Prava istina o….prim. dr. sc. Ružici Jurakić Tončić

Na portalu estetica.hr započinjemo seriju članaka kroz koje našim čitateljima želimo približiti istaknute liječnice i liječnike s kojima surađujemo – i privatno.

Započinjemo s uglednom i omiljenom zagrebačkom dermatologinjom prim. dr. sc. Ružicom Jurakić Tončić iza koje stoji dugogodišnje iskustvo u području upalnih kožnih bolesti, kontaktnih alergija, atopijskog i kontaktnog dermatitisa te urtikarija i kožnih alergija, ali i različitih anti-age postupaka. Otkrila nam je tajne svojih rituala ljepote, a razgovarali smo i o mnogim drugim zanimljivim temama vezanim uz njezin život, hobije i afinitete.

prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić

Prvo se pitanje nametnulo samo od sebe, a zanimalo nas je koju kozmetiku naša sugovornica korisni privatno i bez kojih proizvoda ne može.

Osobno najviše koristim kozmetiku ZOSKin Health by Obagi, ali moram reći da sam veliki ljubitelj kozmetike, tako da se u mojoj kupaonici nalazi impresivan broj krema koje volim kombinirati. Kada je o odabiru kozmetike riječ, imam jedno ključno pravilo – slušam svoju kožu. S obzirom da provodim ozbiljan anti-age, imam adultne akne i k tome hiperpigmentacije, na mojim se policama nalazi doista velik broj preparata (ne trebam ni reći kako ta činjenica izluđuje mog supruga!).

Volim pripravke s C vitaminom od Biologice, oduševio me Avèneov Hyaluron activ B3. Veliki sam ljubitelj i Filorge, jako volim okoloočnu kremu i kremu za usne Global Repair Eyes and Lips. Kad dođe do retinola, koristim 1% Obagijev pripravak, volim cijelu liniju čistača iz ove linije i obožavam Firming serum i Daily Power Defense. S obzirom da koristim i retinol i AHA kiseline, koža mi zna biti isušena i tada volim posegnuti za kremama ili serumima sa hijaluronskom kiselinom. Tada biram pripravke koje kombiniraju hijauronsku kiselinu i niacinamid zbog njegova umirujućeg djelovanja.

Sastavni dio moje dnevne rutine su svakako i pripravci sa SPF50+. To nikada ne preskačem i koristim ih 365 dana godišnje, s obzirom na činjenicu da je to osnova svakog anti-age protokola kao i kontrole hiperpigmentacija. Ovdje nemam kompromisa, a na licu najčešće biram mineralne faktore, obično tonirane. Među favoritima mi je svakako Avène compact spf50+ beige kojeg nosim uvijek u torbici jer je zbog svog kompaktnog pakiranja te spužvice i ogledala zgodan za popravljanje make-upa kad ste izvan kuće.

Kod kuće u jutarnjim satima znam nanijeti Bioderma Photoderm Cover Touch, ali primjena ovog pripravka zahtijeva nanošenje kistom, stoga mi je nepraktičan tijekom dana. Mineralne faktore uvijek nosim tijekom ljeta i ako znam da ću morati biti izložena direktnom suncu, a kada ne planiram biti na otvorenom, znam posegnuti za La Roche Posay Anthelios toniranim fluidom.

Na izložene dijelove ruku volim nanijeti fluide sa SPF50+ i tu je moj izbor Avene ili La Roche Posay. Uvijek imam jedan u autu i jedan u torbici i bez toga je moj dan nezamisliv.

Kad govorimo o njezi tijela, biram Atoderm ulje za tuširanje, cijela obitelj koristi dermokozmetičke linije bez mirisa, namijenjene osjetljivoj koži. Tijekom ljeta volim linije s urejom, primjerice Eucerinovu, dok tijekom zimskih mjeseci uvodim i linije koje vraćaju ceramide.

Za njegu kose ostajem vjerna Kérastase liniji – obožavam ljubičastu liniju, namijenjenu plavoj kosi uz koju koristim Kérastase Nutritive.

 

Koristite li filere? Ako da, koji su fileri Vaš odabir i koliko ih često aplicirate?

Što se tiče filera, pobornik sam toga da se koriste ukoliko licu nedostaje strukture, odnosno ukoliko primjenom filera možemo dobiti volumen tamo gdje on nedostaje. Kada je riječ o meni, tu ne kompliciram – prepuštam se u ruke onome kojemu najviše vjerujem, a to je moj suprug. A on je uvijek izrazito kritičan po pitanju primjene filera. Njegov stav je “manje je više” i uvijek teži tome da se cijela filozofija primjene filera bazira na postizanju što prirodnijeg i svježijeg izgleda.

Moram priznati da filere nismo koristili često, uglavnom za korekciju nazolabijalnih bora koje su kod mene dosta izražene konstitucijski. Prvi sam ih put koristila 2015. godine, kada sam u kratkom periodu izgubila 10 kilograma te ove godine, nakon što sam u duljem periodu izgubila veliki broj kilograma. U dva sam navrata imala filere u usnicama, no sada je od toga prošlo pet godina. Zadovoljna sam oblikom svojih usnica pa za tim nemam potrebe.

Zapravo moram reći da dosad nisam imala previše potrebe za korekcijom volumena, osim kada se radilo o većim gubicima kilograma pa sam gubila subkutano masno tkivo koje daje formu lica. S obzirom da suprug dugi niz godina radi isključivo s Allerganovim pripravcima, njegov i moj odabir će biti uvijek Allergan Juvederm. Isto tako mogu reći da zapravo spadam u grupu “sretnica” jer kod mene filer svoje djelovanje pokazuje izrazito dugo pa utoliko i nismo imali potrebu za čestim ponavljanjem tretmana.

Možete li nam otkriti neki zanimljiv detalj o sebi koji će nas iznenaditi?

(Smijeh) Pa, ne znam što bismo mogli izdvojiti u kategorij “zanimljivih detalja” .  Po prirodi sam druželjubiva, volim provoditi vrijeme s obitelji i prijateljima. Strastvena sam ljubiteljica sporta i redovito vježbam. Kad kažem redovito, to kod mene znači svakodnevno i to cijeli život. Tu mi je naviku usadio otac od najranijih dana i trudim se vježbati svaki dan, neovisno o tome koliko sam zaposlena i opterećena obavezama. Tjelovježba je dio tjelesne i mentalne higijene i mislim da bez toga ne bih imala snage za većinu posla i obaveza koje odradim tijekom svog dana.

Jako sam ponosna na to što sam u srpnju ove godine položila za majstoricu borilačke vještine te sam postala ponosna vlasnica crnog pojasa u karateu. Među rijetkim sam ženama ove dobi koje se aktivno natječu u karateu u kategoriji veteranke, tako da mogu reći da moju sobu krasi brončana medalja s Državnog natjecanja. Dvije godine zaredom sam bila prvakinja Grada Zagreba i dvije godine zaredom sportašica godine Zagrebačkog karate saveza. Aktivno sudjelujem u radu svog matičnog kluba, Karate klub Kaptol u Zagrebu, kojeg smatram svojm sportskim domom.

Moja druga velika ljubav su konji –  prošle sam godine skupila snagu i hrabrost te sam konačno zajahala konja, a to, vjerujte mi, nije šala pa sada rekreativno jašem u Konjičkom klubu Evago. Evo, ukoliko uzmete u obzir da u rujnu ove godine punim 46 godina, karate i jahanje možda nisu najtipičniji sportski izbor gospođa mojih godina, ali ja sam i karate i jahanje birala srcem, a ne razumom te ta dva sporta predstavljaju moje veliko životno veselje. Karate je nešto što se zbiva svakodnevno, jahanje ipak vikendima jer je izrazito teško naći vremena za sve u jednom danu koji traje samo 24 sata.

Čime biste se bavili u životu da niste liječnica?

Da nisam liječnica bih bila veterinarka ili arhitektica.  U to sam sigurna. Životinje me beskrajno vesele i opuštaju i da imam išta više vremena, vjerojatno bih ih imala udomljenih jako puno, ovako imam samo jednu staru macu s tri noge koja je sa svojih 14 godina član naše obitelji.

Velika želja mi je bila biti arhitektica i da sam arhitekt, sigurna sam da bih se bavila obnovom starih razrušenih kuća, koje bih obnavljala u duhu starina i trudila se udahnuti im novi život. Drugim riječima, bila bih arhitekt koji “liječi” stare kuće pa kako god okrenete, mislim da mi je bilo suđeno postati liječnica. U ovom trenutku svog života, mislim da sam odabrala zanimanje koje silno volim i uz koje pronalazim veselje u svakom novom danu. Mislim da je jako važno odabrati posao koji vas životno ispunjava – tada doista uživate u tome što radite.

Što smatrate svojom najvećom kvalitetom, kada je o poslu riječ?

Kada je riječ o dermatologiji, veliki sam entuzijast – pobornica sam fotoprotekcije i promicanja važnosti ranih preventivnih pregleda madeža. Posvetila sam svoj poslovni život ranoj detekciji melanoma i kožnih tumora i utoliko sam vrlo aktivna u pisanju brojnih tekstova vezano uz važnost ranog dolaska dermatologu, opasnosti oštećenja kože UV zrakama. Uvijek se odazivam svim javnozdravstvenim akcijama za preventivne preglede madeža, koliko god to zahtjevno bilo, uvijek me to duboko ljudski ispunjava. Posao na tom polju – edukacija javnosti – je tek počeo, stavovi naše populacije se nisu mijenjali godinama i mislim da je na nama dermatolozima da se potrudimo da se naša poruka čuje što dalje. Svaki spašeni život je velika stvar, pa utoliko svi ovakvi angažmani, iako zahtijevni, vrijede cijeli jedan svemir.

Što Vam je do sada bio najveći izazov u karijeri?

Najveći profesionalni izazov mi je bio izrada internacionalne doktorske disertacije. Doktorirala sam na polju kožne barijere i atopijskog dermatitisa, imala sam dvije fantastične mentorice koje su me strpljivo vodile kroz taj zahtjevni period. Izrada disertacije je trajala godinama, bila je iznimno kompleksna, uključivala je genetske analize u Dublinu, izradu citokina u Akademskom medicinskom centru u Amsterdamu, lipida u Leidenu, prirodnih ovlaživača na Fakultetu za biokemiju u Zagrebu, uzimanju uzoraka na KBC Zagrebu i matematičku analizu podataka u Japanu. Ovo je uključivalo i edukacije i studijske boravke u Europi.

Obrana disertacije dogodila se tijekom pandemije koronavirusa tako da svoj doktorat smatram definitivno najvećim svojim dostignućem, koje naravno ne bi bilo moguće da nisam imala podršku svoje Predstojnice i mentorice, kao i mentorice u Amsteramu, ali i brojnih ljudi koji su bili uključeni u sve znanstvene aktivnosti i izradu podataka.

Vratimo se laganijim temama: gdje najviše volite odlaziti u shopping?

Nekad prije sam se jako veselila odlaziti u shopping, osobito sa svojim prijateljicama. Danas moram reći da mi to uopće ne predstavlja poseban gušt i shopping obavljam putem ciljanih internetskih stranica, a svoje slobodno vrijeme radije posvećujem ljudima koji me vesele. Što sam starija, to više znam što želim i koristim najbrže i najpouzdanije načine da kupim određeni proizvod, dok svoje slobodno vrijeme provodim na kvalitetniji način.

Što je za Vas ljepota?

Ljepota je subjektivan pojam. Meni osobno su najčešće lijepi ljudi oni koji zrače pozitivnom energijom, oni koji pune prostoriju svojim osmijehom. Ljepota je isto tako svevremenski pojam. Mislim da možeš biti lijep i istovremeno jako star, tako da ljepotu ne vezujem uz godine. Za mene su ljudi najljepši kada se smiju. Osmijeh smatram najljepšim make-upom na svijetu.

Ukoliko me pitate što smatram privlačnim kod ljudi, to je upravo entuzijazam i ljubav prema životu. Volim njegovane ljude, one koji vode brigu o svome zdravlju. Primjerice, lijepa mi je bijela, neosunčana koža jer je to zdrava koža. Zapravo uopće nije bitno što nosite na sebi –  odjeću, make-up, nakit – bitno je kako to nosite. S godinama sam shvatila da su mi na ljudima zapravo najljepše upravo neke nesavršenosti koje ih čine posebnima. Primjerice, često svojim pacijentima s velikim prirođenim madežima znam reći da su najljepši na svijetu, jer ne postoje dva ista prirođena madeža na svijetu, što upravo tog pacijenta čini posebnim. Volim uredne i lijepe madeže, njih smatram ukrasom našeg tijela. Tako da ako me pitate što je ljepota, širok je to pojam i mislim da je prekrasno to što ne postoje dvije iste definicije ljepote na svijetu i svi je mi i vidimo i doživljavamo na svoj posebni, vlastiti način.

Pročitajte još i ...