Vrhunski anti-age serumi: čiste formule koje ne sadrže nikal ni gluten

Prije nekoliko godina osobe koje su čule za gluten bile su rijetke: za njega su znali samo oni kojima se ta tema doticala struke ili pak oboljeli od celijakije, bolesti koja uključuje preosjetljivost na gluten. Danas za ovaj protein – koji se prirodno nalazi u pšenici, ječmu, raži ili zobi – znaju gotovo svi: odasvud vrište reklame za bezglutenske proizvode, o glutenu pričaju holivudski glumci i brojni drugi celebrityji, posvećene su mu brojne TV emisije i članci u popularnim magazinima…

Prehrana bez glutena osvaja sve više poklonika u svijetu, a tema je postala toliko popularna da se mnogi pitaju je li antigluten trend naprosto prešao u – pomodarstvo? Ima li stigmatizacija glutena realnu podlogu – pitali smo mr. sc. Jadranku Komadinu-Gačić, specijalisticu obiteljske medicine i magistricu nutricionizma.

O čemu govorimo kada govorimo o glutenu

„Najprije bismo trebali definirati o čemu govorimo kada govorimo o – glutenu. Radi se, naime, o smjesi glijadina i glutenina, sastojaka koji su teško probavljivi i mogu izazvati upalnu reakciju u tijelu osjetljivih osoba. Međutim, ta upalna reakcija može se manifestirati ne samo u probavnom sustavu, već i u drugim dijelovima tijela, npr. dišnom sustavu i na koži.

Vrlo često takozvana preosjetljivost na gluten i ne mora biti prepoznata, a osobe imaju tegobe za koje ne znaju izvor“, otkriva naša sugovornica naglašavajući da u tradicionalnoj kineskoj medicini postoji definicija prema kojoj koža predstavlja odraz zdravlja crijeva.

Dakle, ono što u organizam unosimo hranom definitivno će utjecati ne samo na naša crijeva, nego i na našu kožu koju, osim iznutra, ponekad i nehotice napadamo i izvana. Trudeći se, naime, da nam koža bude njegovana i da što dulje zadrži mladolikost, svakodnevno je mažemo s nekoliko kozmetičkih preparata. Svaki od njih, naravno, sadrži nekoliko kemijskih spojeva…

Neki joj od njih donose benefite s “wow učinkom”, no znate li nabrojiti i one koji joj štete? Koliko često proučavate deklaracije na proizvodima koje kupujete?

Alergeni u preparate dospijevaju – posredno

Koža je najveći organ ljudskog tijela, i kao takva predstavlja fizičku barijeru prema okolišu, štiti od UV zraka i raznih mikroorganizama, no jednako tako – putem pora – “pušta” u tijelo razne tvari. Baš zbog toga pri odabiru kozmetike moramo paziti da ne napravimo više štete nego koristi.

BioNike Defence Boost serumi s koncentriranim aktivnim sastojcima

Osim glutena, i nikal je poznati alergen, a zanimljivo je da, u usporedbi s muškarcima, žene u mnogo većem postotku pate od alergija na teške metale. Jeste li znali da ga – osim bižuterije kojom se žene rado kite – sadrže i deterdženti te kozmetika? No, često ga nećete pronaći na popisu sastojaka jer u proizvode dospijeva posredno – u neispitanim sirovinama, tijekom proizvodnje ili zbog čuvanja u metalnim posudama. Dakle, činjenica da na popisu sastojaka nema nikla ne znači da ga taj krema ili serum doista ne sadrže, nego samo da ga ne sadrže u količini većoj od dopuštene.

Naravno, nisu svi metali štetni za kožu (bakar, primjerice, ima antiseptički i antibakterijski učinak): problematični su neki teški metali, osobito spomenuti nikal, olovo, kadmij, živa, molibden, kobalt – jer su ili toksični ili izazivaju alergije. A u brojnim se kozmetičkim proizvodima često nalaze baš nikal, krom, kobalt i olovo.

BioNike Defence Hydra Jelly hidratantni gel s probiotikom i hijaluronom iz linije Defence Hydra namijenjene osjetljivoj koži

„Živimo u vremenu kad svjesnost prirodnog i zdravog sve više dobiva na težini u svim područjima, pa tako i u njezi lica i tijela. Kaže se da zdravlje i ljubav idu kroz usta, a da bi koža bila zdrava, sjajna i glatka, ona mora disati i biti kvalitetno zaštićena. Čime?
Kremama bez parabena, ali i drugih vrsta konzervansa koje sadrže brojni kozmetički proizvodi, bez mirisnih komponenti koje često iritiraju kožu i bez teških metala jer su svi ti sastojci neprijatelji kože.

Posebnosti BioNike kozmetike

Konzervansi su već dugo na crnoj listi, brojni aromatični spojevi koji kremama daju ugodan miris mogu izazivati alergijske i fototoksične reakcije, a teški metali mogu biti vrlo snažni iritansi“, nastavlja mr. sc. Jadranka Komadina-Gačić, naglašavajući da i sama ima alergiju na nikal pa pažljivo bira koju će kremu staviti na lice.

„Ako, naime, pogriješim, drugi dan me čeka oteklina oko očiju, svrbež i crvenilo kože“, govori naša sugovornica, otkrivajući da sama ima odlično iskustvo s BioNike kozmetikom, posebice s dnevnom i noćnom kremom za zrelu kožu, te ih preporučujem svima koji još nisu pronašli adekvatnu kozmetiku.

BioNike linija Defence My Age sadrži patentirani sastojak Skin Resiliency Complex koji poboljšava elastičnost kože i njezinu prirodnu sposobnost umanjivanja učinaka uzrokovanih hormonskim promjenama.⁣

Pitali smo je i kako osobe preosjetljive na gluten reagiraju na njega u kozmetici?
„Jako je važna kvaliteta koža, osobito veličina pora kože. Naime, molekule glutena su prilično velike i zbog toga što koža ima šire pore, veća je mogućnost nastanka alergijske ili druge reakcije na koži. Kod zdrave kože bez oštećenja i proširenih pora gluten ne bi trebao izazivati veće probleme“, rekla nam je mr. sc. Jadranka Komadina-Gačić.

Bionike Defence Hydra linija za njegu izrazito osjetljive kože

Po čemu je BioNike kozmetika posebna?

Preparati brenda BioNike omiljeni su prije svega među ženama s osjetljivom kožom, ali i kod svih “kozmetički osviještenih”: karakterizira ih, naime, odsutnost teških metala – posebice nikla koji može izazvati iritacije i alergijske reakcije na koži.

Kad kažemo da ne sadrži konzervanse, ne mislimo samo na parabene, nego i na ostale konzervanse koji su inače dopušteni u kozmetičkim proizvodima, ali su potencijalno alergogeni. Umjesto njih, BioNike ima svoje patentirane kombinacije sastojaka koji čuvaju zdravstvenu ispravnost proizvoda. Kako? Slikovito se to može objasniti na sljedeći način: kod pripreme marmelade može se koristiti prehrambeni konzervans, ali se isti učinak postiže uporabom šećera – sastojka koji na prirodan način čuva proizvod. Tako i u kozmetičkim proizvodima postoje sastojci koji djeluju na njihovu trajnost, a nisu kategorizirani u skupinu konzervansa.

Na listu omiljenih svrstao ih je i diskretan, ali vrlo senzualan miris – no ipak, ne sadrže parfeme! Dakle, premda nemaju aromatičnih sastojaka koji se prema propisima EC moraju deklarirati jer su identificirani kao alergogeni ili fototoksični, divno mirišu jer se pri njihovoj proizvodnji koriste prirodne mirisne komponente, primjerice vanilija ili ružine latice. One se prema strogim propisima EC ne moraju deklarirati kao parfemi jer je znanstveno dokazano da ne izazivaju fototoksične niti alergijske reakcije.

Kao što smo već spomenuli, ne sadrže ni gluten pa, zapravo, sve BioNike proizvode povezuje “allergen free” filozofija – ključna smjernica kojom se vode u kreiranju preparata koji iz dana u dan imaju sve više poklonica. S razlogom!

Pročitajte još i ...