Jeste li čuli za ekspozom? Otkrivamo detalje o ovom anti-age fenomenu

Svakih nekoliko godina pojavi se termin koji promijeni naše viđenje zdravlja kože, njenog procesa starenja i mogućnosti prevencije nepoželjnih pojava.

Svi faktori povezani sa starenjem kože

Nakon mikrobioma, novi termin na koji dermatolozi obraćaju pažnju je ekspozom. Ako za ovaj termin još niste čuli, vrijeme je da se s njim upoznate.

Ekspozom je znanstveni koncept poznat u posljednjih 15-ak godina, a odnosi se na kumulativni utjecaj okoliša i povezane biološke reakcije koja se odvije tijekom cijelog života. Francuski brend Vichy ovom je fenomenu posvećen već godinama, a sve kako bi pomogao ljudima diljem svijeta razumjeti sve faktore povezane sa starenjem kože, a znanstvenicima otvorio put do sasvim novog koncepta njege kože i anti-ageinga.

Odgovoran za 80% starenja kože

Ekspozom obuhvaća sve faktore iz našeg okoliša (tzv vanjske utjecaje), ali  pušenje, prehranu, stres, tjelovježbu i kvalitetu sna – ukratko, sve ono što nije povezano s genetikom, već našim životnim okruženjem, stilom, navikama i odlukama.

Neki od najštetnijih faktora koji se spominju u kontekstu ekspozoma su UV zračenje i zagađenje – a posljedice su najvidljivije na koži.

Iako na proces starenja kože utječu različiti faktori, znanstvenici tvrde kako je ekspozom odgovoran za 80% starenja kože, dok se genetici pripisuje svega 20%. Iako možda u prvi ten ne djeluje tako, ovo je zapravo dobra vijest – jer ona znači da na većinu faktora povezanih sa starenjem kože možemo utjecati, a ne samo nemoćno čekati da genetika „učini svoje“.

Sve što nam se događa u životu ostavlja trag na koži

Naša je koža poveznica s vanjskim svijetom te svakodnevno trpi značajna biološka oštećenja, koja se tijekom života kumuliraju i utječu na izgled, strukturu i mladolikost kože. Osim što smanjuju prirodne rezerve vode, hijaluronske kiseline i kolagena, ovakva oštećenja najviše utječu na slabljenje kožne barijere, gubitak čvrstoće kože i nastanak bora.

Uzimajući u obzir sve unutarnje i vanjske faktore koji utječu na kožu, Vichyjevi istraživači tvrde kako baš sve što nam se dogodi u životu ostavlja trag na našoj koži.

Tražeći sve individualne faktore koji utječu na stanje kože, Vichy je zaključio kako su osim UV zračenja, najznačajniji štetni faktori ozon, upale i unutarnje promjene na imunosnom sustavu pojedinca.

Personalizirane preporuke za njegu kože

Imajući na umu činjenicu da je svaka osoba zaista posebna te se njene potrebe razlikuju od svih ostalih, Vichy je kreirao individualni pristup koji pomaže svakoj osobi u odabiru idealne njege za njeno lice. Tako je nastala platforma Skin consult AI, centralno mjesto za personaliziranu dijagnostiku i preporuke za njegu kože – a na njoj je dosad napravljeno preko 4 milijuna konzultacija na korisnicima diljem svijeta, s čak 98% točnosti.

Više o Skin Consult platformi pročitajte OVDJE.

Ovim je pristupom Vichy pomogao dermatolozima i korisnicima da personaliziraju protokole za njegu kože, a detalje nam je objasnila i dr. Delphine Kerob, dermatologinja na čelu medicinskog tima laboratorija Vichy.

Novitet koji zaglađuje bore i popunjava kožu

Ova je stručnjakinja na globalnom online predavanju otkrila kako je ključan korak u prevenciji preuranjenog starenja zaštita integriteta hijaluronske kiseline te nadomještanje njenih zaliha novima.

Upravo je toj misiji posvećen i novi proizvod brenda Vichy – Liftactiv Supreme HA Epidermal Filler Serum, intenzivni hijaluronski serum koji znatno smanjuje vidljivost bora na koži lica.

Formuliran je sa snažnim dermatološkim aktivnim sastojcima – 1.5% hijaluronske kiseline te vitaminima CG i B5, igra važnu ulogu u vraćanju vlage u kožu te kreiranje „plump“ efekta.

Ime „filler“ duguje upravo efektu popunjavanja kože koji je vidljiv vrlo brzo nakon nanošenja, a unatoč snažnom djelovanju, ovaj je serum vrlo blag za kožu, nekomedogen te je prikladan i za osobe s osjetljivom i reaktivnom kožom.

Među glavnim benefitima njegovog redovnog korištenja ističu se zaglađenost kože, mladenački sjaj i 24-satna hidratiziranost. Zbog visoke koncentracije aktivnih sastojaka, ovaj će proizvod  samo 6 tjedana smanjiti vidljivost bora, osnažiti prirodnu barijeru kože i kreirati prirodni „plump“ efekt na licu.

Pročitajte još i ...