Hrvatske dermatologinje komentiraju – tko se fila za Oscara

Na ovogodišnjim Oscarima primijetili smo, među ostalim, da brojni celebrityji izgledaju bolje nego ikad. Koja je njihova tajna? Za komentar smo zamolili tri poznate hrvatske dermatologinje, stručnjakinje za ljepotu kože i anti-age tretmane. Što su nam otkrile?

Dr. Nevia Delalle

Gledajući dodjelu Oscara, jedino što možemo primijetiti je da – nitko ne stari. Naravno, nije baš tako – svi, zapravo, jako puno rade na sebi, a na toj važnoj večeri pokušavaju postići svoj maksimum – neki s manje, neki s više uspjeha. 

Salma Hayek je, primjerice, u svim životnim fazama izgledala odlično, a stari dostojanstveno i na dobar način. Radi se o tamnoputoj ljepotici, sa zahvalnom kožom, koja vjerojatno nikada nije imala problema s izbijanjem prištića i osjetljivošću. Jedino na čemu je morala raditi je dobra rehidracija i stimulacija kože kako bi i danas izgledala besprijekorno.

Uspoređujući slike iz ranih faza, mogu reći da su korekcije minimalne. Od stimulativnih metoda najvjerojatnije se redovito podvrgava kemijskim pilinzima i neabrazivnim laserima te koristi HIFU, mezoterapijske postupke i duboke hidratacijske hijaluronske boostere.

I minimalno filere i botulinum toksin. Filerima manje gustoće korigirana joj je perioralna regija, značajnije gornja usna kako bi se uspostavila ravnoteža – jer je u mladenačkoj dobi imala nešto tanju gornju usnu. Korekcije obraza su minimalne, veća je pozornost posvećena donjem dijelu lica. Korišteni su fileri manje gustoće i boosteri za korigiranje vertikalnih bora i nazolabijalne regije, sve u kombinaciji s već spomenutim metodama. Rezultat je prirodan izgled i, bez obzira na godine, lijepa i sjajna koža bez bora.

Leonardo DiCaprio također stari dostojanstveno, no činjenica je da osobe s „baby faceom“ obično ne stare baš sjajno… Premda volumen nije značajno korigiran, vidljive su sve mimičke i statičke bore. Tijekom svoje je karijere varirao u tjelesnoj težini, a u debljim su mu fazama i znakovi starenja manje vidljivi.

Na dodjeli Oscara izgledao je u skladu sa svojim godinama, no vjerojatno puno ulaže u njegu kože i koristi minimalno invazivne postupke koji su bazirani na stimulaciji neokolageneze. Vidljiva je i blokada mimičke muskulature, ali minimalno pa djeluje sasvim prirodno. A možda je tajna i u tome što ne izlazi sa ženama starijim od 25 godina. Šalim se, naravno. Uz njih izgleda samo – još starije.

Dr. sc. Željana Bolanča

Brad Pitt je Brad Pitt i nema mana. Za njega vrijedi ona da s godinama ne gubi na svom šarmu, unatoč borama. Još da se pomiri s Jennifer…

S dermatološkog stajališta, radi se o muškarcu koji redovito njeguje kožu kako u dnevnoj rutini, tako i minimalno invazivnim estetskim zahvatima. To se najbolje vidi po tome što mu je ten ujednačen i bez ikakvih hiperpigmentacija, koje obično nastanu kao posljedica izlaganja UV zrakama, a muškarci njegove životne dobi već ih uvelike imaju.

Sigurno redovito koristi kreme sa zaštitnim faktorima i antioksidansima, a ujedačenost kože održava ili kemijskim pilinzima ili laserskim tretmanima. Za kvalitetu kože vjerojatno koristi minimalno intenzivne estetske tretmane kao što su microneedling i PRP (plazma bogata trombocitima) te hijaluronske filere za kvalitetu kože.

Što se tiče volumena, sigurno koristi hijaluronske filere, ali raspoređene tako da izgledaju prirodno. To se najbolje vidi u području jagodica te odlično formirane brade i jawlinea, koji pocrtavaju muškost. Botoks ima ili u malim količinama, ili ga uopće nema – što se vidi po borama smijalicama i borama na čelu, koje mu daju dodatnu dozu šarma. Sve u svemu, iako bi se na prvu ruku reklo da „prirodno star“, radi se o jako njegovanom muškarcu koji pazi na kožu i svoj izgled.

Laura Dern izgleda odlično! Ona favorizira prirodan izgled i gotovo na svim slikama ima bore na čelu i smijalice, što pokazuje da botoks koristi umjereno ili ga uopće ne koristi. U usporedbi sa slikama iz mlađih dana, nema drastične razlike u izgledu, osim što ima značajno više bora. Ten joj je lijep i ujednačen, bez posljedica izlaganja suncu, što znači da redovito njeguje lice i održava kožu minimalno invazivnim estetskim zahvatima.

Volumen lica je posljedica apliciranja filera, osobito u području srednje trećine lica (obrazi). Konstitucijski ima izraženiju bradu koja joj daje blago androgeni izgled, ali je i brada, osobito submentalni dio (ispod usnica), popunjena filerima.

Ono što mi kod nje najviše „bode“ oči je koža vrata, čija kvaliteta zaostaje za licem pa bih svakako preporučila istovremenu svakodnevnu njegu te minimalno invazivne tretmane koji na vratu mogu dati jako lijepe rezultete, ali je potrebno strpljenje (microneedling, PRP, hijaluron za kvalitetu kože)….

Sve u svemu, oboje djeluju njegovano i prirodno. Ipak – njemu nešto bolja ocjena.

Dr. Jelena Jakić

Geeni Davis su 64 godine i – po mom mišljenju – nikad nije izgledala bolje. Bez obzira na njeno lice u mladim danima, koje je krasila putenost koja se ne može vratiti, izgleda vrlo atraktivno u svakom smislu. Promijenila je frizuru, ima dobru figuru, a estetski tretmani i procedure su doveli do toga da i dalje izgleda mladoliko – a da nije izmijenila iskonski lijepe crte lica.

Volumen je lijepo očuvan umjerenim dozama filera (nemam informaciju je li možda radila facelifting), mimičke bore reducirane su botoksom, održana je kontura donje vilice, a vretenast njegovan vrat i ruke zaista su lijepo uklopljeni u kompletan izgled.

Koža je sjajna, vjerojatno kontinuirano njegovana kod kuće i skinboosterima. Na nekim fotografijama može se vidjeti da je i dosta tanka, što anatomski,  što radi pada hormona i gubitka kolagena.

Svakako bih pojačala tretmane stimulacije kolagena kombiniranim metodama –  filerima za stimulaciju kolagena, biorevitalizacijama i PRP tretmanima te radiofrekvencijom i laserima, ovisno o regijama lica.

I jedna mala primjedba: s mog gledišta, malo bih poradila na asimetriji gornje usne, jer prekrasno i vrlo senzualno djeluju na fotografijama, ali se kod govora i mimike uočava nepravilnost.

Margot Robbie je, uz Angelinu Jolie, lice koje se najčešće pokazuje kao primjer idealnih proporcija, najbliže idealu ljepote.

Iako vrlo mlada, uz pomoć malo filera postigla je harmoniju, takozvani top model look. Za „otvorene oči“ i svježinu gornjeg dijela lica zaslužan je botoks. Koža je savršeno njegovana i sjajna u svim prigodama, što je put da se mladost i svježina održe i u zrelijim godinama.

Kad bih na ovom divnom licu morala nešto minimalno „popraviti“, možda bih ga popunila “tear trough” s malom količinom hijalurona za dodatnu svježinu .

Ipak, mislim da je uz taj minimalni nedostatak ovo lice još ljepše – sada je dobilo jednu dozu zrelosti koja Margot Robbie dijeli od lica djevojčice.

Pročitajte još i ...