezda ili dr. McCoy iz Zvjezdanih staza sve znaju, ali o kojima Jean Carruthers nije mogla niti sanjati.

Danas su tu elektrostimulacije mišića na licu, koje mu uz pomoć radiofrekvencije vraćaju tonus pomlađuju ga i podižu s nevjerojatnim rezultatima. Kao yoga lica, vježbe mišića na licu, ali puno brže i učinkovitije. Sve to radi čuveni EmFace. Ultherapy pak koristi sofisticiranu HIFU tehnologiju, koja ultrazvukom zateže i podiže lice vrat, dekolte i mnoge dijelove tijela, često uz pomoć Skulptre ili Radiessea. Rezultati su čudesni.

Budućnost je već tu

Morpheus 8, putem svojih iglica i radiofrekvencije ubojica je ožiljaka, posebice onih od akni, a kako se tijekom tretmana dubina može modificirati, tako vrlo uspješno zateže kožu lica i tijela, pomlađuje je i skida pigmentacije. Lumenisov PIQO4 laser skida sve tetovaže, brzo i bez traga, a isto tako i pigmentacije. Riječ je o revolucionarnoj tehnologiji koja podsjeća na onu iz legendarnih znanstveno-fantastičnih filmova. Da, budućnost je tu…

Nabrojati sve uređaje tražilo bi poseban tekst, a i na svakom kongresu pojavi se nešto novo. Teško možemo zamisliti što nam budućnost estetske medicine nosi, tako da možemo slobodno pustiti mašti na volju. Ako pričamo o njezi tijela, tu su dostignuća gotovo pa nevjerojatna. Od radiofrekvencijskih ultrazvučnih mašina koje smanjuju masne naslage, uklanjaju celulit i zatežu kožu tijela pa do čuvenog CoolSculptinga, koji u samo jednom tretmanu smrzavajući masne naslage na -14 stupnjeva, postiže rezultate najbliže kirurškoj liposukciji i to bez nuspojava i rizika kirurgije.

Futuristički stroj za oblikovanje tijela

Odnedavno u poliklinici imamo i još jedan gotovo futuristički stroj za oblikovanje tijela – Emsculpt NEO, sa svojom HIFEM tehnologijom putem koje stimulira mišiće toliko duboko da je jedan tretman kao 20.000 odrađenih trbušnjaka ili repeticija bicepsa. Čak i olimpijci i NFL nogometaši redovito koriste ovu metodu za savršeno tijelo i performanse.

Zašto su onda botoks i fileri i dalje daleko najpopularniji tretmani na svijetu uz sva ova čuda i inovacije naše struke? Je li moguće da je izum Jean Carruthers i dalje najizvođeniji estetski tretman na svijetu daleko ispred čak i kirurgije? Zar botoks i fileri ne postižu neprirodne, prenapumpane rezultate? Nisu li ove nove tehnologije bolja i prirodnija opcija? Evo liste uvjerljivih razloga i argumenata, koji će vam približiti zašto su botoks i hijaluronski fileri nedvojbeno i dalje zlatni standard anti-aginga, a i brojke u našoj poliklinici su jasan dokaz:

1. U stručnim rukama pravog estete, liječnika s osjećajem za umjetnost, pomlađivanje lica botoksom i hijaluronskim dermalnim filerima ne smije biti neprirodno, dapače ono je neprimjetno, ali jako učinkovito.

2. Ne postoji tretman u svijetu estetske medicine koji postiže instantne rezultate kao ovaj čudesni dvojac tretmana. Rezultati se vide jako brzo, često odmah nakon tretmana, dok za sve navedene uređaje i inovacije, koliko god dobri i učinkoviti bili treba vremena kako bi se kolagen potaknuo, a moderni ljudi su nestrpljivi, žele brze rezultate.

3. Ovi su tretmani među najbezbolnijim, najbržim za izvođenje i s najmanje nuspojava u cijeloj estetici.

4. Ako želite ukloniti bore, botoks je daleko najbolje rješenje.

5. Ako želite vratiti izgubljeni volumen lica, dermalni fileri nemaju premca, najbolji su i najučinkovitiji.

6. Ako želite popuniti podočnjake nastale od umora, također nema boljeg tretmana od dermalnih filera, a to je tretman koji uistinu čini veliku razliku.

7. Imate grbicu na nosu koja vam smeta? Ravnanje dermalnim filerima nema konkurenciju, i puno je bolja i sigurnija opcija nego kirurška rinoplastika, o vremenu oporavka da ne pričamo.

9. Ovi tretmani se mogu raditi i usred ljeta, za razliku od većine laserskih.

10. Botoks je all rounder ili dekatlonac. Ne samo da briše bore, nego podiže obrve, uklanja znojenje, migrene, zateže bradu, sužava lice, popravlja gummy smile, stanjuje vrat… Lista je dugačka.

11. Botoks je tzv. lunchtime tretman. Doslovno se možete vratiti svim svojim dnevnim obvezama bez ikakvih tragova, ili nuspojava

12. Stručnom aplikacijom mikrobotoksa, rezultati su nevjerojatno prirodni. Bore nestaju, koža blista, a bez iznimke svi pacijenti dobiju taj toliko željeni x-faktor.

Botoks i fileri i dalje postižu najbolje i najbrže rezultate, s najmanje nuspojava. Oni su i dalje baza, i tretmani koje bez straha preporučujem pacijentima kao početak njihovog estetskog puta. Botulinum toxin je prirodni protein, dermalni fileri prirodni hijaluron. Nema opasnosti, nema dugoročnih posljedica.

Zlatna sredina je najpametniji odabir

Kao i u svemu u životu, zlatna sredina je uvijek najpametniji odabir. U bilo kojem segmentu života, u političkim ili životnim načelima, ekstremi kojima mnogi teže, donose samo probleme. Stoga pametnim kombiniranjem umjerenih doza naša “dva prijatelja” i tretmana spomenutih ranije u ovome članku, postižemo najbolje rezultate. Ovakvim, holističkim pristupom, mi adresiramo mnoge probleme kože i starenja. Vraćamo volumen, brišemo bore, ravnamo noseve, povećavamo usne i bradu ne bi li proporcije lica bile što skladnije i ne bi li se postigao, taj “zlatni rez” kao standard bezvremenske ljepote. Uz sve navedeno, brišemo pigmentacije, kapilare, rozaceju, ožiljke, tetovaže, zatežemo kožu, liječimo je, vraćamo u mlađe stanje. Da zaključim, odgovarajućom i prilagođenom kombinacijom svih tretmana postižu se optimalni rezultati.

Autori fotografije: Bosnić + Dorotić

Botoks i fileri i dalje su glavni alati estetske medicine, ali nekada su na početku moje karijere bili usamljeni kao dva astronauta u svemiru. Rezultati su bili dobri, ali nekompletni i rekao bih nekako očiti, ali uz sav napredak estetske medicine i novih tehnologija, napravljen je ogroman iskorak u ovom području. Uz rođenje longevity medicine zadnjih nekoliko godina, grane estetske medicine koja predviđa produljenje ljudskog vijeka i do 200 godina (i, ne, ovo nije šala, istraživanja na miševima ovo već dokazuju), samo je svemir granica. Mislim da bi Captain Kirk, Luke Skywalker, Boško Milojević i Jean Carruthers bili jako zadovoljni…

Pročitajte još i ...