U 5 koraka do blistave i zdrave kože

Poznato je da na našu kožu pa tako i na njezin izgled, utječu razni faktori – od prehrane, zagađenja iz okoliša, genetskih predispozicije, UV zračenja i slično. No, ono što je dobro jest da i sami puno možemo napraviti kako bi naša koža bila zdrava i izgledala lijepo.

Svakodnevna njega definitivno je jedan od stupova brige za kožu, a proizvodi koje ćemo pritom birati, trebali bi biti prilagođeni njezinu statusu i eventualnoj problematici. To je, naravno, vrlo individualna stvar, no, postoje neki ključni koraci koji bi trebali biti dio svake beauty rutine.

Uklanjanje make-upa i čišćenje

Najbolji početak je uvijek dobro i kvalitetno čisćenje jer samo čista koža je zdrava koža. Iako su nam naše bake pa i mame usadile naviku da dan započinjemo umivanjem, ono na kraju dana nikako nije dovoljno za temeljito čišćenje kože. Jer navečer treba ukloniti make-up, ali i sve ostale nečistoće koje su se na licu nakupile tijekom dana. Stoga stručnjaci preporučuju takozvano dvostruko čišćenje.

Njegova posebnost je u tome da najprije potpuno uklanjamo make-up, najčešće nekim uljnim čistačem ili losionom, a potom odradimo klasično umivanje vodom i nekim pjenušavim sredstvom. Dodavanjem ovog „čišćenja prije čišćenja“, uklanjate prljavštinu i bakterije s kože, omogućujući redovitom sredstvu za čišćenje temeljitije djelovanje. Osim toga, temeljitim čišćenjem koža postaje propusnija za apsorbiranje ostalih učinkovitih sastojaka proizvoda koji se nanose nakon čišćenja.

SPF/365

Iako ste svjesni opasnosti UV zračenja i nanosite kremu sa SPF-om svakog dana tijekom toplijih ljetnih mjeseci, vjerojatno mislite da je ta rutina tijekom jeseni i zime – nepotrebna. No, moramo vam reći da za SPF vrijedi jedno vrlo jasno pravilo: nikad ne preskakati! Drugim riječima, krema sa SPF-om nanosi se baš svaki dan u godini.

Stoga je važno odabrati proizvod  koji pruža zaštitu od širokog spektra UVA i UVB zraka. Nanošenjem proizvoda sa SPF zaštitom spriječit ćete prijevremeno starenje kože i nastanak hiperpigmentacija koje se javljaju kao posljedica pretjeranom izlaganju sunčevim zrakama.

Eksfolijacija

Eksfolijacija ili peeling također je korak kojega ne bi trebalo preskakati u svakodnevnoj njezi. Od iznimne je važnosti da i ovdje proizvod bude prilagođen tipu kože – stoga ako imate osjetljivu kožu, birajte nježne, enzimske peelinge, dok će normalnoj koži odgovarati i grublji peelinzi granularne strukture.

Peeling je odličan tretman kojim ćete ukloniti mrtve stanice s površine kože, a ona će lakše upijati sve hranjive i aktivne sastojke iz krema i seruma. Osim toga, odstranjivanjem mrtvih stanica smanjujete rizik od začepljivanja pora i nastanka prištića. Peeiling nanosite nježno, kružnim pokretima, jer ćete tako potaknuti i cirkulaciju, a nakon ispiranja lica, ne zaboravite nahraniti kožu hidratantnom kremom.

Vitamin C i za lice

Ako vam se koža čini sivom i umornom, u svoju beauty rutinu uvrstite vitamin C. Osim što je snažan antioksidans, njime se potiče sinteza kolagena. Kada stanicama kože (fibroblastima) koje stvaraju kolagen dodamo vitamin C, povećava se sinteza kolagena, a koža postaje čvršća i izgleda mlađe.

Kao antioksidans, vitamin C štiti kožu od slobodnih radikala koji je oštećuju i čine starijom. Vitamin C ima mogućnost neutralizacije slobodnih radikala i stvara svojevrsnu barijeru od štetnih tvari izvana. Osim toga, sprječava sintezu melanina, čime sprječava razvoj hiperpigmentacija i diskoloracija na koži, a može i posvijetliti postojeće. Izvrstan je proizvod koji osvježava i oživljava kožu te joj vraća blistavost.

Nikad dovoljno vlage

Dehidrirana koža izgleda umorno te izaziva zatezanje i perutanje. Kako biste je hidratizirali i pružili joj svježinu, koristite hidratantne kreme. Hidratantne kreme izvrsna su podloga za makeup, posebice za puder koji nakon cjelodnevnog nošenja ima tendenciju isušiti kožu.

Čak i ako vam je koža masna, ne znači da je optimalno hidrirana, stoga od hidratantne kreme koristi mogu imati svi tipovi kože. Osim što štiti kožu od vanjskih utjecaja, hidratantna krema sprječava nastanak dehidracijskih bora i čini kožu baršunasto mekom te idealno glatkom za nanošenje makeup-a.

Pročitajte još i ...