Dr. Davor Mijatović: Jesu li silikonske grudi vječne?

Povećanje grudi postalo je najčešći dar za maturu djevojkama u Italiji. Ugradnja silikona izgurala je darove poput automobila i putovanja na drugo i treće mjesto. Angelica Pesce (18) iz Rima posvjedočila je da će ona i mnoge njene prijateljice otići pod nož nakon što im završi škola. „To je puno korisniji dar od nečega kao što je automobil, koji će se pokvariti za nekoliko godina. Ili putovanja, koje je gotovo za tjedan ili dva. Moje nove grudi trajat će mi do kraja života“, rekla je Angelica. (izvor Jutarnji.hr)

Traju li silikonske grudi do kraja života, može li se s njima dojiti, kakvi se silikoni ugrađuju i odgovore na mnoga druga pitanja dao nam je prof. dr. sc. Davor Mijatović, dr. med., šef Zavoda za plastičnu, rekonstruktivnu i kirurgiju dojke KBC-a Zagreb i jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za rekonstrukciju i plastičnu kirurgiju dojke.

prof. dr. sc. Davor Mijatović, dr. med.
prof. dr. sc. Davor Mijatović, dr. med.

Profesore Mijatoviću, danas sve mlađe i mlađe djevojke žele silikonske grudi. Što mislite o tom trendu? Koliko je godina imala najmlađa žena, a koliko najstarija kojoj ste ugradili silikonske grudi?
Današnje djevojke i mlade žene svjesnije su mogućnosti koje pruža plastična kirurgija, a ideal ljepote i savršenstva koji se danas postavlja pred njih predstavlja određeni oblik pritiska. Ponekad takve želje nisu opravdane, ali u većini slučajeva odluke za korekcijom ili poboljšanjem izgleda donesene su nakon pomnog razmišljanja. Prema iskustvu koje imam sa svojom grupacijom pacijentica, te želje nisu nikada bile nerealne i donesene na preskok. Naravno, liječnik ipak mora biti taj koji će procijeniti postoji li razlog za operaciju, bez obzira na želju pacijentice. Što se tiče godina, najmlađa pacijentica imala je 21 godinu, a najstarija 58 godina.

Što žene misle kad kažu da žele prirodan izgled grudi?
Pod prirodno misle ne prevelike, a pod neprirodno na prenapadne grudi. S obzirom na veličinu grudi, naša populacija bira iste veličine kao i žene u ostalim europskim zemljama, dakle implantate od 250 do 370 ml, dok u nekim susjednim zemljama počinju sa 400 ml pa na više. Naše pacijentice su zadovoljne s veličinom 3, tek iznimno 4.

Naked woman with small breasts holding natural silicon breast form enlargers Close up, Image: 9848619, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Može li se na dodir osjetiti da grudi nisu prirodne?
Ovisi koliko žena ima potkožnog masnog tkiva i žljezdanog tkiva. Ako ga ima dovoljno, onda se ne može napipati implantat.

Kakvi se implantati nude na tržištu?
Na tržištu ima svega. Osobno koristim implantate jednog američkog proizvođača. Oni jesu najskuplji i zarada je zbog toga manja, ali ja radije mirno spavam. Srećom, u Hrvatskoj nismo nikad koristili PIP implantate koji su izazvali veliku buru u Francuskoj i u nekim drugim zemljama.

Prati li cijena kvalitetu?
Što se tiče implantata koje ja koristim, prati! Prema onoj staroj da nitko nije toliko bogat da kupuje jeftino, mišljenja sam da se treba investirati u najkvalitetniji materijal, ali i platiti vrhunski educiranog stručnjaka kada se već ide na takvu operaciju. Nije sve u materijalu, najbitnije je koje su kvalifikacije kirurga koji vas operira.

American model and actress Kyie Jenner shows her best side for Australian band Quay Sunglasses in their 2017 collection., Image: 339596506, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Kakva je razlika između silikona prije 10 godina i danas?
Velika. Nova generacija implantata ima značajno manji postotak kapsularnih kontrakcija i ostalih komplikacija zbog napretka u tehnologiji ovojnice implantata, ali i silikonskog gela.

Jesu li implantati vječni?
Neki proizvođači daju čak doživotno jamstvo u slučaju spontanog puknuća implantata. Ipak, povećanje dojke nije sam implantat. Nitko ne može predvidjeti što će se događati s tkivom dojke 10 godina nakon ugradnje. Možda će se tkivo toliko promijeniti da će trebati zamijeniti implantat ili učiniti nešto s tkivom kako bi oblik dojke bio dobar. Nekad me pacijentice pitaju kako će njihove grudi izgledati za 10 godina. Bio bih sretan kada bih imao kristalnu kuglu i mogao im odgovoriti na to pitanje, ali radije se poslužim usporedbom o povećanju dojki i kupnji automobila. Povećanje dojki košta otprilike 4000 eura, a prosječni automobil oko 30 000 eura pa dobijete samo 5 godina garancije! Ljudi moraju shvatiti da su građeni od tkiva koje je podložno gravitaciji, promjenama tkiva i starenju.

May 14, 2015 - Cannes, France - CANNES, FRANCE - MAY 17: Salma Hayek attends the 'Carol' Premiere during the 68th annual Cannes Film Festival on May 17, 2015 in Cannes, France., Image: 245372153, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Kako se određuje tip silikona koji će se ugraditi u neke grudi?
Tip silikona određuje se prema želji pacijentice.

Je li vam se ikada dogodilo da su se žene nakon što su ugradile silikone u grudi predomisle i poželjele da ih izvadite?
Nikada!

Jeste li ikada odbili operaciji zbog nerealnih zahtjeva ili očekivanja, npr. vrlo sitna žena želi grudi broj 5?
Naravno, i to baš u nekoliko slučajeva kada zahtjevi nisu mogli biti ostvareni zbog građe pacijentice. Ali, gledajući 25 godina unatrag, taj broj slučajeva zapravo je zanemariv. Moje pacijentice su normalna, inteligentna i draga bića.

Što se događa kada pacijentica želi manje implantate od preporučenih?
U tom ih slučaju dobije. Želja pacijentice je imperativ dok god je želja realna i tehnički moguća.

South Africa fashion model Jenna Pietersen stars in Lingadore Lingerie Spring Summer 2014 collection., Image: 192712164, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Dosta se govori o trendu zamjene implantata i liftingu grudi u istoj operaciji. O čemu se radi?
Neke žene imaju problema s implantatima koji su ugrađeni prije desetak godina i žele ih izvaditi, a onda se mora napraviti i lifting grudi. Ali, ako pacijentica ima dovoljno vlastitog masnog tkiva, onda se izgubljeni volumen može nadoknaditi uz pomoć vlastite masti, lipofilingom dojki. Ja sam prvi u Hrvatskoj napravio povećanje dojki samo s masnim tkivom i imam česte prohtjeve pacijentica da svoje dojke žele povećati samo upotrebom njihova masnog tkiva.

Gdje je najbolje da bude rez, oko aureole bradavice ili kod pregiba dojke?
Kod pregiba dojke. Tada je operacijsko područje pregledno i vidite što radite u operacijskom zahvatu. U 25 godina nikada nisam imao pritužbu pacijentice na postoperacijski ožiljak u pregibu.

Koji oblik implantata preferirate, anatomski ili okrugli i u čemu je razlika?
Preferiram anatomski, tj. oblik suze. Daje prirodan oblik, dekolte i projekciju dojke.

Koji su sve načini ugradnje silikonskih umetaka i kakav je rezultat svakog postupka?
S obzirom da danas sve više žena vježba zahvat koji uključuje disekciju grudnog mišića, ugradnja umetka ispod mišića više nije prihvatljiva jer je oporavak dulji, a ponekad se može vidjeti pomicanje tog mišića pri određenim pokretima. Preferiram postavljanje implantata ispod ovojnice pektoralnog mišića, ali to nije uvijek moguće. Ako je žena jako mršava, tada izbora nema, mora se ići pod mišić.

Sharon Stone arrives at the opening ceremony of the 13th Marrakesh International Film Festival on November 29, 2013 in Marrakech, Morocco Photo by Bouknadelabdou / PixPlanete/insight media, Image: 178146052, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Riješimo jednom zauvijek vječna pitanja kad se radi o silikonima. Je li moguće da silikonske grudi puknu u avionu?
Ne!

Mogu li žene sa silikonskim grudima dojiti?
Da! Javite to ginekolozima! U mnogim slučajevima zvale su me izbezumljene nove majke da im ginekolozi žele prekinuti dojenje jer imaju silikonske implantate. Dojiti se može!

I za kraj, nekoliko osobnih pitanja. Prirodne ili silikonske grudi?
Svejedno mi je, važnije mi je ono što je u glavi.

Prepoznajete li svoj rad na plaži?
Ne, jer se ne kupam na plažama. Otplovim brodom u neku uvalu i uživam u miru.

Koja je za vas poznata ličnost ideal ljepote?
Sharon Stone, iznimno je inteligentna!

Pročitajte još i ...