Kako kožu pripremiti za sunčanje?

S početkom srpnja, počinju i mnogi godišnji odmori koje, u velikoj većini, provodimo negdje na obali mora. Cjelodnevno izležavanje na suncu visoko je na listi želja, no kako bi ta operacija prošla uspješno, potrebno se dobro i temeljito pripremiti. I to još kod kuće, prije polaska.

Pripremiti kožu za izlaganje suncu ključno je ne samo za postizanje ujednačene brončane puti, već i za sprječavanje svih štetnih učinaka što nam ih mogu prouzročiti UV zrake: opekline, bore, ali i pigmentacije pa dugoročno, i melanome.

Najbolje je sunčanje započeti postepeno, navikavajući tijelo na sunčeve zrake. Tako ćemo izbjeći šok za kožu do kojega može doći zbog preintenzivnog izlaganja suncu. Ovo vrijedi za sve fototipove, ali jasno, osobe najsvijetlije puti morat će dodatno pripaziti.

Sigurni smo da znate kako je sunčevo zračenje najjače između 11 i 17 sati, stoga je najbolje prva sunčanja planirati vrlo rano ujutro i/ili kasnije poslijepodne, kada sunce već padne.

Kućne pripreme

Često smo, za toplih ljetnih mjeseci, htjeli ili ne, više izloženi suncu, samim time što smo oskudnije odjeveni. Čak i kada ne planiramo godišnji odmor provesti na moru, dobro je u dnevnu rutinu uvesti sljedeće korake:

Eksfolijacija i hidratacija

Lijepa koža lica ili tijela samo je ona koža koja je ujednačena i hidratizirana. Samo će takva koža proizvesti dovoljno melanina u ujednačenoj mjeri te će spriječiti nastanak tamnijih mrlja. Nakon svakog peelinga, ključno je dobro hidratizirati kožu, po mogućnosti proizvodima na bazi hijaluronske kiseline i kolagena koji će stimulirati obnovu stanica kože.

Iako je uvriježeno mišljenje kako je tijekom sunčanja i ‘hvatanja boje’ uputno izbjegavati peeling jer će se tako, navodno, uz odumrle stanice isprati i novostečena brončana put, s veseljem vam javljamo kako je riječ o zabludi. Naime, upravo suprotno – eksfolijacija će vam pomoći da tamnu ljetnu boju održite i zadržite dulje.

SPF uvijek i svuda!

Sada kada je koža spremna, moramo joj pružiti odgovarajuću zaštitu. Dermatolozi preporučuju da kožu, a naročito lice, od sunca štitimo cijele godine, uključujući i zimu. S dolaskom toplijih dana, krema za sunce postaje nam nezaobilazni saveznik i nanosimo je svaka dva ili tri sata te nakon svakog kupanja.

Za dame koje ni na plaži ne odustaju od make-upa, tu su kreme u spreju koje će samo raspršiti po licu, u obliku lagane maglice i na licu neće ostaviti bijeli trag. Novost na tržištu su i proizvodi u prahu, osmišljeni kako bismo i na plaži izbjegli nepoželjan sjaj na licu. I posljednje, ali ne i manje bitno – krema za zaštitu od sunca nije nam nužna samo na plaži, već i u gradu!

Prehrana i suplementi

O prehrani kao pripremi za sunce već se podosta zna, a kriteriji su isključivo zdravorazumski: puno povrća, naročito onoga koji sadrži betakaroten i vitamin E – dakle, mrkva, dinja, šparoge, marelice, rajčice, ali i naranče, šumsko voće i razno orašasto voće.

Regeneracija kože ići će ukorak s jačom proizvodnjom melanina, koji će našu kožu najbolje pripremiti za sunce. Za velikih vrućina i kod izloženosti suncu, gubi se i tekućina koja se najbolje nadoknađuje vodom, ali i raznim, po mogućnosti, svježim i hladnim povrtnim juhama.

Apsolutno su poželjni i dodaci prehrani, a sada je pravi trenutak da ih krenete uzimati. Na tržištu ih doista ima jako puno – od onih koji pomažu stvaranje kolagena, zatim su tu antioksidansi koji sprječavaju nastanak pigmentacija i potiču stvaranje melanina. Treba ih birati u skladu s našim potrebama i uzimati ih ustrajno i kontinuirano.

Pročitajte još i ...