Dr. Tomica Bagatin: Mladoliki izgled ne počinje i ne završava jednim filerom

Actress and musician Jennifer Lopez arrives for the MTV Movie Awards at Nokia Theatre L.A. Live in Los Angeles on April 12, 2015. Photo by /UPI, Image: 238469953, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI

Dobar tretman koji koži doprema sve ono što je izgubila, djeluje na znakove starenja i dubinski regenerira, najbolje je što možete priuštiti svojoj koži kako bi ona izgledala zdravo, svježe i mladoliko. Tretman se ne bira prema godinama, nego prema stanju kože, a najvažniji je korak napraviti dobar plan održavanja koji ni u jednom trenutku neće napraviti previše ili premalo za kožu, već točno onoliko koliko je potrebno baš vama.

kolumnist dr. Tomica Bagatin

Tretman se ne bira prema dobi

Iako možemo kategorizirati znakove starenja koji su više izraženi u jednoj dobi u odnosu na drugu, dermatološki tretman ne bira se prema dobi. Možemo govoriti o znakovima starenja karakterističnima za 40-e ili 50-e, ali pri biranju idealnog tretmana fokusiramo se na određene karakteristike.

To znači da nećemo isti tretman preporučiti osobi u 30-ima koja ima izražene hiperpigmentacije i osobi tih istih godina koja, primjerice, uočava oslabljen tonus, ali ima ujednačen ten. Zato tretmane možemo razvrstati prema njihovoj namijeni, a kombinacijom postići najbolji učinak.

Elle Fanning and Nicole Kidman leave the Palais des Festivals after the "How To Talk To Girls At Parties" screening during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 21, 2017 in Cannes, France//NIVIERE_1952011/Credit:NIVIERE/VILLARD/SIPA/1705212059, Image: 333100774, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Koža kojoj nedostaje blistavost

Koža kojoj nedostaje blistavost, jedrost i svježina idealan je kandidat za mezoterapijski tretman. Ovim se tretmanom u gornje slojeve kože apliciraju revitalizirajući sastojci koji prodiru duboko, čime se omogućava unošenje aktivnih sastojaka u dublje dijelove kože, gdje su oni i najučinkovitiji.

Ovisno o stanju kože apliciraju se hijaluronska kiselina, vitamini, minerali i antioksidativna sredstva te se potiču fibroblasti na produkciju kolagena, elastina i međustanične tvari, dok slobodni radikali štite stanice od oštećenja.

Los Angeles Premiere of "Blue Jasmine". Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, Beverly Hills, CA. July 24, 2013. Job: 130724A1. (Photo by Axelle Woussen/Bauer-Griffin) Pictured: Cate Blanchett., Image: 167159397, License: Rights-managed, Restrictions: 015, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

S obzirom na stanje kože, mezoterapijski kokteli prilagođavaju se s ciljem djelovanja na određeni problem. Revitalizirajući sastojci tako se mogu prilagoditi početnim ili izraženijim znakovima starenja, a rezultat je u svakom slučaju regenerirana, pomlađena i osvježena koža.

Regeneracija kože i usporavanje znakova starenja

PRP terapija pomlađivanja matičnim stanicama, poznata i kao tretman pomlađivanja vlastitom krvlju, jedan je od najpopularnijih tretmana. U ovoj potpuno prirodnoj metodi koristi se vlastita krvna plazma koja usporava i poništava znakove starenja, pomaže u stvaranju novog kolagena i krvnih žila te sudjeluje u obnovi i poboljšanju oštećene kože.

Faktorima rasta iz krvne plazme na prirodan se način potiče regeneracija i oporavak tkiva na licu čime se smanjuju bore i poboljšava tekstura kože.

NOT FOR COVER USAGE. Introducing Hailey Baldwin UGG Classic Street Collection campaign. PLEASE CREDIT CAMERA PRESS/UGG IN ALL USAGES., Image: 297917481, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. NO COVER USAGE. Camera Press provides this publicly distributed image for editorial purposes. Additional permissions may be required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Dubinska hidratacija

U 30-im godinama kolagenska i elastična vlakna polako počinju pucati, a koža postaje tanja, posebice na osjetljivim dijelovima, uvijek izloženim suncu.

Zato sveobuhvatno pomlađivanje ne uključuje samo lice, već ruke, vrat i dekolte. Naime, to su dijelovi koji među prvima pokazuju znakove starenja. Zaista nema smisla pomladiti lice ako će pogled na vrat otkriti, a možda čak i dodati godine.

Mezoterapija, PRP i laserski tretmani mogu se koristiti i na ovim dijelovima tijela kako bi se djelovalo na neujednačen ten i sitne znakove starenja. Uz ove metode, posebno mjesto u poboljšanju kvalitete kože zauzima filer Volite branda Juvéderm kojim se, uz lice, može tretirati i koža vrata, dekoltea i nadlanica. Volite pruža dubinsku hidrataciju kože, čineći je zaglađenom, pomlađenom i svježom, i to već nakon prvog tretmana.

Bore na čelu i oko očiju

Hijaluronski fileri i botox bez daljnjega predstavljaju zlatni standard pomlađivanja i najtraženije estetske tretmane. Botoxom se uspavljuju mišići čime se prevenira produbljivanje bora. Idealan je odabir za pomlađivanje gornje trećine lica, bilo da se radi o dubokim ili početnim borama.

Naravno, svakom klijentu može se prilagoditi doza pa se tako osobama s početnim znakovima starenja preporučuju manje doze odnosno baby botox koji djeluje na plitke bore i prevenira njihovo produbljivanje.

Hijaluronskim filerima se, pak, popunjavaju bore, nadoknađuje volumen i utječe na tonus kože. Fileri, doslovno, revitaliziraju, podižu i definiraju. Pružaju iznimne i vrlo prirodne rezultate, a za što dugotrajniji učinak najbolje ih je kombinirati s tretmanima koji se koriste za poboljšanje teksture kože.ž

attends 'It's Only The End Of The World (Juste La Fin Du Monde)' during the Photocall - The 69th Annual Cannes Film Festival on May 19, 2016 in Cannes, Image: 285837767, License: Rights-managed, Restrictions: Worldwide rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Crystal pictures

Nedostatak volumena i duboke bore oko usana

A kada je licu potrebno vratiti volumen, osvježiti usne, ublažiti nazolabijalne bore ili marionete, opet nastupaju hijaluronski fileri koji doista nemaju konkurencije.

Nakon što se prethodno izvedenim tretmanima licu vrati mladoliki sjaj, poboljša tekstura i ujednači ten, hijaluronski fileri, u kombinaciji s botoxom, baš kao „šlag na kraju“ djeluju na preostale znakove starenja – bore i izgubljeni volumen.

Zašto jedan tretman nije dovoljan?

Velik dio ovih tretmana pružit će izvrsne rezultate već nakon samo jednog postupka. Sasvim sigurno će pomladiti kožu i vratiti je u stanje kakva je bila prije nekoliko godina, no to ne znači da će zaustaviti vrijeme. I nakon izvođenja tretmana, nastavljaju se prirodni procesi koji postaruju kožu. Iako mnogi na filere gledaju kao na čudotvorno rješenje, plan pomlađivanje ne počinje, a pogotovo ne završava samo jednim tretmanom filera.

English fashion model Rosie Huntington-Whiteley poses for UGG Spring 2017 collection., Image: 326969605, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

S druge strane, rezultati hijaluronskih filera traju od 9 do 18 mjeseci, ovisno o mjestu aplikacije, stoga je tu ključno pratiti promjene na licu. Bolje je pomalo dodavati, nego pretjerivati – pretjerivanjem nećete kupiti dodatno vrijeme, već postići nešto sasvim drugo.

Jedan tretman učinit će puno, no želite li ozbiljan plan pomlađivanja i ono što se zove „produžena mladost“, organizirajte svoj budžet, razgovarajte s liječnikom i odaberite kombinaciju i učestalost tretmana koji će osigurati trajno pomlađen izgled. Redovitom njegom koža ostaje kvalitetna i mladolika, a svaki sljedeći tretman pruža još bolje rezultate i još duže trajanje.

Može li se “djelovati jednom zauvijek”?

Kratko i jasno, nijednim se tretmanom ne može „djelovati jednom zauvijek“. Svaki tretman ima dugoročne učinke, odnosno za kožu je uvijek bolje da ste ga napravili nego da niste, no kratkoročan je zbog neizbježnog procesa starenja koji nikada ne prestaje.

Czech fashion model Karolina Kurkova in the print ads for IWC watches Fall Winter 2016 advertising campaign., Image: 305243013, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Plan pomlađivanja prvi je korak

Plan pomlađivanja prvi je korak racionalnog i kvalitetnog pomlađivanja. Sastavlja se prema potrebama i mogućnostima svakoga klijenta s ciljem postizanja najboljih rezultata. Mnogi klijenti misle da sami za sebe znaju izabrati pravi tretman, no, vjerujte, anti-age plan bit će puno uspješniji i na kraju isplativiji predloži li vam ga liječnik s obzirom na vaš specifičan slučaj.

Možda metoda koju ste zacrtali kao najbolju za vas, uopće nije prikladna za ono što želite postići. Želite li „value for money“ s kojim ćete biti zaista zadovoljni, sastavite svoj plan u dogovoru sa stručnjacima koji će napraviti detaljnu analizu vaše kože te ustanoviti što vam je potrebno.

Kada započeti s tretmanima?

Iako ne možemo kazati da je određeni tretman namijenjen točno određenoj dobi, iz iskustva mogu reći da su rane 30-e idealno vrijeme za prve tretmane. Tada se uglavnom radi o kombinaciji tretmana kojima se utječe na ujednačenost tena, teksturu kože i plitke bore.

Lena Gercke (lenagercke / 27.02.2018): "When its freezing outside..i rather stay cozy inside with my #sublimesilk by @intimissimiofficial #dressitout #italianlingerie "", Image: 364499944, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

S izraženijim znakovima starenja u plan pomlađivanja uvode se tretmani botoxom i filerima, a posvećenim pristupom i dobrim planiranjem, lice nikada neće poprimiti znakove starenja kakve bi poprimilo da niste djelovali na vrijeme.

Dugoročno gledano, cjeloviti plan pomlađivanja najisplativija je anti-age metoda. U Poliklinici Bagatin zato imamo posebne ponude koje se oblikuju prema specifičnim potrebama klijenta i pružaju najbolje rezultate – vraćaju sat unatrag i omogućuju vam da izgledate mlado, baš kako se i osjećate.

Pročitajte još i ...