Dr. Saida Rezaković: mezoterapija vs. skinbooster – koji je pravi izbor za vas? 

Piše: dr. Saida Rezaković, spec. dermatovenerologije iz Specijalne bolnice AGRAM

Dr. Saida Rezaković, spec. dermatovenerologije, na Estetica Firts Class Dinneru

Starenje kože je složeni multifaktorijalni proces koji pogađa svaki organ u tijelu uključujući i kožu. Klinički znakovi starenja su tanka, suha, dehidrirana koža, sivkastog kolorita s pigmentacijama i jasno vidljivim statičkim i dinamičkim borama te smanjenim elasticitetom. Ono što se zapravo događa u procesu starenja na koži na molekularnoj razini su fragmentirana i dezorganizirana kolagena vlakna kao degeneracija mreže elastinskih vlakana. 

Misija: očuvanje kolagena

Tretmani za pomlađivanje i usporavanje procesa starenja su brojni. A među češćima se koriste tretmani skinboosterima te mezoterapija. Učestalo pitanje je po čemu se razlikuju ovi tretmani. Glavni zadatak tretmana skinboosterima i mezoterapijom je očuvanje kolagena stvaranjem neokolageneze, kao i poboljšavanje hidratacije. No, postoje i razlike, a glavne su u sastavu samih preparata.

Skinboosteri sadrže umreženu hijaluronsku kiselinu, koja je stabilnija na razgradnju i omogućuje dugotrajniju hidrataciju od 6 do 9 mjeseci ovisno o proizvodu, dok se mezoterapija provodi koktelima koji sadrže neumreženu hijaluronsku kiselinu koja pruža kraću hidrataciju te se kao sam tretman češće ponavlja. Obje su tehnike minimalno invazivne i dovode do stvaranja novog kolagena – procesa neokolageneze. Svaki tretman ima svoju specifičnost i prednost te se često upotpunjuju i kombiniraju.

Kokteli vitamina i antioksidansa

Prednost mezoterapije je u mogućnosti individualiziranja tretmana u skladu s potrebama klijentu. Mezoterapijski kokteli, osim hijaluronske kiseline, sadrže brojne vitamine i antioksidanse. Tako se mezoterapija može koristiti za tretiranje hiperpigmentacija jer ima sastojke koji inhibiraju aktivni enzim tirozinazu odgovornu za  nastanak hiperpigmentacija. 

Mezoterapijskim koktelima moguće je također provoditi ciljanu terapiju kemijske lipolize za terapiju celulita ili lokaliziranih masnih nakupina na području nogu ili podbratka. Takvi preparati sadrže deoksikolnu kiselinu, karnitin sastojke koji razbijaju masne stanice kao hijaluronsku kiselinu za dodatno učvršćivanje kože. Također, kao jedna od dodatnih indikacija je i mezoterapija vlasišta, gdje se brojnim faktorima rasta i aminokiselinama djeluje na najčešći oblik opadanja kose, androgenetske alopecije, kod muškarca i kod žena.

Najbolji učinak: sinergija oba tretmana

Važno je naglasiti kako zbog razlike u samoj gustoći hijaluronske kiseline skinboostera i mezoterapije skinboosteri nisu adekvatni za primjenu oko regije podočnjaka te se za tu primjenu koristi mezoterapija koja pomaže u uklanjanju podočnjaka te podizanju tonusa kože periorbitalne regije. Skinboosterima je moguće dodatno hidratizirati vrat i područje šaka kao jedinstvenim tretmanom ili u kombinaciji s mezoterapijom, ovisno o stanju kože.

Zaključno na pitanje koji odabrati od ova dva tretmana, najvažnija je indikacija i individualna potreba, no vrlo često se najbolji učinak ostvaruje sinergijom oba. Što se tiče načina na koje se tretmani provode, najčešća je injektibilna metoda, odnosno lice se anestezira prethodno lokalnom anestetskom kremom i vrlo tankim iglama, posebno za te tretmane, se injiciraju preparati na određenoj dubini ovisno o željenom učinku. 

Pročitajte još i ...