Dr. Ivana Nola razbija mit: kvari li doista puder kvalitetu kože?

Tijekom ljeta ponajviše trudimo se skinuti višak svega – problema, odjeće, stresa, šminke. Zbog visokih temperatura, a i činjenice da se bliže godišnji odmori pokušavamo rasteretiti i svoju glavu i svoje tijelo kako bi se odmorili, napunili i regenerirali. Stoga ljeti nije neobično čuti da se dame odlučuju za “no makeup” rutinu kako bi svojoj koži omogućili da se oporavi i da “prodiše”. No, u potonjoj sintagmi ima malo istine, barem što se tiče zdravlja kože. Ali, jer uvijek mora postojati ali, ako se radio o puderima kvalitetnih sastojaka.

Vjerojatno je većina dama koja ovo čita čula barem jednom od svoje bake ili mame, “skini šminku kad si doma pusti da ti koža diše”. Ta popularna i uvriježena misao tada je možda imala smisla, no danas baš i ne. Naime, u ne tako dalekoj prošlosti puderi su se uglavnom radili od talka, najmekšeg minerala, u koji se dodavao pigment. Puder hvata čestice masnoće, a su slučaju lica sebuma i zatvaraju pore na površini kože. Zato tada koža nije mogla disati.

MIT ILI ISTINA

Danas je potpuno drugačija situacija. Puderi, mineralni, tekući ili u kamenu, napravljeni su kako bi koži pružili i onaj segment dekorativne kozmetike i preparativne kozmetike jer njeguju, hidratiziraju, prekrivaju pa i štite kožu od vanjskih utjecaja. Kako nam je objasnila naša sugovornica, jeda od vodećih stručnjakinja za dermatologiju u Hrvatskoj, dr. Ivana Nola , kvaliteta kože nakon korištenja pudera ovisit će i o kvaliteti sastojaka u puderu.

Postoji neko staro mišljenje da od pudera koža stari? Koliko je to točno, odnosno je li možda u prošlosti bilo točno, a danas više ne toliko?

Naravno da koža ne stari uslijed korištenja pudera. Naime, takva predrasuda traje  od samog početka korištenja pudera, kada proizvodnja pudera se bazirala na jednostavnim sirovinama, uglavnom talkovima koji su kožu isušivali uslijed čega se površina kože borala. Danas se proizvode puderi koji su različiti po teksturi, koji su namijenjeni za različite tipove kože (masnu, suhu ili mješovitu), kao i puderi sa zaštitnim faktorom, puderi s crvenim ili zelenim pigmentom u obliku korektora (za uklanjanje crvenih ili tamnih mrlja na koži) ili  dodatkom tvari koje djeluje antiseptički i kao takvi se primjenjuju u prikrivanju akni u periodu njihovog liječenja.

Kvari li puder kvalitetu kože? 

Puderi sigurno ne kvare kvalitetu kože, ali kvaliteta kože se može promijeniti korištenjem neadekvatnog pudera. Stoga valja se konzultirati sa stručnom osobom kod kupnje pudera.

Postoji li neko zlatno pravilo nanošenja pudera i nošenja pudera kako bi očuvali kvalitetu kože? 

Kod nanošenja pudera koža lica mora biti u potpunosti čista,  umivena sindetom i očišćena micelarnom otopinom. Na kožu se nakon toga nanosi hranjiva ili hidratanta krema, a za nanošenje pudera valja koristiti jastučiće namijenjene na nanošenje pudera. Ovisno o tipu kože  potrebno e ponekad koristiti pudere za masnu kožu na manije dijelove lica (bino T zona) a na obraze puder za suhi tip kože.

Dodala bih da puder u svakom slučaju bolje pristaje koži koja je tretirana kemijskim pilinzima i mezoterapijom, odnosno filerima za duboke bore i botoksom za čelo, jer na kraju puderi ipak ne mogu u potpunosti ukloniti sve nepravilnosti na koži lica.

Pročitajte još i ...