Bore nestaju, a licu se vraća volumen – rezultati pomlađivanja kakve još niste vidjeli

Kada žene nakon 40-e pitate što bi najviše željele promijeniti na vlastitom licu, rijetko će koja od njih „kao iz topa“ izjaviti – nos, oblik brade ili pak izgled očiju. Crte lica na koje smo s godinama navikli u nekim nam slučajevima prestaju smetati, a na prvo mjesto „prigovora“ dolazi – gubitak prirodne punoće lica.

Što napraviti kada lice odaje značajne tragove godina?

Odraz u ogledalu možda se ne mijenja iz dana u dan, no pogledamo li fotografije od prije 5 godina, često doživimo pravi mali šok, popraćen pitanjima – „što se dogodilo s mojim obrazima“ ili pak „otkuda su se ove bore stvorile“?

Naizgled sitne promjene koje se prirodnim procesom starenja odvijaju na licu drastično se ubrzavaju nakon 40-e, a unatoč adekvatnoj njezi, njegove ćemo posljedice početi uočavati sve više i više.

S obzirom na to da smo u ovim godinama definitivno premlade za facelifting, zanimalo nas što je točno potrebno licu kako bi minimalnim intervencijama i bez narušavanja prirodnog dojma uspjeli ukloniti „tragove godina“? Odgovor na ovo, ali i brojna druga pitanja dao nam je jedan od najiskusnijih liječnika u Hrvatskoj kad je u pitanju pomlađivanje s besprijekornim rezultatima – plastični kirurg prim. dr. sc. Zoran Veir.

prim. doc. dr. sc. Zoran Veir

Ovaj ugledni plastični kirurg već je godinama na listama omiljenih domaćih estetičara, a povjerenje brojnih klijentica zaslužio je istančanim ukusom za estetiku, kao i stručnim okom kojemu ne promiče niti jedan detalj.

Što se točno događa ispod kože, koji su to nama nevidljivi procesi zbog kojih lice naglo „propada“?

„Osim gubitka ključnih strukturnih elemenata poput hijalurona, kolagena i elastina, čiji pad dovodi do smanjenog tonusa kože, s godinama se na licu događaju brojne promjene. Prvenstveno, događaju se promjene u koštanoj i mišićnoj strukturi, kao i volumenu i preraspodjeli potkožnog masnog tkiva te čvrstoći vezivnih vlakana – svi ovi procesi za posljedicu imaju ‘pad’ lica, spuštanje obraza, produbljivanje nazolabijalnih i marionetskih bora te udubljivanje orbitalne regije“, objasnio nam je prim. dr. sc. Veir.

Najvažniji korak, kako tvrdi kirurg, je znakove starenja tretirati ciljano, precizno i planirano te svako lice promatrati kao cjelinu, pogotovo kada je u pitanju remodeliranje i popunjavanje lica filerima.

Zašto nije dobro fokusirati se samo na jedan problem – primjerice nazolabijalne bore?

Dermalni su fileri danas iznimno sofisticirani te kreirani najmodernijim tehnologijama, što omogućava korištenje točno one formule koja najbolje odgovara pojedinom licu ili problemu.

 

Aliaxin ® fileri proizvođača IBSA sadrže čistu hijaluronsku kiselinu, a njihov je učinak višestruk – često ih preporučujem pacijenticama jer njima istovremeno možemo koži vratiti volumen, redefinirati konture lica, nadomjestiti strukturu koju je lice izgubilo s godinama, ali i popuniti čak i izražene bore. Uz to, djeluju i na dubinsku hidrataciju jer sadrže hijaluronsku kiselinu manje i veće molekularne mase – time je osigurana kohezivnost proizvoda, ali i njegova besprijekorna integracija u tkivo“, otkriva nam iskusni plastični kirurg.

Popuniti nazolabijalne bore – tvrdi – a pritom ne uzeti u obzir srednju trećinu lica, spuštene obraze i pad vanjskog kuta očiju je greška, jer su sve ove strukturne promjene na licu usko povezane.

Izvor: Aliaxin® and PROFHILO® Case report

„Primjerice, kod žene u drugoj polovici 40-ih javljaju se statičke bore na gornjoj trećini lica – na području čela, glabele i periorbitalne regije, a taj je efekt pojačan i spuštanjem obrva. Također, pacijentice ove dobi često govore kako im lice izgleda ‘prazno’, čime dolazi i do vizualnog produbljivanja bora. Sveukupno, promjene koje se događaju na licu dovode do umornog izgleda, na koji je moguće utjecati jedino restoracijom volumena u regijama koje su ga izgubile“, objašnjava nam iskusni liječnik.

Ponekad se rješenje krije u tretiranju regije koja naizgled nije glavni problem – zašto je tako?

„Tako je, izvrstan primjer su upravo nazolabijalne bore i spušteni obrazi. Njih možemo popuniti, no ne podignemo li obraz i ne vratimo volumen malarnoj regiji, nabor koji spaja nosnice s vanjskim kutem usana ne može nestati ako su nad njim spušteni obrazi bez volumena“, objašnjava prim. dr. sc. Veir.

U ovom je slučaju najbolje kombinirati, tvrdi liječnik, Aliaxin® Essential Volume – filer čija je gustoća prilagođena podizanju obraza, popunjavanju nazolabijalnih bora i vraćanju volumena mekim tkivima – i jedinstveni tretman za biorevitalizaciju kože, Profhilo®.

Tretmani koji se savršeno nadopunjuju – konturirano lice i revitalizirana koža

„Profhilo je tretman koji preporučujem gotovo svakoj pacijentici – njegov se koncept zasniva na dubinskom hidriranju kože, poticanju sinteze novog kolagena i revitaliziranju kože“, otkriva nam naš sugovornik.

Inovativni pristup zasniva se na konceptu Hydrolift® Action, što bismo mogli prevesti kao „hidrolifting“: koncept, naime, objedinjuje vraćanje tonusa i elastičnosti te dubinsku hidraciju kože. Profhilo se postupno i ravnomjerno integrira u tkivo potičući fibroblaste na sintezu kolagena.

„U slučaju pacijentice u 40-ima, osim remodeliranja lica Aliaxin filerima, kojima vraćamo volumen obrazima, smanjujemo bore oko očiju i poravnavamo nazolabijalne nabore, Profhilom ćemo postići onu unutarnju ‘puninu’ kože, tonus i elastičnost. Djelujući kao kombinacija skinboostera i filera, ovaj je proizvod idealan za osobe koje žele čitavo lice lagano zategnuti, nahraniti i osigurati mu produljeni efekt revitalizacije“, ističe prim. dr. sc. Veir.

Još jedna od indikacija u kojoj kombinacija Profhila i Aliaxin filera pokazuje iznimne rezultate su okomite bore iznad usana, popularno nazvane i „barcode“ bore zbog specifičnog oblika.

Izvor: Aliaxin® and PROFHILO® Case report

„Ovaj tip bora najčešće postaje izraženiji nakon 50-e, zbog pojačanog gubitka elasticiteta kože u perioralnoj regiji i slabljenja mišića oko usana. Aliaxin dermalnim filerom u ovakvom slučaju zaglađuju se neravnine, podiže kut usana i lagano podiže područje iznad gornje usne, dok će Profhilo znatno poboljšati strukturu kože, lagano je zategnuti iznutra i postići iznimno dobar, ali i dalje prirodan rezultat“; ističe prim. dr. sc. Veir.

Pročitajte još i ...