Sastojak za koji još niste čuli, a tjera stanice da djeluju mlađe

September 21, 2017 - Milan, ITALY - Les Copains.PEOPLE ON STREET, PPL, STREETSTYLE, WOMAN, MILAN FASHION WEEK 2018 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER MILANO.MILstrS18, Image: 350865951, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Gubitak elastičnosti i čvrstoće kože, pojava sitnih linija, ali i dubljih bora znakovi su starenja koji zahvaćaju kožu cijelog tijela, no s obzirom na njegovu stalnu izloženost, najvidljiviji su na licu.

Koža se s godinama bitno mijenja, a osim starenja, pogađaju je i promjene u zalihama ključnih nutrijenata, ali i u sposobnosti obavljanja važnih funkcija – prvenstveno one zaštitne.

BGUK_1232202 - Cannes, FRANCE - Marion Cotillard attends the photocall for the 'Angel Face (Gueule D'Ange)' during the 71st annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 12, 2018 in Cannes, France Pictured: Marion Cotillard BACKGRID UK 12 MAY 2018, Image: 371411975, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos

Zalihe ključnog nutrijenta drastično padaju

Iako je starenje kože fiziološki i genetski uvjetovan proces za koji se veže postupno propadanje tkiva, faktor čija je uloga zapravo presudna u brzini kojom znakovi starenja nastaju je razina opskrbljenosti nutrijentima.

Fiziološke zalihe ključnih vitamina s godinama se bitno smanjuju, a vitamin A jedan je od presudnih čimbenika koji zaista čini razliku između mladolike kože i one na kojoj se svaka godina vidi. O ovom ste moćnom vitaminu zasigurno već čuli mnogo, no u kontekstu njege kože, a posebice prevencije starenja, najčešće se susrećemo s njegovim derivatom pod nazivom retinol.

“Stanični komunikator” tjera stanice kože da djeluju mlađe

Bilo da je riječ o jednom od njegovih derivata ili prekusora koji potiču metabolizam retinola, ovaj vitamin u svim oblicima djeluje kao stanični komunikator, što znači da stanicama kože „govori“ da se ponašaju, pa čak i da izgledaju mlađe. Ovakva je funkcija ključna u prirodnoj regeneraciji kože nakon ozljeda, a posebice nakon izlaganja UV zrakama koje oštećuju zdrave, normalne stanice koje je potrebno brzo obnoviti.

Zašto je upravo ovaj sastojak toliko raširen u njezi kože i kakve sve koristi od njega imamo? S obzirom na to da je učinkovitost vitamina A dokazana možda najvećim brojem znanstvenih dokaza, u njegove sposobnosti više nitko ne sumnja – osim tretiranja akni i zaglađivanja teksture kože, najbolje rezultate pokazuje u ublažavanju bora i poticanju sinteze kolagena u dubljim slojevima.

Njegove anti-age sposobnosti tu ne staju, jer će ova „zvijezda dermokozmetike“ djelovati i na ublažavanje faktora koji lice iznimno postaruju – hiperpigmentacija i fotostarenja kože.

Prevencija oksidativnog stresa

Vrlo tanka koža lica neprestano je na udaru sunca, hladnoće, vjetra i zagađenja, a ovi nepovoljni faktori dokazano oštećuju stanice kože i ubrzavaju starenje – u nekom trenu prirodna obrana organizma jednostavno popušta pod navalom negativnih utjecaja.

Slobodni kisikovi radikali, nadvladaju li mehanizme antioksidativne zaštite, uzrokuju stanje oksidativnog stresa – ova je pojava inače normalna u procesu starenja, no poremeti li se ravnoteža neutralizacije slobodnih radikala, oksidativni se stres drastično povećava, a stanice dovodi u visoki rizik za ubrzano propadanje i nastanak poremećaja.

Antioksidansi igraju ključnu ulogu u prevenciji ovog nepoželjnog procesa, a retinol je jedan od najuspješnijih elemenata u zaštiti strukturnih elemenata kože od propadanja. Recept za uspješnu anti-age njegu bez konkurencije je prevencija, jer će odnos prema koži već u 20-ima odigrati ogromnu ulogu na intenzitet znakova starenja u desetljećima koja dolaze.

Molekula za prirodni metabolizam moćnog sastojka

Zbog svoje su moći derivati retinola iznimno cijenjeni u svijetu dermatologije, ali i vrhunske kozmetike, pa ipak, često se smatraju agresivnima i neprikladnima za osjetljivu kožu – ovaj je mit srećom, vrlo daleko od istine.

Recept za uživanje u blagodatima retinola uz osjetljivu kožu je odabir pravog derivata, a retinaldehid je naziv koji želite upamtiti – riječ je o međuproduktu koji nastaje oksidacijom pri transformaciji retinola u retinoičnu kiselinu, a smatra se centralnom molekulom u metabolizmu prirodnih retinoida u koži.

Na ovaj se iznimno vrijedan sastojak oslonio i jedan od najrenomiranijih dermokozmetičkih brandova, Eau Thermale Avène, kreiravši Ysthéal INTENSE koncentrat protiv bora, koji retinaldehidom osigurava snažne anti-age učinke, eliminirajući nepovoljne reakcije na osjetljivoj koži.

Zaglađena tekstura i ubrzana obnova kože

Osim što djeluje kao prekusor retinoične kiseline, retinaldehid krasi još jedna iznimna prednost – aktivan je jednako kao i čista retinoična kiselina, ali ne izaziva iritacije kože, crvenilo niti fototoksičnost.

Kako bi istovremeno djelovao na zaglađivanje teksture i ubrzanu obnovu kože, glavni sastojak  Ysthéal INTENSE koncentrata, branda Eau Thermale Avène, upravo je derivat vitamina A koji potuče umnožavanje i obnovu stanica površinskog sloja kože, a ublažava i oštećenja izazvana UVA zračenjem.

Osim što poboljšava strukturu vezivnog tkiva djelujući na povećanju proizvodnju elastičnih i kolagenskih vlakana, ovaj inovativni koncentrat sadrži i G.G.O. (glycylglycine oleamide), patentirani lipopeptid koji povećava učinkovitost retinaldehida, ali i obnavlja fiziološku zalihu vitamina A u koži, čime je djelovanje na zaglađivanje bora, ali i zaštitu gradivnih elemenata pojačano.

Procesom starenja, stanice kože sve se teže obnavljaju jer do njih dolazi sve manje hranjivih tvari i kisika, što doprinosi i stanjivanju, ali i generalnom padu kvalitete kože. Dopremanjem koncentrirane doze retinaldehida, značajno se djeluje na kvalitetu kože, a popravljaju se i klinički znakovi fotostarenja, poput bora, hiperpigmentacija i žućkastog tona kože.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Alberta Ferretti Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2018. Swedish model Elsa Hosk. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355000819, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Duo sastojaka za ujednačen ten bez bora

Kako bi se protiv preranog starenja kože borio svim raspoloživim sredstvima, Eau Thermale Avène je u inovativnom serumu djelovanje retinaldehida pojačao učinkom još jednog moćnog antioksidansa – vitamina E.

Ysthéal INTENSE koncentrat tako je bogat pre-tokoferilom, jedinim fotostabilnim prekursorom vitamina E, kako bi u što kraćem vremenu pokrenuo prirodnu zaštitu stanica od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Pojačanom proizvodnjom kolagena, koža će biti otpornija ne samo na nastanak bora i linija, već i na sve ostale štetne utjecaje, jer će ovaj gradivni element povećati otpornost njenih površinskih slojeva. Spajanjem moćnih antioksidansa s nježnim oblikom retinola koji ne iritira čak niti osjetljivu kožu, renomirani je francuski brand ponovno dokazao zašto se, kad je u pitanju lijepa i zdrava koža, nalazi na samom vrhu kozmetičkog svijeta.

Pročitajte još i ...