Kako “dovesti u red” dio tijela koji nemilosrdno otkriva godine?

Što mislite, kada bi vaše tijelo moglo s vama komunicirati, koji bi se njegov dio požalio da ga zanemarujete kad je njega u pitanju?

Ne morate odgovarati – naslućujemo odgovor. Možda nije univerzalan, ali sigurni smo da vrijedi za veliku većinu žena… Naime, dok lice pobožno mažemo ujutro i navečer, vrat i i dekolte u brojnim slučajevim ostaju zapostavljeni.

Kad tijelo pozove upomoć

Zapravo, možda pitanje kojim smo započeli tekst i nije bilo najbolje postavljeno. Naime, tijelo s vama – znate li čitati između redaka – itekako komunicira. Ispočetka, naravno, vrlo suptilno. Dat će vam do znanja da je u stresu, da je premoreno.

Nakon toga signali koje šalje postaju konkretniji – organizam javlja da mu nedostaje vitamina, pa čak i da je bolestan, samo ga mnogo (previše) puta uopće ne doživljavamo. Ili njegove vapaje primijetimo tek kad postane prekasno da bismo spriječili pa nam ostaje samo – da liječimo.

Koža prva reagira

Taj poziv upomoć dosta često prva osjeti koža, koja reagira čak i na naše emocije. Primjerice, u stanju stresa tijelo proizvodi kortizol, a on na neki način uništava kolagenska vlakna, crpi vlagu iz kože i pospješuje nastanak upalnih procesa.

A koža reagira i na manjak njege koja joj je potrebna. Premda koža stari kakvim god je preparatima tretirali, ako nađemo kozmetički proizvod koji je s njom kompatibilan, sa sigurnošću možemo reći da će – barem vizualno – starjeti sporije.

UV zrake – neprijatelji glatke kože

Premda vrat karakterizira tanja koža, manjak potkožnog masnog tkiva i slabiji mišići – zbog čega teže zadržava čvrst tonus – njegujućim preparatima možemo izbjeći „katastrofu“. Stvari se pogoršavaju krajem tridesetih, kad koža postaje opuštenija, gubi nekadašnju čvrstoću, a bore su na njoj sve zamjetnije.

Također, vrat je neprestano izložen nepovoljnim vanjskim uvjetima i UV zračenju, što je još jedan bitan faktor koji pridonosi prijevremenoj pojavi znakova starenja. A što nam od kozmetike nudi tržište?

Preparati koji pomažu da vrat ostane u formi

Jedna od najboljih kombinacija u anti-ageingu – ferulična kiselina i retinol – baza su ovog preparata za njegu vrata. Ferulična kiselina, derivirana iz sjemena i lišća bilja, ima veliku ulogu u stvaranju nove količine kolagenskih vlakana i ublažavanju štete nastale djelovanjem slobodnih radikala.

 

Pročitajte još i ...