Shawn Tawne u Hrvatskoj: Doznali smo koji puderi postaruju kožu, a s kojima izgledamo mlađe

Jedan od najrenomiranijih svjetskih brandova mineralnog makeupa, Jane Iredale, u petak, 12. listopada u zagrebačkoj makeup akademiji Ministry of beauty, predstavio je novu jesensku kolekciju makeupa inspiriranu romantičnim „bridal“ ugođajem aktualne sezone vjenčanja.

Osim u makeup radionici uz poznate modele – Anitu Dujić, Fani Stipković, Lidiju Lešić i Martinu Matušin, prisutni su mogli uživati u inspirativnim savjetima svjetski poznatog vizažista i glavnog edukatora branda Jane Iredale, Shawna Tawnea.

Kako se prilika za razgovor s ovakvim stručnjakom nikako ne smije propustiti, iskoristili smo njegov dolazak u Zagreb i upitali ga sve što smo oduvijek htjeli znati o mineralnom makeupu i ponašanju različitih tipova kože, a potražili smo i odgovor na jedno od najčešćih pitanja kad je riječ o puderima – možemo li se puderom (vizualno) pomladiti?

Kvalitetan puder ne postaruje kožu

S obzirom na to da naše čitateljice uvijek žele znati što više o prirodnom uljepšavanju kože, inovativnim formulama i aktivnoj borbi protiv znakova starenja, zanima nas – utječe li svakodnevno nošenje pudera na starenje kože, ako da – koliko?

Jedini točan odgovor na to pitanje je – sve ovisi o tome o kakvom je puderu riječ. Nosite li zdravi makeup svakodnevno, onaj čiji su sastojci namijenjeni poboljšanju kože, to će ustvari pomoći vašoj koži i spriječiti prerano starenje, a posebno kad je riječ o kvalitetnom puderu koji sadrži SPF širokog spektra, koji će kožu zaštititi i od UVA i od UVB zraka, baš poput kreme za zaštitu od sunca. Iako je poznato da su UVA zrake odgovorne za starenje, a UVB za opekline, istina je da svaki dodir nezaštićene kože sa suncem utječe na brže starenje. Unatoč svim inovativnim formulama, dobar SPF najbolji je anti-ageing alat koji možete koristiti.

Lidija Lešić

Iz vašeg iskustva, koji je najbolji način za temeljito čišćenje lica od pudera i je li zaista pogubno za kožu ako ponekad preskočimo skidanje makeupa prije spavanja?

Moje je pravilo strogo, ali jednostavno: Neovisno o tome koliko ste umorni i kako ste proveli dan, nikada, ali baš nikada ne idite na spavanje s makeupom, neovisno o tome je li puder zdrav ili nije. Naša koža mora disati noću da bi se regenerirala i nema tog pudera s kojim je zdravo prespavati.

U posljednje vrijeme, obožavam skidati makeup Magic Mitt rukavicom od mikrovlakana, koja samo uz pomoć vode uklanja svu šminku, čak i maskaru. Kad je temeljito čišćenje lica u pitanju, klijenticama uvijek preporučujem jednostavnu rutinu u tri koraka  – čistač lica, toner, hidratantna krema, i to svake večeri prije spavanja. Te korake osobno nikada ne preskačem – ne odlazim na spavanje s makeupom niti bez noćne kreme.

Matirati ili iluminirati?

S obzirom na to da ne postoji makeup proizvod koji će odgovarati baš svakom licu, zanima nas kako se različiti tipovi kože ponašaju pod mineralnim puderom? Kome će najviše odgovarati i o čemu voditi računa s obzirom na tip kože?

Kad su Jane Iredale mineralni puderi u pitanju, smatramo da je izrazito važno makeup prilagoditi tipu kože, zbog čega postoji širok raspon različitih formula – naši se puderi prodaju u 5 različitih formula, od kojih svaki odgovara različitom tipu i potrebama kože. Tako, primjerice, osobe s masnom kožom žele suzbiti višak sjaja, a za njih je kao stvoren Jane Iredale PurePressed Base mineralni puder koji upija višak sebuma i matira lice, ali bez efekta maske.

S druge strane, ako vam je koža suha, cilj je dati joj malo više sjaja i lagano je iluminirati, pri čemu su Jane Iredale puderi Amazing Base i Liquid Minerals namijenjeni upravo tome – lagani su na koži, svilenkastog osjećaja, a obožavaju ih osobe čija je koža suha i traži malo više sjaja.

Što mislite o vrlo raširenom mitu da bi žene sa suhom ili zrelijom kožom trebale izbjegavati pudere u prahu ili kamenu i držati se isključivo tekućih formula?

Rekao bih da taj mit potječe još od vremena kada su svi puderi u prahu i kamenu sadržavali talk – hidratizirani magnezijev silikat koji na kožu djeluje vrlo isušujuće. Današnji puderi sastavom su mnogo kvalitetniji, a niti jedan Jane Iredale puder ne sadrži talk, pa čak niti formula u prahu neće izvlačiti vlagu iz kože. Iz tog razloga, nema potreba da se osobe suhe kože ograničavaju isključivo na tekuće pudere.

Nakupljanje pudera u borama i linijama – kako ga izvući iz borica

Jedan od najčešćih problema žena svih dobnih skupina, a posebice žena nakon 40-e je nakupljanje pudera u borama i linijama, mrvljenje proizvoda po vanjskoj strani lica i „pucanje“ pudera na području čela i oko očiju – tzv. creasing efekt. Postoji li rješenje ili neki mali trik s kojim bi se takve pojave mogle izbjeći?

Nakupljanje pudera u borama i linijama apsolutno je nemoguće izbjeći, neovisno o tome koliko je koža njegovana i koliko je puder kvalitetan – naše lice je neprestano u pokretu, a učestala mimika presavija kožu, što je potpuno prirodno. Kad su sitni trikovi u pitanju, jedino rješenje je konstantno održavanje makeupa. Primjerice, područje ispod očiju posebno je sklono sitnim linijama i uvlačenju pudera, a samo nježno utapkavanje vrhovima prstiju rasporedit će nakupljeni proizvod te ga „izvući“ iz borica. Nošenje makeupa podrazumijeva popravljanje i dorađivanje tijekom dana, jer ako i postoji proizvod koji se nakon 12 sati na licu nije niti pomaknuo s vašom mimikom, takav proizvod vjerojatno nije niti dobar za vašu kožu.

Shawn Tawne i Fani Stipković

Biste li rekli da koža može imati koristi ako koristimo manje makeupa ili ga počnemo koristiti kasnije u životu, primjerice s 30, a ne s 20?

Rekao bih da je bit makeupa u tome kako želite izgledati, a u skladu s tim, žene ga počinju koristiti u različitim godinama. Već sam spomenuo da je zaštita od sunca apsolutno najvažniji anti-ageing alat, a trebali bismo je nositi još od djetinjstva, tako da ćemo i ostale proizvode uklopiti u svoju rutinu kada procijenimo da je vrijeme.

Još je jedan rašireni mit da kako starimo, trebamo nositi sve manje makeupa. Mislim da je riječ o čistoj laži – koža s godinama ima više štete, mrlja i ostalih nepravilnosti koje želimo pokriti. S godinama bismo trebali formule prilagoditi koži i njenim potrebama, no to nikako ne znači izbjegavati makeup – izvrstan primjer je i moja baka, koja u 86-oj godini izgleda bolje no ikad, a gotovo da je se ne može vidjeti bez pudera na licu i ruža na usnama.

Što je, po vašem mišljenju, ono što Jane Iredale puderi nude više od klasičnog pudera, u čemu je njihova prednost?

Tri su ključne stvari – kvaliteta sastojaka, snažni SPF i možda ženama najvažnije – kako izgleda i koji osjećaj ostavlja na koži.

Anita Dujić

Što bih preporučio uvijek i svakome

Imate li nekakav poseban trik ili savjet kad je aplikacija pudera u pitanju, posebno kad je riječ o puderima u kamenu i prahu?

Uvijek i svakome bih preporučio nanošenje makeupa kistom, jer niti jednim drugim alatom nije moguće postići jednako dobre rezultate. Također, kad su Jane Iredale puderi u pitanju, zbog visoke pigmentiranosti nije potrebno koristiti veliku količinu proizvoda, a to je ujedno jedan od najvažnijih savjeta. Za mladenački izgled lica, ne koristite više proizvoda nego je potrebno – radije se odlučite za proizvod s jačim pokrivanjem.

Kako objediniti najčešće zahtjeve kad je makeup u pitanju, posebice kod makeupa za evente – dugotrajna postojanost pudera, uz prirodni izgled bez puderastog efekta maske?

Sprejevi za hidratizaciju vrlo su važni upravo za izbjegavanje efekta maske. Jane Iredale Hydration Spray dolazi u nekoliko varijanti, a osim što će „zalijepiti“ mineralni puder za kožu, često ga koristim i ispod pudera, kako bi hidratizirao kožu prije makeupa i osigurao prirodni izgled.

Može li puder zaista zaštititi kožu od vanjskih faktora? Ako može – je li riječ samo o fizičkoj barijeri ili puder može kožu štititi sastojcima?

Naravno da može. Dobar puder štiti kožu od sunca, ali i od čestica zagađenja koje se nalaze u zraku, a koži mogu ozbiljno naštetiti. Prvenstveno služi kao fizička barijera između kože i štetnih faktora, no Jane Iredale puderi sadrže i moćne antioksidanse koji neutraliziraju štetu nastalu zbog djelovanje slobodnih radikala.

Ljubav na prvi pogled

Kada ste se prvi puta susreli s Jane Iredale mineralnim puderima i zašto ste ih zavoljeli?

Sad već davne 2003. godine, živio sam blizu Los Angelesa, a SPA centar u kojem sam radio prodavao je Jane Iredale makeup. Sjećam se da sam odmah bio oduševljen s nevjerojatnom moći prekrivanja ovih pudera, a ubrzo nakon što sam počeo koristiti Jane Iredale pudere, shvatio sam da moja koža izgleda bolje i djeluje zdravije, i to bih označio kao trenutak u kojem sam se zaljubio u brand. Kada sam dobio priliku pridružiti se kompaniji 2007., nisam se dvoumio ni trena.

Što je po vašem mišljenju najvažnije u odabiru pudera prema dobi? Kako znati koji će puder odgovarati mlađoj, a koji zrelijoj koži – je li riječ samo o snazi prekrivanja ili o formuli?

Ključ odabira nije u prekrivanju kojeg želite, već o tome što od pudera očekujete – koje benefite želite vidjeti na koži i kakav efekt želite postići. Jane Iredale puderi su po tom pitanju univerzalni – zbog svojih skincare svojstava možemo ih koristiti na osobama svih dobi, a vrstu formule odabiremo ovisno o željenom efektu.

Primjerice, iako osobe zrelije kože imaju više znakova starenja koje bi željele prekriti, preporučujem im da isprobaju Jane Iredale Liquid Minerals puder, koji svojom jedinstvenom teksturom idealno odgovara zrelijoj koži. Sitne „perlice“ unutar formule su ustvari sfere pigmenta koje plutaju u liposomskom gelu, a osim što ujednačava ten, sadrži hijaluronsku kiselinu koja natapa kožu vlagom i uzrokuje „plump“ efekt na stanicama kože. Na osobama zrelije kože ovaj puder čini čuda – zaista daje mladenački izgled licu.

Puderom je moguće vidno pomladiti lice – ako znate kako

Može li puder zaista učiniti da lice izgleda mlađe – kako nas može pomladiti?

Makeup može učiniti nevjerojatno mnogo kako bi lice izgledalo mlađe. Najbolji primjer je efekt highlightera – samo jednim proizvodom moguće je stvoriti iluziju prirodnog liftinga lica, jer se posvijetljena područja doimaju isturenijima i podignutijima, dok se tamna područja čine uvučenima. Kako starimo, kosti lica se smanjuju, a masno tkivo propada, zbog čega koža počinje visiti. Preciznim nanošenjem makeupa možemo stvoriti privid liftinga gdje je potrebno, ali i vizualno vratiti volumen tamo gdje je izgubljen, tako da bih svakako rekao da makeup ima iznimnu moć u vizualnom pomlađivanju lica.

Shawn Tawne i Fani Stipković

Za kraj, imate li nekakav savjet za naše čitateljice, kako iskoristiti maksimum iz pudera i učiniti ga svojim anti-age saveznikom?

Najvažniji savjet koji imam za nanošenje pudera je – ne pretjerujte s količinom. Trebate li više prekrivanja nego što vam puder daje, pokušajte ga nanijeti drugim alatom, jer će isti puder pritisnut spužvicom pružiti mnogo snažnije prekrivanje nego kad je nanesen mekim kistom. Također, sprej za hidratizaciju između slojeva pudera dat će licu potpuno prirodni efekt, a lice učiniti zaglađenim i baršunastim.

Kad je u pitanju prekrivanje mrlja, pigmentacija, podočnjaka i ostalih nepravilnosti, moj najdraži puder je Jane Iredale Amazing Base, jer hrani i njeguje kožu, prekriva čak i izražene mrlje, a završni efekt mu je potpuno prirodan.

Pročitajte još i ...